Fibroza hepatica este o conditie medicala care se caracterizeaza prin formarea unei cantitati anormal de mare de tesut cicatricial in ficat.

Apare atunci cand ficatul incearca sa repare si sa inlocuiasca celulele deteriorate. Daca nu este tratata, fibroza se poate transforma in ciroza, care reprezinta distrugerea structurii interne a ficatului si afectarea capacitatii de functionare a acestui organ vital. Afla din acest articol care sunt cauzele fibrozei hepatice, simptomele si metodele sale de tratament!

Cum apare fibroza hepatica?

Fibroza se dezvolta atunci cand ficatul este deteriorat in mod repetat sau continuu.

Daca exista un singur episod de leziune (de exemplu ca in cazul hepatitei acute), ficatul are capacitatea de a se regenera.

El creeaza noi celule hepatice pe care le ataseaza la reteaua de tesut conjunctiv (structura interna) in locul celulelor hepatice care mor. Cu toate acestea, daca leziunea este repetata sau continua (asa cum se intampla in hepatitele cronice), capacitatea regenerativa a ficatului este afectata. Rezultatul este aparitia tesutului cicatricial care afecteaza structura interna a ficatului si interfereaza cu fluxul de sange catre si in ficat.

Din cauza tesutului cicatricial, aportul de sange pentru celulele hepatice este limitat, iar acest lucru poate duce in final la disfunctia ficatului si a altor organe.

Este fibroza hepatica reversibila?

Fibroza poate fi uneori inversata daca cauza este identificata prompt si corectata. Cu toate acestea, vindecarea fibrozei depinde de gradul de cicatrizare a ficatului. Daca tesutul cicatricial si leziunile hepatice sunt prezente de foarte multi ani, inseamna ca fibroza este foarte raspandita si permanenta. In acest caz, cel mai probabil se formeaza ciroza hepatica.

Care este diferenta intre fibroza si ciroza hepatica?

Ciroza hepatica este forma extrema a fibrozei hepatice.

In ciroza hepatica, cicatrizarea ficatului este severa si structura interna a acestui organ este distrusa. Ficatul isi pierde capacitatea de a se regenera si functiona, fiind posibila aparitia insuficientei hepatice sau cancerului de ficat.

Cauzele fibrozei hepatice

Exista mai multi factori de risc care pot favoriza aparitia fibrozei hepatice. Acestia includ:

  • Consumul excesiv de alcool pe o perioada lunga de timp
  • Infectii hepatice cronice (de exemplu hepatita virala B sau C)
  • Ficatul gras non-alcoolic sau steatoza hepatica non-alcoolica (aceasta afectiune este cauzata in principal de obezitate, diabet, niveluri ridicate de grasimi si colesterol in sange etc)
  • Alte afectiuni (hepatita autoimuna, afectiuni biliare, hemocromatoza, boala Wilson)
  • Expunerea indelungata la substante toxice (inclusiv medicamente, droguri si alte substante chimice)

Progresia fibrozei nu este aceeasi la toate persoanele. In general, s-a observat o evolutie mai rapida la barbatii cu varsta de peste 50 de ani. De asemenea, cu cat o persoana are mai multe afectiuni asociate, cu atat evolutia fibrozei este mai accelerata (de exemplu o imunitate scazuta, consumul de alcool, rezistenta la insulina sunt factori care duc la cresterea gradului de severitate a fibrozei hepatice).

Simptome ale fibrozei ficatului

simptome fibroze hepatice

In majoritatea cazurilor, nu provoaca simptome, ceea ce determina diagnosticarea tarzie a bolii. Cu cat este depistata si tratata mai devreme, cu atat exista mai multe sanse ca fibroza sa fie reversibila. Simptomele unei boli de ficat pot include:

  • Pierderea apetitului si slabirea inexplicabila
  • Acumulare de lichid in picioare (edem) sau stomac (ascita)
  • Icter (ingalbenirea pielii si ochilor)
  • Senzatie de greata si varsaturi
  • Slabiciune si oboseala

Diagnosticul fibrozei hepatice

Fibroza este detectata, de obicei, tarziu, in urma unor analize de sange de rutina, care indica faptul ca ficatul este deteriorat sau nu functioneaza corect. Pornind de la aceste teste, medicul va recomanda efectuarea de investigatii suplimentare pentru a confirma prezenta fibrozei hepatice si gradul de severitate a bolii.

Testele imagistice precum ultrasonografia, tomografia computerizata (CT) si imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) nu detecteaza fibroza precoce sau moderat avansata. Cu toate acestea, aceste teste pot prezenta anomalii frecvente in bolile de ficat (splina marita, hipertensiune portala).

Biopsia hepatica este cel mai fiabil mod de a detecta fibroza si de a identifica cauza acesteia. In general, aceasta procedura se face pentru a determina daca fibroza a progresat spre ciroza (de exemplu, la persoanele cu hepatita C). Biopsia hepatica este invaziva si poate provoca complicatii, asadar medicul va recomanda acest test doar daca analizele de sange indica prezenta fibrozei moderate sau severe.

Testele de imagistica specializate pot determina cat de rigid este tesutul hepatic. Acestea sunt: elastografie cu ultrasunete, elastografie prin rezonanta magnetica si imagistica prin impulsuri cu forta de radiatie acustica.

Metode de tratament al fibrozei hepatice

Tratamentul fibrozei se concentreaza in principal pe eliminarea cauzei care a dus la aparitia acestei boli. 

