Raceala este cea mai comuna afectiune a cailor respiratorii superioare (gat si nas).

Este cauzata de peste 200 de virusuri diferite, iar principalele sale simptome sunt stranutul, durerile in gat si nasul curgator. Desi raceala nu are tratament si se vindeca in aproximativ o saptamana, aceasta boala iti poate da multe batai de cap.

Afla din acest articol mai multe informatii utile despre raceala, astfel incat s-o poti preveni si trata mai usor!

Ce este raceala?

Raceala este o infectie virala a tractului respirator superior (nas si gat).

Adesea, afectiunea este inofensiva si majoritatea persoanelor se recupereaza in maxim 5-7 zile. Simptomele pot dura mai mult la fumatori. In general, nu este nevoie de asistenta medicala si medicamente pentru tratarea racelii, insa daca simptomele se agraveaza trebuie consultat medicul. Atat adultii, cat si copiii se pot imbolnavi de raceala de mai multe ori pe an.

Cauzele racelii

Exista peste 200 de virusuri care provoaca aceasta afectiune, insa rinovirusul este responsabil pentru majoritatea cazurilor de raceala. Fiind o infectie virala, raceala este foarte contagioasa. Asemenea gripei, ea se transmite usor de la o persoana la alta. Virusul racelii patrunde in corp prin membranele mucoase din nari, ochi sau gura. In afara corpului, el poate supravietui 2 zile dupa care, daca nu gaseste o gazda, moare.

Transmiterea racelii

Principalele modalitati de transmitere a bolii sunt:

  • Prin stranut sau tuse. Cand o persoana bolnava stranuta sau tuseste, picaturi de lichid care contin virusul sunt lansate in aer. Daca inspiri acele picaturi, virusul racelii va prinde radacini in nas.
  • Prin contactul cu o suprafata infectata. Bolnavul poate lasa particule de virus pe suprafetele pe care le atinge. Daca o persoana sanatoata pune mana pe acele suprafete si apoi isi atinge narile, ochii sau gura, se poate infecta.

Nu exista un vaccin pentru raceala.

Explicatia consta in faptul ca exista aproximativ 100 de tulpini cunoscute ale rinovirusului, ceea ce face imposibila dezvoltarea unui singur vaccin. De asemenea, virusurile sufera mutatii in mod constant, ceea ce inseamna ca exista nenumarate tulpini de germeni ai racelii care plutesc in jurul Pamantului. Pentru virusurile gripale exista disponibil un vaccin eficient.

Factori de risc

Cele mai predispuse la imbolnavire sunt urmatoarele persoane:

  • Copiii. Acestia au un risc mai mare de a raci deoarece nu au dezvoltat rezistenta la majoritatea virusurilor care cauzeaza raceala. In plus, ei petrec mult timp cu alti copii care nu sunt la fel de atenti la spalarea mainilor, iar acest lucru faciliteaza raspandirea bolii.
  • Persoanele alergice. Persoanele care au alergii la praf, mucegaiuri, par de animale de companie sau alti alergeni care afecteaza pasajele nazale, dezvolta mai repede o raceala.
  • Persoanele cu sistem imunitar scazut. Pacientii cu boli cronice care le slabesc imunitatea sunt mai predispusi la infectare.
  • Fumatorii. Persoanele care fumeaza au o sensibilitate mai mare a cailor respiratorii. Prin urmare, acestea au mai multe sanse sa se imbolnaveasca de raceala sau sa faca forme mai severe de boala.
  • Cei care se afla in zone aglomerate. Infectiile virale si bacteriene se raspandesc cu usurinta oriunde se aduna mai multi oameni. Cel mai mare grad de infectie se observa in spatii inchise (in salile de clasa din scoala, avion, spitale, birouri, etc).

Simptomele racelii

Simptomele racelii nu apar brusc, de multe ori dureaza cateva zile pentru a se manifesta. De multe ori este dificil sa faci diferenta intre o raceala si gripa deoarece au simptome similare. Totusi, principala diferenta dintre cele doua afectiuni respiratorii este modul in care debuteaza simptomele si gravitatea acestora. La gripa, simptomele apar brusc si, in cele mai multe cazuri apare febra mare si frisoane. Adultii nu au de obicei febra atunci cand sunt raciti, doar unii copii. O alta diferenta majora intre raceala si gripa este faptul ca, prima este o afectiune usoara, iar cea de-a doua poate provoca complicatii serioase de sanatate.

