Un tratament convențional pentru negi poate include peeling chimic, intervenție chirurgicală, înghețare sau operație cu laser. Astfel de tratamente pot fi costisitoare și, de asemenea, pot provoca iritații ale pielii. În plus, negii ar putea reveni după o anumită perioadă. Din aceste motive, tot mai mulți oameni apelează la remedii naturiste pentru a îndepărta negii.

Află din acest articol cum să scapi în mod natural de negi!

Ce sunt negii și de ce apar?

Negii sunt țesuturi mici, inofensive care se dezvoltă în stratul superior al pielii. Ei sunt cauzați de un virus care poartă denumirea de papilomavirus uman (HPV). Negii apar cel mai adesea la copii și adolescenți, dar pot apărea la orice vârstă.

Virusul HPV se transmite prin contactul direct cu pielea unei persoane infectate sau indirect, prin suprafețe contaminate (piscine, săli de sport etc). HPV atacă celulele din stratul de suprafață al pielii, determinându-le să crească și să se transforme într-un neg. Este posibil să treacă chiar și un an până când să se formeze un neg.

În mod obișnuit, negii care se formează pe pielea mâinilor sau picioarelor nu sunt un semn de cancer. În schimb, negii genitali pot provoca cancer de col uterin și vulve. Acest lucru este posibil deoarece negii genital sunt cauzați de o altă tulpină a virusului HPV.

Tipuri de negi

Înainte de a afla un tratament pentru negi, este important să știi ce există mai multe tipuri, și anume:

  • Negi obișnuiți (verruca vulgaris) - acestea sunt zone mici, rotunde, ridicate de piele care apar adeasea pe mâini, coate și genunchi. Au o suprafață aspră a pielii care arată precum vârful unei conopide.
  • Negi plați - aceștia sunt de obicei galbene și apar pe mâini și pe față. Sunt mai frecvente la copii.
  • Negi plantari - aceștia apar pe picioare, în special în talpă, călcâi sau degete. Are o zonă alba a pielii cu un punct negru în centru și poate provoca un discomfort sau durere la mers.
  • Negi filiformi – aceștia sunt lungi și subțiri și apar de obicei pe pleoape, axile sau gât, dar pot apărea și inghinal.
  • Negi periunguali - acești se formează sub sau în jurul cuticulei.
  • Negi pe mucoase – aceștia apar pe buze, în interiorul obrajilor și nasului, pe căile respiratorii și în zonele genitale.

Tratmente convenționale pentru negi

În mod obișnuit, medicul dermatolog va recomanda unul din următoarele tratamente pentru negi:

  • Crioterapie sau înghețarea unui neg. Această procedură constă în expunerea negului la un lichid foarte rece, precum azotul lichid pentru a îngheța negul și a distruge celulele pielii afectate de virus. Acidul salicilic poate fi folosit și pentru a distruge negul.
  • Arderea și laserul. În acest caz, îndepărtarea negilor se face sub anestezie locală. Aceste tratamente sunt, însă, mai rare, deoarece pot lăsa cicatrici.
  • Imunoterapie. Această metodă implică anumite tratamente care stimulează sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele pielii infectate. Efectele secundare ale imunoterapiei includ: perioada destul de mare de tratament și mâncărimile foarte mari ce pot fi provocate. 

Tratament pentru negi: remedii naturiste

Aceste remedii naturiste conțin acizi naturali care ajută la îndepărtarea pielii infectate. Cu toate acestea, ele nu pot ucide virusul, prin urmare este posibil ca negii să reapară.

Iată cum poți scăpa de negi în mod natural:

  1. Oțet de mere

Specialiștii spun că oțetul de mere funcționează ca acidul salicilic, substanța cu care se tratează în mod conventional negii. De asemenea, oțetul are proprietăți antimicrobiene naturale care pot ajuta la combaterea virusului HPV.

Pentru a funcționa, prepară o soluție din 2 părți oțet de mere și 1 parte apă. Înmoaie un tampon de vată în acest amestec, pune-l pe neg și acoperă-l cu un bandaj. Lasă să acționeze timp de 3-4 ore.

