Termenul de pneumonie alveolara este folosit pentru a defini o afectiune respiratorie cauzata de o infectie la nivelul alveolelor din plamani.

Alveolele pulmonare sunt micii saci de aer din plamani care permit schimbul de oxigen si dioxid de carbon intre aerul alveolar si sangele capilar. Pneumonia alveolara poate varia de la o forma usoara, care poate fi tratata acasa, la una foarte severa, care provoaca probleme serioase de sanatate.

Afla din acest articol care sunt cauzele, simptomele, tratamentul si alte informatii utile despre pneumonia alveolara!

Ce este pneumonia alveolara?

Pneumonia alveolara este un raspuns inflamator acut adanc in plamani, in alveolele pulmonare. Inflamatia apare ca urmare a unei infectii si este insotita de o acumulare de puroi. Daca se strange o cantitate prea mare de puroi, transferul de oxigen si dioxid de carbon intre sangele din plamani si aerul inhalat nu se mai realizeaza asa cum ar trebui. Prin urmare, respiratia va fi mai dificila si organismul nu va mai functiona corect.

Inflamatia poate afecta si tesutul interstitial (tesutul care inconjoara alveolele pulmonare, vasele de sange si caile respiratorii ale plamanului), insa in acest caz este vorba de pneumonie interstitiala. Pneumonia interstitiala cauzeaza leziuni permanente plamanilor (fibroza).

Cauze pneumonie alveolara

In cele mai multe cazuri, infectia declansatoare de pneumonie este cauzata de virusi si bacterii. Totusi, si ciupercile sau alti microbi pot fi responsabili pentru aparitia acestei afectiuni a tractului respirator inferior. Pneumonia cauzata de virusi poarta denumirea de pneumonie virala. Cea cauzata de bacterii este denumita pneumonie bacteriana, iar cea provocata de ciuperci este cunoscuta sub numele de pneumonie fungica sau micotica.

Pneumonia virala

Cele mai comune virusuri care provoaca pneumonia sunt virusurile gripale, virusurile sincitiale respiratorii, parainfluenza, adenovirusul, rinovirusul si enterovirusul. Virusul SARS-CoV-2 este in prezent o cauza a pneumoniei COVID-19.

Pneumonia bacteriana

Acest tip de pneumonie poate fi dobandita in comunitate sau in spital. Cea mai intalnita cauza a pneumoniei comunitare este pneumococul (Streptococcus pneumoniae). Pneumonia nosocomiala (dobandita in spital) rezulta adesea din alte bacterii, precum Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, E. coli, Staphylococcus aureus si altele.

Pneumonia fungica

Cele mai intalnite ciuperci care afecteaza alveolele pulmonare sunt Blastomicoza, Coccidioidomicoza si Histoplasmoza.

Factori de risc ale pneumoniei

Oricine poate face pneumonie, insa aceasta afectiune respiratorie este cel mai des intalnita la persoanele ale caror sisteme imunitare sunt mai scazute. Factorii de risc importanti care predispun la pneumonie sunt:

  • Saracia si malnutritia. Daca organismul nu este hranit in mod corespunzator, el nu este suficient de puternic pentru a lupta cu agentii infectiosi. Astfel, exista un risc mai mare de pneumonie.
  • Copiii sub 5 ani. Conform statisticilor, cele mai multe decese cauzate de infectii pulmonare la nivel mondial sunt la copiii cu varsta sub 5 ani.
  • Varstnicii. Persoanele peste 65 de ani, cu sistem imunitar scazut, au un risc mai mare de a se imbolnavi de pneumonie.

Alti factori care favorizeaza aparitia pneumoniei includ:

  • Fumatul, abuzul de alcool si obezitatea.
  • Spitalizarea. In spital, pacientii se pot infecta cu anumite bacterii care pot provoca pneumonia.
  • Persoanele care au deja alte afectiuni medicale (infectii pulmonare, respiratorii, diabet, boli de inima sau ficat, cancer etc)

Simptome pneumonie alveolara

Simptomele pneumoniei sunt de cele mai multe ori usoare si sunt similare cu cele ale gripei sau racelii. Totusi, simptomele pneumoniei dureaza mai mult decat alte infectii ale tractului respirator superior. In unele cazuri, pneumonia poate avea simptome mai grave, severitatea acestora depinzand de agentul infectios care a provocat afectiunea, varsta pacientului sau starea generala de sanatate a acestuia.