Principalele semne si simptome ale racelii

  • Congestie nazala si presiune sinusala
  • Nas curgator sau infundat
  • Pierderea mirosului sau a gustului
  • Stranut
  • Picurare postnazala sau drenaj in partea din spate a gatului
  • Dureri de cap si gat
  • Tuse
  • Ochi umezi
  • Noduli limfatici inflamati
  • Oboseala, dureri musculare
  • Disconfort toracic si usoare dificultati de respiratie

Diferente intre raceala obisnuita si alte tipuri de raceli

Exista diferente intre raceala obisnuita si alte tipuri de raceli, iata care sunt acestea:

Raceala la plamani

Cunoscuta sub denumirea de pneumonie, aceasta este o infectie a plamanilor. Pneumonia este o complicatie a racelii, dar poate fi cauzata si de alti factori, precum infectii bacteriene sau fungice. Pneumonia provoaca simptome precum: febra mare, transpiratii si frisoane, dureri toracice, respiratie suieratoare sau dispnee (dificultati de respiratie), probleme digestive si altele. Pneumonia poate provoca complicatii grave de sanatate, precum: insuficienta respiratorie, sepsis sau abcese pulmonare.

Raceala la rinichi

Raceala la rinichi este de fapt pielonefrita, o afectiune a tractului urinar superior care afecteaza unul dintre rinichi. Cauzele sale sunt infectile bacteriene, iar febra mare este primul semn al acestei boli. Mai poate aparea o stare generala de rau, ameteli, frisoane, dureri la mictiuni, dureri abdominale sau in zona mijlocului. Persoanele cu pielonefrita au o urina urat mirositoare, tulbure si de culoare inchisa.

Raceala la ovare

Aceasta este de fapt anexita si are ca principale cauze infectiile bacteriane si bolile cu transmitere sexuala (chlamidia, gonoreea, tricomoniaza, etc). Frigul poate accentua simptomele anexitei, care sunt: dureri abdominale, modificarea secretiei vaginale sau dereglari menstruale. In unele cazuri, pot aparea febra si varsaturi.

Raceala in sarcina

De obicei, raceala in timpul sarcinii nu este periculoasa. Totusi, femeile insarcinate trebuie sa fie atente la ce medicamente iau pentru a trata simptomele. Discuta cu un medic pentru a vedea care sunt cele mai sigure de utilizat in timpul sarcinii. De asemenea, daca apare febra mare, este posibil sa ai nevoie de tratament imediat deoarece febra poate avea efecte negative asupra fatului.

Raceala la bebelusi

Bebelusii au un risc mare de raceala deoarece nu au un sistem imunitar bine dezvoltat. De obicei, in cazul celor mici poate aparea febra, iar raceala poate dura mai mult timp. Bebelusii pot fi apatici, pot avea rosu in gat, reducerea simtului gustativ si olfactiv, episoade de stranut, tuse, nas infundat si dificultati respiratorii. Pentru tratamentul copiilor mici, este nevoie de sfatul unui medic deoarece anumite medicamente nu le sunt recomandate.

Complicatiile racelii

De obicei, raceala este o afectiune usoara si nu provoaca complicatii.

Cu toate acestea, in unele cazuri pot aparea urmatoarele probleme:

  • Infectie acuta a urechii (otita medie). Acest lucru se intampla atunci cand virusurile intra in spatiul din spatele timpanului. Semnele si simptomele tipice includ durerile de urechi sau febra.
  • Astm. O raceala poate declansa respiratie suieratoare, chiar daca nu ai astm. Cand ai astm, raceala se poate agrava.
  • Sinuzita acuta. La adulti sau copii, o raceala obisnuita care nu se rezolva poate duce la inflamatia si infectia sinusurilor.
  • Alte infectii. O raceala obisnuita poate duce la alte infectii, inclusiv streptococ, pneumonie si bronsiolita la copii.

Cei mai predispusi la aparitia complicatiilor sunt copiii foarte mici, varstnicii, fumatorii si bolnavii de astm. Cand esti racit si ai dificultati de respiratie, dureri in piept, tuse care se inrautateste, dureri de cap puternice si alte simptome mai grave, trebuie sa te adresezi imediat unui medic. Acestea pot fi semnele unor probleme mai serioase de sanatate, care trebuie tratate de urgenta.

Tratament si remedii

Nu exista un tratament specific pentru raceala.

Boala isi urmeaza cursul, apoi trece de la sine in 5- 7 zile. Totusi, anumite medicamente si remedii naturale pot ameliora simptomele si reduce durerile.

