Cunoscută și sub denumirea onicomicoză, micoza unghiei este o afecțiune comună care apare din cauza infectării cu diverse organisme, precum mucegaiuri sau ciuperci. Se caracterizează prin colorarea unghiei în galben, maro sau chiar negru, însoțită de subțierea și crăparea acesteia, până la cădere. Onicomicoza este o boală contagioasă, extrem de dureroasă, care se poate răspândi și în alte părți ale corpului dacă nu este tratată. Tratamentul standard constă în administrarea de medicamente antifungice orale, dar acestea au de obicei efecte adverse, precum dureri de stomac, amețeală și icter. Din fericire, există remedii naturale prin care să tratezi micoza unghiei, îți prezentăm în acest articol 5 tratamente eficiente!
Principala cauză pentru micoza unghiei este o ciupercă
Micoza unghiei apare de obicei ca urmare a intrării în contact a unei ciuperci cu o unghie crăpată sau cu pielea din jurul unghiei. Cei mai comuni agenți patogeni care determină apariția acestei afecțiuni sunt:
- Levuri (Candida albicans)
- Dermatofiți (Trichophyton rubrum și Trichophyton interdigitale)
- Scopulariopsis brevicaulis și anumite specii de Fusarium
Când picioarele tale transpiră și rămân umede, crește șansa ca ciuperca să crească pe unghii. Expunerea frecventă la medii calde și umede, precum piscine sau vestiare cresc, de asemenea, riscul de a dezvolta aceste tipuri de infecții. Micoza unghiei este mai răspândită în lunile de vară și include următorii factori de risc:
- Vârsta și sexul. De obicei, adulții peste 60-70 de ani sunt mai predispuși la infecție, în special bărbații.
- Sistem imunitar slăbit. Persoanele care suferă de diabet sau circulația proastă sau cei care au imunodeficiențe locale sunt mai afectați.
- Persoanele care frecventează saloanele de unghii
Tratament micoza unghiei: cât durează să se elimine ciuperca?
Deși există o mulțime de tratamente pentru micoza unghiei, din păcate, nu există remedii care să te scape rapid de ciupercă. Indiferent de tratamentul pe care-l aplici, durează destul de mult timp până să crească o unghie nouă în locul celei vechi și deteriorate.
De obicei, perioada de refacere a unghiei este de 9-12 luni pentru unghia mare și aproximativ 6 luni pentru unghiile mai mici. Acest interval variază în funcție de cât de repede sau încet cresc unghiile de la picioare și cât de gravă este infecția fungică.
Multe remedii casnice sunt eficiente în a îmbunătăți rapid aspectul unghiei, dar nu poți spune că ciuperca este complet eliminată decât în momentul în care unghia nouă, sănătoasă, o înlocuiește pe cea veche, deteriorată.
6 remedii eficiente pentru a trata micoza unghiei
Tratamentul standard pentru micoza unghiei constă în administrarea de medicamente antifungice pe cale orală. Totuși, acestea tind să fie scumpe și, în plus, pot avea diverse reacții adverse. Din acest motive, tot mai multe persoane apelează la remedii naturale prin care pot scăpa de ciuperca unghiei.
Iată 6 tratamente naturiste pentru micozele de la unghii:
- Soluție pe bază de oțet de mere și apă de gură
Apa de gură conține timol și mentol, ingrediente care au proprietăți antifungice. Oțetul de mere este acid, iar ciupercile nu se pot dezvolta într-un astfel de mediu inospitalier. Pentru a prepara soluția respectivă, combină cele două ingrediente în cantități egale, iar apoi înmoaie-ți degetele de la picioare în soluție. Ideal ar fi să stai cu picioarele în soluție timp de 45-60 de minute pe zi.
- Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu absoarbe umiditatea care poate favoriza dezvoltarea micozei unghiei. Pentru a fi eficient, poți aplica pe unghia afectată o pastă obținută din bicarbonat de sodiu și o cantitate minimă de apă. Lasă pasta să stea acolo timp de 10 -20 de minute, apoi clătește cu apă caldă și usucă bine piciorul. Poți, de asemenea, să adaugi bicarbonat de sodiu în pantofi sau să îl aplici direct pe picioare, asemenea unei pudre. După aplicare, încalță-te cu niște șosete curate.
