Din ce in ce mai multi oameni sufera de diverse alergii pe intreg globul.
Statisticile arata ca numarul bolilor alergice la nivel mondial a crescut semnificativ atat in tarile dezvoltate, cat si in tarile in curs de dezvoltare. Se estimeaza ca aproximativ 30-40% din populatia lumii este afectata de una sau mai multe afectiuni alergice. Sute de milioane de oameni sufera de rinita alergica si astm, aceste afectiuni avand un impact negativ asupra calitatii vietii acestor persoane. Afla din acest articol ce sunt alergiile, de ce apar si ce trebuie sa faci pentru gestionarea lor!
- Ce este alergia?
- Care sunt cei mai cunoscuti alergeni?
- Cate tipuri de alergii exista?
- Care sunt cauzele alergiilor?
- Principalele simptome ale alergiilor
- Simptomele alergiei aeriene
- Simptomele alergiilor la alimente
- Simptomele alergiilor solare
- Socul anafilactic
- Diagnosticul alergiilor
- Tratamentul alergiilor
- Statistici alergii
Ce este alergia?
Alergia reprezinta o reactie anormala a sistemului imunitar.
Aceasta apare atunci cand organismul percepe o substanta inofensiva ca fiind daunatoare si, prin urmare, o ataca. Sistemul imunitar incepe sa produca anticorpi numiti imunoglobulina E (IgE), ceea ce determina unele celule sa elibereze histamina si alte substante chimice in fluxul sanguin. Aceste substante au rolul de a elimina agentul invadator, insa eliberarea lor in organism provoaca inflamatii si diverse reactii alergice.
Pielea, plamanii, gatul, nasul, ochii si tractul gastro-intestinal sunt de obicei organele afectate. Unele reactii alergice sunt usoare, dar deranjante, iar altele sunt atat de severe incat pot pune viata pacientului in pericol.
Substantele care declanseaza reactii alergice se numesc alergeni. Acestia se gasesc peste tot in viata de zi cu zi, variind de la alergeni aerieni precum polen sau mucegai, pana la alimente, metale si chiar soare. Pentru majoritatea oamenilor alergenii nu sunt daunatori. Cu toate acestea, unele persoane dezvolta o sensibilitate profunda la ei si reactioneaza exagerat de fiecare data cand intra cu ei in contact.
Care sunt cei mai cunoscuti alergeni?
Exista multe tipuri de alergeni care pot cauza o reactie alergica, insa cei mai frecventi sunt:
- Polen
Polenul este o particula microscopica produsa de plante pentru fertilizare. Polenul care provoaca alergii provine de obicei de la buruieni, ierburi sau copaci. Sporii de polen sunt foarte usori si uscati, astfel vantul ii ridica si transporta in alte parti, pe distante lungi. Polenul poate fi raspandit in aer de insecte, pasari care calatoresc de la o planta la alta, dar si de animale de companie.
Polenul este mai frecvent in anotimpurile calde. De asemenea, vremea cu vant poate creste cantitatea de polen din atmosfera, in timp ce vremea umeda o reduce semnificativ. In timpul sezonului de polen, mass-media raporteaza cantitatea de polen din atmosfera, astfel incat persoanele cu alergii pot afla cand sa evite sau sa limiteze iesirile in aer liber.
- Acarienii de praf
Acarienii de praf sunt organisme microscopice care se regasesc in orice casa. Ei se hranesc cu celulele moarte si descuamate ale pielii umane si animalelor de companie. Locurile preferate de acarieni sunt straturile interioare ale mobilierului tapitat, covoarele, pernele, asternuturile de pat si jucariile de plus. In general, le plac zonele calde si umede din casa.
Pentru majoritatea oamenilor, acarienii sunt inofensivi. Totusi, persoanele cu sistem imunitar hipersensibilizat pot avea reactii alergice la acarieni, precum eruptii cutanate, simptome la nivelul ochilor si nasului.
- Sporii de mucegai
Mucegaiul este un tip de ciuperca care traieste atat in interior, cat si exterior. Arata ca pete verzi, negre sau albe pe plante sau pe suprafete umede. Sporii de mucegai se raspandesc prin aer, ca polenul.
In exterior, mucegaiul poate trai pe sol, plante, lemn putrezit sau frunze moarte. In interior, se regaseste in locuri umede precum subsoluri, bai, frigidere si pervazuri. Unii spori de mucegai calatoresc prin aer in zilele uscate si cu vant, iar altii in zilele ploioase.
- Animale de companie
Glandele sudoripare secretate de pe pielea cainilor sau pisicilor si saliva acestora contin anumite proteine care pot provoca reactii alergice la anumite persoane.