In niciun caz, raceala nu se trateaza cu antibiotic.

De obicei, sunt folosite medicamente antiinflamatoare, decongestionante si siropuri de tuse care reduc durerile si elimina mucusul. Totusi, desi sunt disponibile o varietate de medicamente fara prescriptie medicala pentru tratarea simptomelor de raceala, unele dintre acestea nu sunt recomandate copiilor. De asemenea, nu trebuie combinate anumite medicamente pentru a nu provoca alte probleme de sanatate. Citeste in prospect despre posibile contraindicatii.

Studiile au aratat ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene care sunt utilizate pentru dureri pot agrava astmul si / sau ulcerul peptic. Prin urmare, este important sa te adresezi unui medic inainte de a lua orice tratament.

Cele mai bune remedii pentru a te simti mai bine cand esti racit sunt:

  • Odihneste-te foarte mult. Organismul trebuie sa lupte impotriva infectiei si il poti ajuta odihnindu-te mai mult in aceasta perioada. De asemenea, este bine sa faci bai calde pentru a te relaxa si scapa de eventualele dureri musculare.
  • Creste aportul de lichide. Lichidele pot mentine gatul si nasul umed, astfel ameliorand congestia. Este recomandat sa bei apa, ceai, supa de pui sau compot de mere facut in casa. Adauga in ceai o lingurita de miere, iti poate fi de folos pentru a scapa de tuse. Atentie, insa, copiii sub 1 an nu au voie miere.
  • Evita cafeaua, bauturile pe baza de cofeina si alcoolul. Cafeaua si alcoolul duc la deshidratare, opusul a ceea ce ai nevoie pentru a te vindeca mai repede.
  • Renunta la fumat, cel putin pe perioada bolii. Fumul de tigara iti irita gatul si te poate face sa tusesti mai tare.
  • Fa gargara cu apa sarata si sprayuri nazale saline. Acestea te vor ajuta sa-ti umezesti gatul si nasul si sa elimini mucusul care blocheaza caile respiratorii. Poti incerca si baile sau inhalatiile cu aburi.
  • Ia probiotice. Iaurturile contin miliarde de bacterii sanatoase care imbunatatesc sanatatea intestinului si ajuta corpul sa combata mai multe afectiuni.
  • Apeleaza la remedii naturale pe baza de plante medicinale. Unele studii au aratat ca echinaceea poate ajuta la reducerea perioadei de boala si ameliorarea simptomelor. Ghimbirul si usturoiul sunt, de asemenea, recunoscute pentru proprietatile lor antiinflamatoare, asadar este bine sa le adaugi in alimentatia ta zilnica.

Unele studii au demonstrat ca zincul poate fi de folos in reducerea zilelor de raceala, mai ales daca este administrat in primele 24 de ore de la aparitia simptomelor. Cu toate acestea, specialistii avertizeaza ca zincul poate avea si efecte adverse. De exemplu, sprayurile nazale cu zinc pot deterioara definitiv simtul mirosului.

Metode de preventie raceala

Deoarece raceala este foarte contagioasa, este bine sa-ti iei anumite masuri de preventive. Acestea pot fi:

  • Spala-te bine pe maini cu apa si sapun. Este nevoie sa te speli inainte de a manca sau de a pregati mancarea, dupa ce ai folosit baia, dupa ce ti-ai sters nasul sau ai intrat in contact cu o persoana infectata.
  • Evita sa-ti atingi fata. Virusurile racelii si gripei se raspandesc de la maini la ochi, nas si gura.
  • Curata suprafetele utilizate frecvent. Virusurile pot trai 2 zile pe clantele usii sau in alte locuri pe care le poti atinge.
  • Intareste-ti sistemul imunitar. Doar asa corpul tau va putea lupta eficient impotriva germenilor. Pentru acest lucru, incearca sa dormi suficient, sa mananci o dieta sanatoasa si sa faci exercitii fizice zilnic.

Cand esti deja infectat, stai acasa astfel incat sa nu imbolnavesti si pe altcineva.

In concluzie, raceala este o infectie a cailor respiratorii superioare si este o afectiune relativ usoara. Se deosebeste de gripa prin tipul de virus care cauzeaza infectia, modul in care debuteaza simptomele si gravitatea acestora. Pentru tratamentul racelii nu este neaparat nevoie de medicamente, insa exista anumite remedii care pot ameliora simptomele si durerile. Consulta medicul pentru a vedea care este cel mai bun tratament pentru tine!

Referinte:

https://www.cdc.gov/

https://www.lung.org/