In general, exista 4 stadii de boala, in fiecare perioada pneumonia avand semne si simptome diferite:

Etapa 1: Congestia plamanilor

In acesta etapa, plamanii devin foarte grei si congestionati din cauza lichidului infectios care s-a acumulat in sacii de aer. Pneumonia se manifesta prin urmatoarele semne si simptome:

  • Tuse (cu sau fara mucus). Mucusul este de culoare verzuie sau galbena si poate contine sange.
  • Respiratie scurta sau greoaie (poate aparea numai la efort)
  • Un sentiment de greutate in piept
  • Pierderea poftei de mancare
  • Oboseala

Etapa 2: Hepatizarea rosie

Celulele rosii din sange si celulele imune care intra in plamanii plini de lichid pentru a combate infectia ofera plamanilor un aspect rosu. Desi corpul incepe sa lupte impotriva infectiei in aceasta etapa, pacientul poate prezenta simptome mai grave. Acestea sunt:

  • Tuse tot mai productiva
  • Transpiratie in exces
  • Febra si frisoane
  • Dureri de cap
  • Llipsa energiei si o stare constanta de oboseala
  • Senzatie generala de rau
  • Dureri toracice (durerea poate fi ascutita sau poti simti ca un junghi in piept, care se agraveaza atunci cand respiri profund sau tusesti)
  • Dureri musculare
  • Temperatura corpului mai mica decat normal si confuzie (aceste simptome sunt mai frecvente la persoanele in varsta)
  • Albastrirea buzelor sau unghiile din cauza nivelurilor scazute de oxigen din sange
  • Dificultati mai serioase de respiratie

Etapa 3: Hepatizarea gri

In aceasta faza a bolii, celulele rosii din sange se dezintegreaza. Acest lucru ofera plamanilor o culoare cenusie. Celulele imune raman in plamani, dar simptomele inca persista.

Etapa 4: Rezolutia bolii

Aceasta este faza in care pneumonia incepe sa se vindece. Pacientii se simt mai bine pe masura ce celulele imune scapa corpul de infectie. Totusi, tusea este in continuare productiva. Ea ajuta la eliminarea lichidului din plamani.

Pneumonia la copii

In ceea ce priveste copiii mici, unii nou-nascuti si sugarii nu prezinta semne de infectie. Altii vomita, au febra si tuse, sunt fie nelinistiti, fie obositi si fara energie. Ei pot avea dificultati de respiratie si nu pot manca.

Cat dureaza simptomele?

Perioada de recuperare difera de la un pacient la altul, insa de obicei unele simptome ale pneumoniei ar trebui sa se amelioreze dupa o saptamana. In general, febra este prima care dispare dupa 5-7 zile. Dupa 4 saptamani, durerea toracica si productia de mucus ar trebui sa se reduca substantial. Dupa 6 saptamani, tusea si dificultatile de respiratie ar trebui sa se amelioreze, iar in 3 luni, majoritatea simptomelor se rezolva. Cu toate acestea, pacientul se mai poate simti inca foarte obosit si dupa aceste 3 luni. De obicei, in 6 luni majoritatea oamenilor ar trebui sa se simta bine din nou.

Pentru o vindecare cat mai rapida, este foarte important ca tratamentul sa fie initiat inca din fazele incipiente ale bolii. Prin urmare, vizita la medic este obligatorie inca de la aparitia primelor simptome.

Tratament pneumonia alveolara

Tratamentul pneumoniei alveolare depinde de mai multi factori, precum:

  • cauzele pneumoniei (virusi sau bacterii)
  • severitatea afectiunii
  • varsta si starea de sanatate a pacientului.

Cazurile usoare de boala sunt tratate la domiciliu, insa formele severe necesita spitalizare.

Pneumonia bacteriana este tratata de obicei cu antibiotice.