Plan tratament

  • Administrarea de medicamente antivirale pentru eliminarea virusului hepatic (in cazul pacientilor cu hepatita virala cronica)
  • Renuntarea la consumul de alcool
  • Utilizarea medicamentelor care ajuta la indepartarea metalelor grele acumulate in organism (fierul in cazul persoanelor cu hemocromatoza sau cuprul in cazul pacientilor cu boala Wilson)
  • Eliminarea medicamentelor care au dus la intoxicarea ficatului
  • Indepartarea sau dizolvarea unui blocaj in caile biliare
  • Medicamente care reduc activitatea sistemului imunitar (in cazul hepatitei autoimune)
  • Pierderea in greutate si controlul nivelului de zahar din sange si lipide la persoanele cu ficat gras non-alcoolic

Dieta pentru pacientii cu fibroze hepatice

dieta fibroze hepatice

Dieta echilibrata si sanatoasa este esentiala pentru a incetini deteriorarea ficatului. Iata care sunt alimentele pe care este bine sa le consumi si care sunt mancarurile pe care trebuie sa le eviti:

  • Este recomandat sa consumi produse din toate grupele de alimente: cereale, fructe, legume, carne si fasole, lapte si ulei. Ouale si carnea sunt bune, insa cu moderatie.
  • Consuma alimente bogate in fibre, deoarece acestea ajuta ficatul sa functioneze la un nivel optim. Fructele, legumele, painea integrala, orezul si cerealele sunt exemple de alimente care contin multe fibre.
  • Nu consuma alimente cu un continut bogat de grasimi, zahar si sare. De exemplu, trebuie evitate mancarurile prajite, cele de tip fast-food, produsele de patiserie, dulciurile si bauturile carbogazoase. De asemenea, crustaceele crude sau insuficient gatite trebuie evitate.
  • Bea multa apa. In acest fel vei preveni deshidratarea si vei ajuta ficatul sa functioneze mai bine.

Remedii naturale pentru fibroze hepatice

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru tratarea fibrozei hepatice includ:

  • Exercitii fizice usoare si moderate

Bolile de ficat sunt adesea asociate cu sedentarismul si obezitatea. Prin urmare, este esential sa pierzi in greutate si sa fii mai activ fizic. Poti incerca la inceput o activitate fizica usoara, precum mersul pe jos, cu bicicleta, urcatul scarilor etc, pentru ca mai apoi sa treci la exercitii de o intensitate mai mare.

  • Cafeaua

Diverse studii au aratat ca acest aliment ofera o serie de beneficii pentru ficat. Cafeaua stimuleaza productia de enzime hepatice, luptand astfel impotriva inflamatiei. De asemenea, cercetatorii au descoperit ca un consum regulat de cafea poate reduce leziunile hepatice generale.

  • Suplimente alimentare

Anumite suplimente alimentare pot fi de folos pacientilor insa acestea se administreaza in functie de starea generala de sanatate a bolnavului . De aceea, este important sa discuti cu medicul daca suplimentele iti sunt recomandate si care este dozajul optim. Iata care sunt suplimentele recomandate in general:

Acizii grasi omega-3. Acestea sunt grasimi polinesaturate care se gasesc in alimente precum pestele gras si unele nuci si seminte. Ele sunt benefice pentru sanatatea inimii si sunt recomandate persoanelor cu boli de ficat. Anumite studii au aratat ca administrarea unui supliment de omega-3 poate ajuta la reducerea grasimilor din ficat si poate imbunatati nivelul colesterolului.

Silimarina. Prezenta in ciulinul de lapte, silimarina este un medicament alternativ popular utilizat pentru tratarea fibrozei hepatice. Studiile au aratat ca acest supliment alimentar este sigur, cu exceptia cazului in care este combinat cu anumite medicamente pentru tratarea hepatitei C.

Vitamina E. Aceasta este considerata un antioxidant care poate reduce inflamatia de la nivelul ficatului, insa sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile sale in tratarea fibrozei hepatice.

Preventie fibroze hepatice

preventie fibroze hepatice

Cea mai eficienta metoda de a evita daunele asupra ficatului si preveni fibroza este eliminarea cauzei care poate duce la aparitia acestei boli. Chiar daca acest lucru nu este intotdeauna fezabil, iti poti lua mereu masuri de precautie.

Precautii

  • Adopta un stil de viata sanatos (acest lucru implica o dieta echilibrata, pierderea in greutate, renuntarea la alcool si efectuarea exercitiilor fizice regulate)
  • Evitarea infectiilor hepatice cronice (hepatitele virale se pot evita prin vaccinare, igiena buna, protejarea in timpul contactului sexual, evitarea contactului cu sange infectat)
  • Teste medicale regulate pentru a identifica gradul de afectare a ficatului si prevenirea cirozei

In concluzie, este important ca fibroza hepatica sa fie diagnosticata si tratata cat mai devreme posibil.

In acest fel, se evita transformarea acestei boli in ciroza hepatica, care este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Deoarece fibroza nu provoaca simptome, rolul esential in diagnosticare il constituie identificarea factorilor de risc care favorizeaza boala. De asemenea, este important sa iei masuri pentru a te proteja impotriva fibrozei si sa urmezi planul de tratament stabilit de medic pentru a evita complicatiile grave de sanatate.

Referinte:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5789322/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883289/