Este important să diluezi întotdeauna oțetul de mere cu apă deoarece aciditatea poate provoca iritații și arsuri ale pielii. Dacă ai răni deschise, nu aplica niciodată acolo oțet de mere, nici chiar diluat.

  1. Rostopască

Un tratament eficient pentru neg poate fi sucul galben de la planta numită rostopască. Nu trebuie decât să rupi o tulpină de rostopască și cu sucul proaspăt de la ea să ungi negul în fiecare zi, apoi îl lași să se usuce. Planta

conține o formă de latex cu un inhibitor de cisteină proteză care ajută la îndepărtarea negilor. Rostopasca este eficientă și în tratarea dermatitei atopice (o formă diferită de eczemă), reducând inflamația și mâncărimea.

  1. Usturoi

Usturoiul conține alicină, o substanță cunoscută pentru proprietățile sale antimicrobiene. Ea acționează prin distrugerea enzimelor din agenții patogeni nocivi. Pentru a trata negii cu usturoi, trebuie să zdrobești 1 cățel de usturoi și să-l amesteci cu puțină apă. Aplică soluția pe neg, acoperă cu un bandaj și lasă-l să acționeze 1-2 ore. Este nevoie să aplici zilnic acest preparate timp de 3-4 săptămâni.

  1. Ananas

Ananasul conține o substanță care poartă denumirea de bromelaină și despre care se crede că îndepărtează negii prin dizolvarea proteinelor din HPV. Chiar dacă nu există studii științifice care să susțină utilizarea bromelainei pentru a elimina negii, unele persoane au folosit cu succes sucul de ananas ca tratament pentru negi. O metodă este să înmoi negul în suc de ananas în fiecare zi.

  1. Aspirină (acid acetilsalicilic)

Ingredientul principal al aspirinei este acidul salicilic, o substanță adesea folosită pentru eliminarea negilor.  

Pentru a funcționa, zdrobește o tabletă de aspirină și amestec-o cu puțină apă. Aplică pasta pe neg și acoperă locul cu un bandaj peste noapte.

Alte tratamente pentru negi

Pe lângă remediile menționate mai sus, mai poți încerca următoarele soluții:

  1. Tinctură de propolis

Propolisul este format din substanțe vegetale, ceară de albine, polen și enzime de albine. Studiile au arătat că propolisul are efecte antimicrobiene și stimulează regenerarea pielii. Este adesea folsoit ca tratament pentru acnee, răni și herpes și poate fi utilizat și pentru negi. Aplică propolisul pe neg, acoperă cu un bandaj și lasă-l să acționeze peste noapte.

  1. Ulei de ricin

Uleiul de ricin este un remediu antimicrobian și antiinflamator. Este des utilizat pentru negi, dar și pentru alte afecțiuni ale pielii. Pentru eficiență maximă, aplică ulei de ricin pe neg în fiecare zi, timp de 2-3 săptămâni.

  1. Ulei de arbore de ceai

Un alt tratament eficient pentru negi este uleiul de arbore de ceai. Are efecte antimicrobiene puternice și este des folosit pentru diverse afecțiuni ale pielii. În plus, uleiul de arbore de ceai are proprietăți antivirale care te pot ajuta să scapi de virusul care provoacă negi.

Este important să nu aplici uleiul direct pe piele deoarece poate provoca iritații. Este bine să-l diluezi mai întâi. Combină 1-2 picături de ulei de arbore de ceai cu 12 picături de ulei purtător (ulei de migdale sau ricin). Aplică apoi acest amestec pe o dischetă demachiantă și lasă pe neg 5-10 minute, de 2-3 ori pe zi. Dacă observi că te iriți, este necesar să diluezi uleiul și mai mult.

Așadar, există o mulțime de tratamente naturiste pentru negi. Le poți încerca pe care le consideri potrivite pentru tine, însă ține cont că durează ceva timp până vei scăpa de negi.

Sursa foto: Shutterstock.com