Tratamentul cu antibiotic trebuie urmat conform instructiunilor medicului si nu trebuie intrerupt, chiar daca pacientul incepe sa se simta mai bine. Daca se inceteaza administrarea de antibiotice dupa doar cateva zile, bacteriile pot deveni rezistente la aceste medicamente si pot provoca complicatii grave de sanatate.

Pneumonia virala NU se trateaza cu antibiotice deoarece acestea nu sunt eficiente impotriva virusurilor.

Prin urmare, tratamentul pentru acest tip de pneumonie include urmatoarele:

  • Aportul crescut de lichide
  • Medicamente fara prescriptie medicala care amelioreaza simptomele (reduc febra, durerile, decongestioneaza caile respiratorii)
  • Odihna multa
  • Renuntarea la fumat

Nu sunt recomandate medicamente pentru tuse. Pentru a reduce disconfortul in timpul tusei, poti folosi o solutie naturista obtinuta din combinatia de apa calduta, lamaie si miere.

Pentru adultii mai in varsta care prezinta simptome severe de pneumonie sau au alte afectiuni medicale poate fi nevoie de spitalizare. In aceste cazuri, tratamentul poate include medicamente intravenoase, terapie respiratorie si oxigenoterapie.

Dupa tratament, medicul va recomanda efectuarea unei noi radiografii toracice pentru a vedea daca recuperarea este completa.

Posibile complicatii ale pneumoniei

Complicatiile pot aparea in special la persoanele cu sistem imunitar slabit sau cu afectiuni cronice (diabet, boli de inima, etc). Cele mai frecvente probleme de sanatate includ:

  • Agravarea afectiunilor deja existente. Daca pacientul are deja anumite boli cronice, pneumonia le-ar putea agrava. Aceste afectiuni includ insuficienta cardiaca congestiva si emfizem. Pentru anumite persoane, pneumonia va creste riscul de atac de cord.
  • Bacteremia. Aceasta conditie apare atunci cand bacteriile care au provocat pneumonia se raspandesc in sange. Acest lucru poate duce la tensiune arteriala periculos de scazuta, soc septic si, in unele cazuri, insuficienta organelor.
  • Abcese pulmonare. Acestea reprezinta acumularea de puroi in anumite cavitati din plamani. Abcesele se pot trata cu antibiotice. Totusi, in unele situatii, este necesar drenajul sau interventia chirurgicala pentru a indeparta puroiul.
  • Insuficienta respiratorie. Acest lucru inseamna ca organismul afectat nu obtine suficient oxigen atunci cand respira. In acest caz, poate fi necesar un ventilator mecanic.
  • Sindromul detresei respiratorii. Aceasta este o forma severa de insuficienta respiratorie si reprezinta o urgenta medicala.
  • Revarsat pleural. Aceasta este acumularea de lichid in pleura, membrana subtire care acopera exteriorul plamanilor si interiorul cutiei toracice. Lichidul se poate infecta si trebuie scurs.
  • Deces. In unele cazuri, pneumonia poate fi fatala.

Metode de preventie

Pneumonia poate fi prevenita prin urmatoarele masuri:

  • Vaccinarea. Aceasta este cea mai eficienta metoda de protectie impotriva pneumoniei. Atat vaccinul pneumococic este recomandat, cat si vaccinul antigripal.
  • Renuntarea la fumat. Fumatul este daunator nu doar pentru tractul respirator, cat si pentru celelalte organe. Fumul de tigara afecteaza functionarea optima a intregului organism.
  • Igiena sanitara buna. Pentru a preveni infectiile, este important sa te speli bine pe maini cu apa si sapun.
  • Mentinerea unui stil de viata sanatos. Dieta echilibrata, exercitiile fizice regulate ajuta la pastrarea unei imunitati bune, astfel incat organismul sa poata lupta impotriva infectiilor.

In concluzie, pneumonia alveolara este o afectiune respiratorie cauzata de infectia cu diversi agenti infectiosi. Severitatea bolii variaza de la usoara la foarte severa, putand provoca complicatii grave de sanatate. Este important sa incepi tratamentul in fazele incipiente ale bolii, asadar mergi la medic la primele simptome de imbolnavire.

Referinte:

https://www.nhs.uk/conditions/pneumonia

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534295/