- Alimente
Conform datelor statistice, 8 alimente sunt responsabile pentru provocarea a 90% din cazurile de alergii alimentare. Acestea sunt: oua, peste, fructe de mare, soia, grau, lapte de vaca, nuci si arahide.
- Insecte
Muscaturile si intepaturile anumitor insecte pot provoca reactii alergice. In cele mai multe cazuri albinele, viespile, tantarii, mustele sau puricii sunt insectele responsabile pentru declansarea alergiilor.
Pe langa alergenii mentionati mai sus, exista si alte substante care pot provoca reactia alergica.
Printre acestia, se disting: latexul, diverse metale (nichel, cupru, crom), anumite medicamente (in special antibiotice), frigul, soarele, etc.
Cate tipuri de alergii exista?
Exista mai multe tipuri de clasificari ale alergiilor, si anume:
1. In functie de elementele sistemului imunitar implicate in producerea reactiei alergice, exista:
- Alergie de tip I.
Cunoscuta ca reactie alergica de tip anafilaxic, aceasta alergie este mediata de anticorpi de tip IgE numiti si reagine. Anticorpii respectivi sunt produsi de sistemul imunitar ca raspuns la alergeni precum: polen, matreata animalelor de companie, acarienii de praf sau anumite alimente.
- Alergie de tip II (citotoxica).
Acest tip de reactie alergica este mediata prin anticorpi de tip IgG sau IgM. Ei deterioreaza celulele prin activarea unei componente a imunitatii numita sistemul complementului. Poate fi intalnita la persoanele cu afectiuni medicale, precum: anemie hemolitica autoimuna, trombocitopenie imuna si neutropenie autoimuna.
- Alergie de tip III (imunocomplexa).
Aceasta este mediata de anticorpi IgM si IgG. Anticorpii reactioneaza cu alergenul formand imunocomplexe (complexe antigen-anticorp), care sunt responsabile de reactia alergica. Alergia de tip III poate fi regasita la persoanele cu lupus sau boala serica.
- Alergie de tip IV.
Cunoscuta ca reactie alergica intarziata, aceasta este mediata celular prin limfocitele T. Apare dupa cel putin 24 de ore de la expunerea la alergen si este declansata de substante chimice si metale.
2.In functie de perioada de declansare a alergiilor, se disting 2 tipuri de alergii:
- Alergii sezoniere
- ele apar doar in anumite perioade ale anului. Din aceasta categorie fac parte alergiile la polen.
- Alergii perene
- ele apar pe tot parcursul anului si sunt alergii alimentare, alergii la mucegai sau acarieni de praf.
3.In functie de zona corpului afectata, pot fi:
- Alergii de piele.
Eruptiile cutanate pot fi provocate de aproape toate tipurile de alergeni. Cea mai intalnita reactie alergica pe piele este dermatita atopica (eczema), insa pot aparea si altele precum urticaria, angioedemul sau dermatita de contact.
- Alergii oculare.
De obicei alergia oculara sau conjunctivita alergica este provocata de alergeni aerieni, precum polen, praf sau mucegai. Insa, exista si alte tipuri de alergeni responsabili pentru reactii alergice la ochi, si anume: farduri si produse cosmetice, parfumuri sau picaturi pentru ochi.
- Rinite alergice (la nivelul cailor respiratorii).
Cunoscuta si sub denumirea de febra fanului, rinita alergica reprezinta inflamatia mucoasei nazale. Este cauzata de alergenii aerieni si provoaca simptome precum nas infundat, stranut sau mancarime in nas si gat.
Care sunt cauzele alergiilor?
Cauzele alergiilor nu sunt pe deplin cunoscute. Totusi, specialistii sustin ca principalul factor de risc in dezvoltarea unei alergii este mostenirea genetica. Acest lucru inseamna ca alergiile pot fi transmise prin gene de la parinti la copii.
De asemenea, factorii de mediu pot avea un rol important in stabilirea predispozitiei unei persoane pentru alergii. Acesti factori includ in principal expunerea la o varsta frageda la microorganisme (bacterii si virusi), agenti poluanti (fumul de tigara, aer poluat), vant, umezeala sau temperaturi foarte scazute.
Principalele simptome ale alergiilor
Simptomele alergice variaza de la usoare la foarte severe, in functie de tipul de alergie, sensibilitatea persoanei alergice si cantitatea de alergeni la care a fost expusa respectiva persoana. De asemenea, reactiile alergice pot aparea imediat dupa contactul cu un alergen sau pot fi de tipul intarziat, adica sa apara dupa cateva ore de la expunere.