- Sare Epsom
Sulfatul de magneziu, cunoscut și sub denumirea de sare Epsom, poate ajuta la îndepărtarea ciupercii unghiei. Amestecă o cană de sare Epsom cu 2 litri de apă caldă și înmoaie-ți picioarele în soluția respective timp de 10 -20 de minute. Pentru o eficiență ridicată, poți încerca, de asemenea, și un amestec de sare Epsom cu alte ingrediente, precum bicarbonat de sodiu, peroxid de hidrogen și oțet.
Iată cum se prepară această soluție:
- 4 căni de apă caldă
- 1/2 cană sare Epsom
- 1/2 cană bicarbonat de sodiu
- 1/4 cană peroxid de hidrogen
- 1/4 cană oțet
Amestecă toate ingredientele și înmoaie picioarele timp de 15-20 de minute.
- Mălai
Și mălaiul poate fi bun pentru micoza unghiei deoarece are proprietăți antifungice. El a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata boala fungică la trandafiri. Poți încerca să faci o pastă din mălai cu puțină apă caldă. Pune pasta pe picioare și las-o să acționeze timp de o oră.
- Oxidul de zinc
Oxidul de zinc este un mineral care poate trata infecțiile fungice.Fiind cunoscut pentru proprietățle sale de protecție al pielii, oxidul de zinc poate fi pulverizat sau aplicat pe zona afectată de micoza unghiei. Acest mineral poate îmbunătăți aspectul piciorului.
- Ulei de arbore de ceai sau oregano
Uleiul de arbore de ceai combate afecțiunile pielii, în special infecțiile fungice. Uleiul de oregano conține timol, care are și proprietăți antifungice. Pentru a scăpa de ciuperca unghiei piciorului sau mâinii, tamponează câteva picături de ulei pe zona afectate, de două ori pe zi. Există și alte uleiuri esențiale cu proprietăți antigungice care pot fi aplicate pe unghie, și anume: uleiul de cuișoare, salvie, iasomie, lavandă, ylang-ylang, eucalipt, scorțișoară, jojoba sau ulei de arbore Manuka.
Tratamente care NU trebuie folosite pentru micoza unghiei
Unele persoane folosesc și alte produse naturale și de uz casnic pentru a trata micoza unghiei, însă acestea pot provoca mai mult rău decât bine. Iată care sunt acestea:
- Înălbitor. Acesta poate fi toxic pentru piele, putând provoca iritații severe dacă nu este utilizat corespunzător.
- Apă fierbinte. Dacă îți prepare diverse soluții (de exemplu cu bicarbonat de sodiu), nu trebuie să folosești apă fierbinte. Aceasta nu ucide ciuperca, bam ai mult, temperaturile extreme pot provoca arsuri pe piele, vezicule sau leziuni permanente ale pielii.
- Urină. În trecut, se credea că urina este eficientă împotriva infecțiilor fungice datorită conținutului său de uree. Totuși, chiar dacă ureea este într-adevăr necesară pentru eliminarea ciupercii unghiilor, urina nu are concentrații suficient de mari pentru a avea vreun efect.
De asemenea, este important să nu tai excesiv unghiile de la picioare acasă. Dacă tăierea sau îndepărtarea unghiilor nu se face în mod corespunzător, este posibil ca deteriorarea patului unghiei să provoace leziuni suplimentare ale unghiei. În plus, există și riscul de a favoriza apariția altor infecții bacteriene.
Așadar, există o serie de remedii naturiste care ajută la tratarea micozei unghiei. Acestea durează mai mult pentru a avea rezultat, însă nu au efecte adverse precum medicamentele antifungice. Reinfectarea este posibilă, de aceea este important să-ți menții unghiile curate și tăiate corespunzător și să eviți umezeala picioarelor.
Referințe:
https://www.healthline.com/
https://www.medicalnewstoday.com/
Sursa foto: Shutterstock.com