Antihistaminele naturale pot ameliora simptomele alergiilor, reducând disconfortul provocat de congestia nazală, sinusurile blocate sau durerile de cap ale persoanelor alergice. Funcționează asemenea medicamentelor antihistaminice, blocând activitatea histaminei din organism. Spre deosebire de produsele farmaceutice, antihistaminele naturale nu au efecte secundare. În acest articol îți prezentăm care sunt cele mai eficiente antihistamine pentru tratarea alergiilor!
Ce sunt antihistaminicele?
Antihistaminicele sunt substanțe care blochează producția și activitatea histaminei în corpul uman. Histamina este o proteină produsă de organism ca răspuns la expunerea la alergeni. Atunci când alergenul intră în contact cu organismul, sistemul imunitar îl consideră în mod eronat ca fiind un intrus și îl atacă producând anticorpi împotriva sa. Acești anticorpi favorizează eliberarea de histamină în sânge. Histamina provoacă inflamație, roșeață și iritație.
De obicei, alergiile se tratează cu medicamente antihistaminice, care au rolul de a diminua reacțiile alergice. Totuși, trebuie să știi că există și remedii naturiste la care poți apela pentru a reduce simptomele supărătoare ale alergiei.
Care sunt cele mai eficiente antihistamine naturale?
În prezent, cele mai cunoscute substanțe și plante naturale cu efecte antihistaminice sunt:
- Quercetina
Această substanță este un bioflavonoid cu proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antihistaminice. Se găsește în mod natural în multe alimente, precum: ceapă, mere, ceai verde, fructe de pădure, ginkgo biloba, sunătoare sau hrișcă.

Diverse studii au demonstrat că, administrată în doze corecte, quercetina oferă atât o ușurare pe termen scurt a simptomelor, cât și o protecție intestinală pe termen lung.
- Urzica
Frunza de urzică este un antihistaminic natural care blochează în mod natural producția de histamină. Deși în general urzica se prepară sub formă de tinctură sau ceai, pentru ameliorarea alergiilor, capsulele din frunze uscate de urzică sunt cea mai eficientă opțiune.
- Butterbur
Butterbur este un extract vegetal dintr-un arbust originar în Asia, Europa și unele părți din America de Nord. S-a demonstrat că butterbur are proprietăți antiinflamatorii, fiind folosit în special pentru a trata simptomele de rinită alergică, dar și migrenele. El reduce spasmele în mușchii netezi și relaxează membranele nazale umflate. Deși majoritatea persoanelor tolerează bine butterbur, sunt necesare mai multe studii pentru a analiza prezența unor efecte adverse, precum: dificultăți de respirație, diaree, somnolenţă și oboseală. Este important să discuți cu medicul specialist înainte de administrarea extractului vegetal butterbur deoarece se pare că poate provoca, de asemenea, reacții alergice la persoanele cu sensibilitate la cânepă, crizanteme, gălbenele și margarete.
- Mangostan
Mangostanul este un extract de fructe despre care s-a demonstrat că reduce inflamația. În plus, fructele de mangostan sunt considerate antihistamine naturale deoarece inhibă eliberarea de histamină.
- Ghimbir
Cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatoare, s-a demonstrat că ghimbirul are capacitatea de a inhiba producția de histamină.
- Coacăzul negru
Coacăzul negru este un arbust cultivat în Europa. Fructele sale sunt considerate antihistamine naturale, fiind recunoscute și pentru efectele lor antioxidante și antiinflamatoare. Studiile au arătat că aceste fructe acționează în special asupra glandei corticosuprarenale, care este responsabilă de producerea hormonilor corticosteroizi, adrenalinei și noradrenalinei.
- Turmeric
Turmericul este un condiment care are capacitatea de a reduce inflamația. În plus, are proprietăți antialergice deoarece inhibă eliberarea histaminei din mastocite. Studiile au demonstrat că turmericul oferă o îmbunătățire a fluxului de aer nazal și are un efect pozitiv asupra răspunsului imun la pacienții cu rinită alergică. De obicei, este bine să asociezi turmericul cu piper negru, deoarece astfel crește biodisponibilitatea curcuminei.
Alimente considerate antihistamine naturale
Medicamentele antihistaminice sunt eficiente pentru a trata nasul înfundat, înroșirea ochiilor și celelalte simptome ale rinitei alergice. Totuși, poate fi de folos și schimbarea dietei, prin creșterea consumului de alimente bogate în substanțe considerate antihistamine naturale. Iată câteva dintre acestea:
- Alimente bogate în vitamina C
Vitamina C acționează ca un antihistaminic natural prin inhibarea celulelor inflamatorii care eliberează histamina. De asemenea, poate ajuta la descompunerea histaminei care a fost deja eliberată, reducând astfel simptomele alergice. În plus, vitamina C este un antioxidant, ceea ce înseamnă că are capacitatea de a contracara răspunsul alergic inflamator.
Alimentele antihistaminice bogate în vitamina C sunt: ardeiul gras, varza de Bruxelles și broccoli, conopida, varza și kale. Ca fructe, pe lângă citrice, kiwi, papaya, căpșunele, mango și măceșele sunt pline de vitamina C.
- Roșii
Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamina C, roșiile conțin și alte substanțe care pot lupta împotriva alergiilor. Un exemplu este licopenul, un compus antioxidant care ajută la scăderea inflamației. Licopenul se găsește și în alte alimente roșii și roz, cum ar fi pepenele verde sau grapefruit roz.
- Somonul
Peștele gras, precum somonul, poate reduce inflamația alergică datorită conținutului de acizi grași omega-3. Aceste grăsimi ajută la stabilizarea membranelor celulare, ceea ce reduce eliberarea de histamină. Pentru a reduce reacțiile alergice, se recomandă două porții de pește pe săptămână. Alte alimente bogate în omega-3 care luptă împotriva inflamației includ sardinele și macroul, nucile și semințele de in.
Așadar, antihistaminele naturale reprezintă o alternativă eficientă pentru ameliorarea simptomelor alergice. Ține cont de informațiile din acest articol, însă discută și cu un medic specialist înainte de administrarea oricărui tratament alternativ.
Referințe:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18026696/
Sursa foto: Pexels.com