Simptomele alergiei aeriene (polen, mucegai, acarieni de praf)
Simptomele alergiei aeriene incep sa se dezvolte in timpul copilariei. Ele sunt, insa, mai puternice in adolescenta si la inceputul perioadei de adult. Cele mai frecvente semne de alergie la polen, mucegai sau praf sunt:
- Tuse iritativa sau productiva
- Stranut
- Mancarime in nas si/ sau gat
- Nas infundat sau secretii nazale apoase
- Ochi aposi, umezi, rosii, cu senzatie de mancarime (conjunctivita alergica)
- Cearcane
- Sinusuri blocate
- Sforait
- Dificultati de respiratie si/sau respiratie suieratoare
- Presiune toracica
- Astm (alergiile aeriene pot provoca astmul sau agrava simptomele acestei afectiuni respiratorii)
- Eczema (boala inflamatorie a pielii)
Alergiile perene pot avea simptome mai severe care afecteaza in mod negativ calitatea vietii pacientului.
Acest lucru se intampla deoarece pot provoca tulburari de somn care, la randul lor, scad puterea de concentrare si productivitatea, fac imposibila desfasurarea unor activitati zilnice din cauza oboselii constante si determina o stare de iritabilitate si nervozitate.
Simptomele alergiilor la alimente, medicamente sau insecte
Alergiile alimentare, la medicamente si insecte pot provoca urmatoarele simptome:
- Probleme de respiratie
- Senzatia de furnicaturi in gura
- Senzatia de arsura in buze si gura
- Umflarea fetei, a ochilor si buzelor
- Aparitia eruptiilor cutanate (urticarie)
- Tuse si raguseala
- Durere in gat
- Dureri de stomac, varsaturi si diaree
- Congestii nazale sau secretii nazale apoase
- Ochi rosii si aposi, pleoape umflate
Simptomele alergiilor solare, la frig si metale
Cele mai des intalnite semne si simptome ale alergiilor solare, la frig si metale sunt localizate la nivelul pielii. Acestea includ:
- Eruptii cutanate, roseata sau umflaturi pe piele
- Mancarime severa si durerea pielii
- Modificari ale culorii pielii
- Pete uscate pe piele care seamana cu o arsura
In cazuri severe, pot aparea si alte reactii in mai multe parti ale corpului, si anume:
- Reactii eczematoase generalizate
- Dureri de cap, articulare si musculare
- Sindromul de oboseala cronica
- Osteomelita si artrita reumatoida
- Greata, varsaturi si diaree
- Frisoane (la alergiile solare)
Socul anafilactic
In cazuri rare, la unele persoane poate aparea o reactie alergica severa care poarta denumirea de soc anafilactic. Cunoscut si sub denumirea de anafilaxie, socul anafilactic apare de obicei imediat si se agraveaza rapid. Principalele simptome ale anafilaxiei sunt:
- Scaderea rapida a tensiunii arteriale
- Senzatie inexplicabila de teama
- Senzatie de mancarime in gat
- Umflarea gatului, buzelor, fetei si gurii
- Probleme respiratorii (respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie cauzate de inflamatia cailor respiratorii)
- Mancarimea pielii sau eruptie cutanata generalizata pe o mare parte din corp
- Stranut, nas curgator
- Tahicardie (batai rapide ale inimii)
- Dureri toracice
- Dureri abdominale, greata, varsaturi
- Pierderea constiintei
Persoanele care au mai avut reactii alergice severe ar trebui sa poarte cu ei un auto-injector de epinefrina (adrenalina). Epinefrina actioneaza rapid pentru a stopa inflamatiile grave si pentru a creste nivelul tensiunii arteriale. Daca nu este tratat imediat, socul anafilactic poate fi fatal.
Diagnosticul alergiilor
De cele mai multe ori, diagnosticul alergiilor se stabileste usor, pe baza observarii simptomelor. Unele sunt depistate rapid deoarece apar imediat dupa contactul cu un anumit alergen. Cu toate acestea, exista cazuri in care simptomele alergiilor seamana cu cele ale racelii si gripei, astfel dureaza ceva mai mult pana sunt identificate. In general, medicul alergolog efectueaza teste specifice pentru a identifica tipul de alergen care declanseaza reactia alergica. Acestea teste sunt:
Teste cutanate
Testele efectuate pe piele sunt cele mai folosite teste pentru alergii.
