Despre pericolul din spatele consumului de zahăr s-a vorbit mult de-a lungul timpului iar studiile efectuate au arătat că numeroase alimente conțin o cantitate mare de zahăr, motiv pentru care este indicat să încerci să limitezi consumul.

Pentru a reduce consumul de zahăr poți alege să-l înlocuiești cu îndulcitori naturali. De la miere la stevie, aceste ingrediente sunt o alternativă remarcabilă pentru a îndulci cafeaua sau alte preparate.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății recomandă reducerea nivelului de zahăr cu cel puțin 10%, atât în cazul copiilor cât și al adulților, întrucât consumul de zahăr în exces poate fi periculos pentru sănătate. În plus, acesta are un aport caloric mare, ce poate determina creșterea în greutate, dar și riscul de diabet și de boli cardiovasculare.

Cu ce poți înlocui zahărul, află mai jos:

Stevie

Cunoscută în Japonia, stevia este, fără doar și poate, unul dintre cei mai puternici îndulcitori. Spre deosebire de zahăr, aceasta nu are un aport caloric ridicat. Este, însă, indicat să optezi pentru o variantă de stevie pură, fără îndulcitori adăugați.

Miere

Dacă ți-ai propus să reduci consumul de zahăr, alege mierea. Este un îndulcitor sănătos, întrucât conține vitamine, minerale, aminoacizi și, în plus, are proprietăți antibiotice și antibacteriene, potrivit unui studiu realizat de experții de la Universitatea din Insulele Baleare.

miere

Sirop de agave

Recunoscut pentru proprietățile pe care le are asupra sănătății, siropul de agave nu doar că te ajută să-ți îndulcești preparatele ori băuturile, dar este bogat în nutrienți esențiali, precum vitamine și minerale.

Zahăr de cocos

În ciuda numelui, acesta nu este extras din cocos, ci este un produs obținut din seva florilor cocotierilor. Este folosit ca îndulcitor încă din cele mai vechi timpuri în Asia de Sud-Est iar nutriționiștii au arătat că este bogat în minerale precum fier, potasiu și zinc, dar conține și polifenoli, antioxidanți și o cantitate mică de aminoacizi.

Credit foto: Pexels