Despre bolile infecțioase s-a vorbit mult de-a lungul timpului, iar acum, în timpul pandemiei de coronavirus, acestea au arătat încă o dată că sunt greu de controlat. Astfel, experții în nutriție îți recomandă să descoperi care sunt alimentele care ajută la prevenirea infecțiilor, pentru a le include în dietă, în încercarea de a-ți întări sistemul imunitar.

Potrivit nutriționiștilor, există anumite alimente care sunt bogate în antioxidanți ori care conțin vitamine și minerale esențiale pentru funcționarea optimă a organismului. Mai mult de atât, potrivit nutriționistei Fatima Branco, există unele legume care pot reduce riscul de infecții, acestea fiind fructele uscate, legumele și verdețurile ce fac parte din dieta mediteraneeană.

Care sunt alimentele care pot reduce riscul de infecții, află mai jos:

Turmeric

Tumericul sau curcuma, la fel ca și oregano, cimbru, coriandru, cuișoare, pătrunjel ori piper negru, se numără printre condimentele care acționează precum antibioticele naturale, fiind bogate în antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar.

Ceapa și usturoiul

La îndemâna oricui, dar în același timp și ieftine, ceapa și usturoiul sunt o sursă excelentă de quercetină, un antioxidant natural ce are proprietăți antifungice și antibacteriene. Acestea conțin, de asemenea, și sulf, care ajută la întărirea sistemului imunitar și te poate proteja de afecțiuni precum gripă, răceală.

Afine

Bogate în polifenoli, afinele sunt o adevărată comoară pentru sănătate, întrucât te ajută să previi infecțiile rinichilor, precum infecțiile tractului urinar. Bogate în antioxidanți, acestea ajută și la prevenirea îmbătrânirii celulare și, în plus, pot fi incluse cu ușurință în dietă, putând fi adăugate în numeroase rețete.

Spanac

Spanacul, dar și alte verdețuri, precum rucola ori salata verde, conțin o cantitate mare de nutrienți, printre care coenzima Q10, un antioxidant pe care organismul îl produce în mod natural.

Roșii

Roșiile sunt bogate în licopen, un carotenoid responsabil de culoarea roșie a acestora. Ele au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, acestea având puterea de a combate chiar și probleme dermatologice, precum pete, acnee și psoriazis.

Sardinele

Potrivit unor studii de specialitate, sardinele sunt bogate în vitamina D, care ajută la întărirea sistemului imunitar. Nutriționiștii recomandă, de asemenea, consumul de pește gras, precum somon, macrou, care sunt, de asemenea, o sursă bogată de acizi grași Omega-3.

Credit foto: Shutterstock