Fiecare dintre noi are propriile vicii când vine vorba de alimentație. Unii dintre noi adoră prăjiturile, alții cartofii prăjiți consumați târziu în noapte. Indiferent în ce ”categorie” te situezi trebuie să știi că trebuie să fii foarte atentă la alimentația ta și să renunți la obiceiurile alimentare ce-ți pot afecta sănătatea.

Spre exemplu, diabetul de tip doi este una dintre cele mai comune afecțiuni în rândul oamenilor, iar printre factorii de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni se numără dieta. De asemenea, un colesterol mărit, o tensiune arterială mărită și chiar o predispoziție la bolile de inimă pot fi factori ce pot spori șansele de a dezvolta această afecțiune.

Cum poți să previi diabetul prin alimentație, renunțând la anumite obiceiuri alimentare, află mai jos:

Consumă alimente bogate în fibre

Să consumi o cantitate importantă de fibre este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru sănătatea ta. Fibrele te ajută să-ți ții sub control nivelul de zahăr din sânge, încetinind digestia și conferindu-ți senzația aceea de sațietate.

Așadar, printre alimentele bogate în fibre se numără cerealele integrale, bananele, morcovii, cartofii, mazărea, fasolea, conopida, nucile, dar și peștele gras, precum macrou, ton.

Include în dietă fructe

La fel ca și fibrele, fructele au un rol important în menținerea sănătății. Deși multe sunt bogate în zahăr, există unele care au un aport mai mic de zahăr și sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet. Spre exemplu, căpșunile și afinele pot avea beneficii asupra sănătății tale, reducând rezistența la insulină.

De asemenea, printre fructele recomandate diabeticilor se numără mere, coacăze, mure, zmeură, dar și ananas ori papaya.

Elimină din dietă alimentele procesate

Deși sunt delicioase, alimentele mult prea procesate, precum prăjiturile, chipsurile, mâncarea de tip fast-food, pot determina apariția unor probleme de sănătate, precum diabet.

Acestea conțin zahăr adăugat, grăsimi saturate, sodiu ori calorii, motiv pentru care sunt nocive pentru sănătate. Deși le poți consuma ocazional, alege ca alimentația ta să fie alcătuită predominant din fructe și legume, nuci, semințe, proteine, cereale integrale și produse lactate degresate.

Totodată, pentru a reduce riscul de diabet de tip doi este indicat să renunțați la consumul de alcool, dar și să eliminați din dietă carbohidrații simpli, precum pâinea albă, făina albă, cereakeke integrale care conțin zahăr și sporesc rezistența la insulină.

Credit foto: Shutterstock