Ele sunt eficiente pentru a depista o gama larga de alergeni (medicamente, alimente, polen, acarieni, mucegai, metale etc). Exista 3 tipuri de teste cutanate, si anume:
- Test prin zgariere (prick-test). In cadrul acestui test, pielea pacientului este zgariata usor. Apoi, medicul alergolog picura in zona respectiva o solutie diluata care contine un alergen. Daca persoana este alergica, in aproximativ 15 minute, se va produce o reactie care poate fi mancarime, roseata sau umflatura.
- Test intradermic. In cazul in care testul prin zgariere nu este concludent, medicul va injecta o solutie cu alergen in stratul superior al pielii. Apoi, va monitoriza zona respectiva pentru a vedea daca se produce o reactie.
- Testul cu plasturi (patch-test). Acesta se utilizeaza in special in cazul alergiilor cu reactii intarziate (de exemplu la alergia la metale). El foloseste plasturi adezivi care sunt incarcati cu alergeni si apoi sunt plasati pe piele. Plasturii raman pe corp timp de 48 de ore, dupa care medicul verifica reactia. Plasturii sunt verificati din nou la 72 si 96 de ore.
Teste de sange
In cazul in care testele cutanate nu au putut fi efectuate, medicul va recomanda anumite analize de sange. Este vorba despre testul de imunoglobulina E (IgE) specific unui anumit alergen. El masoara nivelul din sange al anticorpilor IgE care sunt produsi de sistemul imunitar ca reactie la contactul cu alergenul. Testele de sange nu sunt intotdeauna concludente deoarece niveluri crescute de IgE pot exista in organism si daca persoana fumeaza sau are o infectie cu paraziti.
Tratamentul alergiilor
In prezent, tratamentul alergiilor se concentreaza pe ameliorarea simptomelor deoarece nu exista un remediu care sa vindece complet o alergie.
Cele mai utilizate medicamente pentru alergii sunt:
- Tratament antihistaminice.
Ele blocheaza efectele histaminei si controleaza mancarimea si stranutul pe termen lung. Unele antihistaminice pot crea efecte adverse (somnolenta, schimbarea starii de spirit, confuzie si ameteala), de aceea este important sa discuti cu medicul pentru a vedea care sunt cele mai bune pentru tine.
- Tratament decongestionante.
Acestea sunt medicamente care pot desfunda nasul, dar sunt recomandate pentru o perioada scurta de timp. Ele pot provoca tremuraturi, anxietate si tulburari de somn.
- Tratament corticosteroizi.
Acestea pot fi administrate pe cale orala, nazala sau sub forma de creme si unguente. Amelioreaza simptomele alergice, atat cele care apar la nivelul tractului respirator, cat si cele cutanate.
- Tratament medicamente antiinflamatorii pentru astm.
In special alergiile aeriene pot provoca simptome de astm. In acest caz, sunt recomandate anumite medicamente antiinflamatorii, care se numesc antagonistii receptorilor pentru leucotriene. Ele blocheaza efectul leucotrienelor, substante implicate in procesele inflamatorii si responsabile pentru bronhoconstrictiei in timpul crizei de astm.
- Tratament imunoterapie.
Aceasta este o procedura recomandata persoanelor cu alergii severe sau persistente. Imunoterapia implica administrarea unei cantitati mici de alergeni, fie subcutanat (prin injectii), fie sublingual (prin administrarea de tablete orale sub limba). Tratamentul are ca scop desensibilizarea progresiva a corpului fata de un anumit alergen, astfel incat sa nu mai produca o reactie alergica.
Statistici alergii
La nivel mondial, statisticile arata ca alergiile sunt in crestere, atat ca numar cat si ca severitate. Se estimeaza ca aproximativ 30-40% din populatia lumii este afectata de una sau mai multe afectiuni alergice. In Europa, peste 150 de milioane de oameni sufera de alergie cronica si specialistii sustin ca pana in 2025, jumatate din populatia acestui continent va suferi de una sau mai multe tipuri de alergii.
Problemele alergice se vor inmulti si mai mult pe masura ce poluarea aerului si temperatura cresc. Aceste modificari de mediu afecteaza cantitatea de polen din aer, prezenta insectelor si a mucegaiurilor care provoaca boli alergice (astm, rinita alergica, alergie alimentara, eczema sau urticarie). Aceasta crestere este problematica in special la copii, ei avand un risc mai mare de dezvoltare a alergiilor.
Alergiile sunt reactii anormale provocate de sistemul imunitar al unor persoane pentru a se apara impotriva unor substante care de obicei sunt inofensive. Deoarece pot crea probleme serioase de sanatate, este important sa cunosti cat mai multe informatii despre alergii. Tine cont de aspectele prezentate in acest articol si discuta cu un medic daca crezi ca esti alergic.
Referinte: