Daca ai fost diagnosticat cu pneumonie bacteriana inseamna ca ai o inflamatie in plamani cauzata de infectia cu anumite acterii.
Aceasta afectiune pulmonara determina sa nu obtii suficient oxigen in sange, iar acest lucru impiedica functionarea corecta a celulelor corpului. Boala poate fi usoara, insa in unele cazuri, ea poate provoca probleme grave de sanatate.
Afla din acest articol cum iti dai seama ca ai pneumonie, cum o poti trata, dar si preveni!
- Tipuri de pneumonie bacteriana
- Cauzele pneumoniei bacteriene
- Stadiile pneumoniei
- Simptome pneumonia bacteriana
- Pneumonia la copii
- Diagnosticul pneumoniei bacteriene
- Tratament pneumonia bacteriana
- Complicatiile si pronosticul pneumoniei
- Masuri de preventie
Tipuri de pneumonie bacteriana
Pneumonia este o afectiune a tractului respirator inferior. Este caracterizata prin inflamatia unuia sau ambilor plamani, insotita de acumulare de puroi in acest organ vital. Pneumonia apare ca urmare a infectiei cu virusi (virala), bacterii (bacteriana), ciuperci si paraziti (pneumonie fungica sau micotica).
Poate fi clasificata in 4 categorii:
Pneumonie dobandita in comunitate
- infectia acuta a tesutului pulmonar dobandita in afara spitalului.
Pneumonie dobandita in spital
- infectia plamanilor se dezvolta la un pacient non-intubat dupa 48 de ore de la spitalizare.
Pneumonie asociata asistentei medicale
- infectia dobandita de la unitatile de ingrijire medicala. Acestea sunt aziluri, centre de dializa sau ambulatorii.
Pneumonie asociata cu ventilatorul
- infectie nosocomiala a tesutului pulmonar care apare dupa 48 de ore sau mai mult dupa intubatia cu ventilatie mecanica.
Cauzele pneumoniei bacteriene
Bacteriile care provoaca cel mai des aparitia acestui tip de pneumonie sunt:
- Streptococcus pneumoniae
- Klebsiella pneumoniae
- Haemophilus influenzae
- Pseudomonas aeruginosa
- Staphylococcus aureus
- Moraxella catarrhalis
- Diverse specii de Legionella
- Mycoplasma pneumoniae
- Anumite specii de Chlamydia
In general, pneumonia bacteriana se dezvolta la persoanele cu sistem imunitar scazut. Cel mai mare risc de imbolnavire il au urmatorii oameni:
- Fumatorii
- Persoanele care consuma alcool
- Pacientii cu alta afectiune medicala
- Copiii mici (sub 5 ani) sau persoanele in varsta (peste 65 de ani)
Alti factori de risc care pot declansa boala includ:
- Expunerea la sisteme de climatizare si apa contaminate
- Locurile foarte aglomerate
- Anumite animale (pisici, oi, bovine, pasari, rate) pot fi purtatoare de bacterii care provoaca pneumonia
- Boala de reflux gastroesofagian
Stadiile pneumoniei
Exista 4 stadii ale pneumoniei, si anume:
- Congestia. In aceasta etapa, plamanii devin grei si congestionati. La microscop se observa in alveole exudati serosi, agenti patogeni, putini neutrofili si macrofage.
- Hepatizarea rosie. In aceasta etapa, lobul devine consolidat, ferm si asemanator ficatului. Capilarele sunt aglomerate, iar peretii alveolari sunt ingrosati. La microscop se observa fibrina (o proteina produsa ca raspuns la sangerare) si exudat seros, agenti patogeni, neutrofile si macrofage.
- Hepatizarea cenusie. Acum, lobul are o consistenta similara ficatului, dar de culoare gri, datorita alveolelor supurative si pline de exudat.
- Rezolutie. Aceasta este etapa de vindecare. Plamanii incep sa se curete pe masura ce drenajul limfatic sau o tuse productiva elimina exudatul.
Simptome pneumonia bacteriana
Simptomele pneumoniei pot varia de la usoare la severe, in functie de varsta pacientului si starea generala de sanatate.
Semne frecvente ale acestei afectiuni respiratorii includ:
- Febra
- Frisoane si transpiratii
- Tahicardie
- Tuse (seaca sau productiva). Mucusul poate fi purulent, de culoare galben-verzuie si, in unele cazuri, poate aparea si sangele.
- Durere in piept
- Respiratie scurta sau greoaie
Alte simptome includ:
- Oboseala
- Cefaleea
- Mialgie (dureri musculare)
- Artralgia (dureri articulare)
- Confuzie (la persoanele mai in varsta)
Pneumonia la copii
Pneumonia poate fi deosebit de periculoasa pentru sugarii si copiii mici. Simptomele sunt similare cu cele ale adultilor, insa cei mici pot prezenta buze sau unghii albastre. Acest lucru indica faptul ca nu primesc suficient oxigen. De asemenea, se pot observa dificultatile de respiratie urmarind umflarea narilor sau miscarea pieptului, care pare ca se scufunda la respiratie.
Simptomele care necesita urgenta medicala sunt:
- Sange in mucus
- Probleme de respiratie
- Febra mare de 39 de grade Celsius
- Batai rapide de inima
- Albastrirea pielii sau a unghiilor
Diagnosticul pneumoniei bacteriene
Pentru a diagnostica pneumonia bacteriana, medicul va efectua urmatoarele teste:
- Examinare clinica. Istoricul simptomelor si examenul fizic detaliat reprezinta primii pasi pentru identificarea afectiunii pulmonare.
- Analize de laborator. Aceasta includ teste de sange si urina pentru a depista prezenta bacteriilor care cauzeaza pneumonia. Alte analize de laborator pot fi: pulsoximetria sau evaluarea sputei.
- Evaluare radiologica. Radiografia toracica este primul test imagistic care se efectueaza pentru obtinerea unui diagnostic. Cu ajutorul sau se pot vedea mai bine plamanii si se poate dezvalui un revarsat pleural (acumulare de lichid in pleura).
- Spalarea bronhoalveolara. Aceasta este o procedura care se face la pacientii intubati, care pot furniza probe pentru cultura.
- Tomografie computerizata. Scanarea CT toracica se face pentru cazuri complexe, in situatiile in care cauza nu este cunoscuta.
Tratament pneumonia bacteriana
Tratamentul pneumoniei bacteriene difera in functie de agentul patogen care a provocat afectiunea.
Scopul tratamentului este sa se elimine bacteria responsabila pentru infectie si sa se amelioreze simptomele. Tratamentul medicamentos standard include antibiotice si este important ca medicamentele sa fie luate conform instructiunilor medicului. Daca se inceteaza administrarea antibioticelor dupa cateva zile, bacteriile pot deveni rezistente si pot provoca probleme severe de sanatate.
In majoritatea cazurilor, pneumonia se trateaza la domiciliu cu medicatie si alte masuri, care includ:
- Hidratare corespunzatoare
- Monitorizarea oxigenului din sange
- Terapia respiratorie cu bronhodilatatoare
- Nutritie sanatoasa
- Multa odihna
De asemenea, pacientul trebuie sa renunte la fumat si sa fie monitorizat indeaproape de un medic. Doar in acest fel, se pot evita complicatiile pneumoniei.
In unele cazuri, pacientii trebuie sa fie spitalizati. Pe langa medicamente, procedurile folosite ca tratament in spital se numara:
- Terapie inhalatorie si intravenoasa (administrarea medicamentelor te direct in plamani, prin aerosoli sau intravenos)
- Oxigenoraterapie (mentinerea nivelului optim de oxigen in fluxul sanguin)
Perioada de recuperare dupa pneumonie difera de la un pacient la altul. De obicei, febra se amelioreaza dupa cateva zile sau maxim 1 saptamana. Dupa 1 luna, durerile din piept si productia de mucus se va reduce, iar dupa aproximativ 6 saptamani, tusea si dificultatile de respiratie ar trebui sa se amelioreze. De obicei, in 3 luni majoritatea simptomelor se rezolva. Cu toate acestea, pacientul se mai poate simti inca foarte obosit chiar si dupa aceasta perioada.
Complicatiile si pronosticul pneumoniei
Complicatiile pneumoniei apar adesea la persoanele cu alte afectiuni medicale, copii si varstnici. Aceasta afectiune respiratorie poate provoca urmatoarele probleme grave de sanatate:
- Bacteremia (raspandirea bacteriilor in sange). Aceasta poate duce la scaderea periculos de mult a tensiunii arteriale, soc septic si, in unele cazuri, insuficienta organelor.
- Abces pulmonare (acumularea de puroi in plamani). Abcesele se pot trata cu antibiotice. Totusi, in unele cazuri, este necesar drenajul sau interventia chirurgicala pentru a indeparta puroiul.
- Agravarea afectiunilor deja existente (de exemplu, in cazul bolilor de inima, pneumonia va creste riscul de atac de cord).
- Insuficienta respiratorie (lipsa oxigenului)
- Sindromul detresei respiratorii (forma severa de insuficienta respiratorie)
- Revarsat pleural (acumularea de lichid in pleura, membrana care acopera exteriorul plamanilor si interiorul cutiei toracice)
- Meningita (infectie la nivelul creierului)
- Deces. In unele cazuri, pneumonia poate fi fatala.
Prognosticul pneumoniei depinde de multi factori, inclusiv varsta, comorbiditatile si gravitatea afectiunii. In general, pacientii care nu au alte afectiuni se vindeca relativ usor. Pacientii cu varsta peste 60 de ani sau mai mici de 4 ani au un prognostic relativ mai slab decat adultii tineri.
Specialistii sustin ca, lasata netratata, pneumonia poate provoca mortalitatea in 30% de cazuri. In anumite studii cu privire la pneumonia dobandita in comunitate, Streptoccoccus pneumoniae a fost gasit ca fiind cauza mortalitatii la majoritatea pacientilor.
Masuri de preventie
Pneumonia bacteriana in sine nu este contagioasa, dar infectia care a cauzat-o este contagioasa. Se poate raspandi prin tuse, stranut si contaminarea obiectelor. Prin urmare, o igiena sanitara buna poate ajuta la prevenirea raspandirii si infectarii cu pneumonie. Alte masuri de protectie impotriva infectarii includ:
- Mentinerea unui stil de viata sanatos. Adoptarea unei diete echilibrate si exercitii fizice regulate ajuta la cresterea imunitatii organismului si lupta impotriva infectiilor.
- Vaccinarea. Specialistii recomanda, de asemenea, vaccinarea impotriva pneumoniei, in special pentru sugari, copiii mici si adulti cu varsta peste 65 de ani.
In concluzie, chiar daca pneumonia bacteriana este in general o respiratorie relativ usoara, afectiunea poate crea multe probleme grave de sanatate. Este important sa fii atent la simptomele bolii si sa te prezinti de urgenta la medic pentru mai multe investigatii, atunci cand este cazul. De asemenea, este esential sa urmezi tratamentul cu antibiotice conform instructiunilor medicului, sa te hidratezi, odihnesti si sa renunti la fumat.
Referinte:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30485000/
https://www.lung.org/lung-health-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/what-causes-pneumonia