Tiroida Hashimoto este o afecțiune caracterizată prin faptul că sistemul imun atacă tiroida, acea glană mică de la baza gâtului, ce face parte din sistemul endocrin.
De cele mai multe ori, această afecțiune se manifestă în rândul femeilor de vârsta a II-a, dar poate să apară și la bărbați, la femei ori chiar la copii, iar printre principalele simptome se numără oboseala, sensibilitatea crescută la frig, constipație, unghii casante, căderea părului, creștere în greutate, dureri articulare, menstruații abundente, depresie ori pierderi de memorie.
În ceea ce privește cauzele aceste afecțiuni, medicii nu au descoperit, deocamdată, un motiv pentru care sistemul imunitar atacă glanda, însă unii experți cred că este vorba despre un virus ori de o bacterie care determină această reacție. De asemenea, femeile sunt mai predispuse să dezvolte această boală, la fel și persoanele care au în familie membri care au suferit de boli tiroidiene ori alte afecțiuni autoimune.
Această afecțiune poate fi ținută sub control prin alimentație, motiv pentru care îți propunem să descoperi ce alimente sunt permise în dieta ta:
Pește
Persoanele care suferă de boala Hashimoto au nevoie de o cantitare mare de iod în organism, motiv pentru care este important să includă în dietă pește. Acesta conține, de asemenea, și acizi grași Omega-3, care au proprietăți antiinflamatorii. Acesta ajută, de asemenea, și la avansarea bolii. Fructe de mare
Bogate în iod sunt și fructele de mare, fapt pentru care îți propunem să le incluzi în dietă. Ai grijă, însă, să fie gătite bine, întrucât îți pot provoca și alte afecțiuni.
Lactate
Nici lactatele n-ar trebui să lipsească din dieta ta, întrucât acestea nu doar că sunt o sursă bogată de iod, dar probioticele ajută la colonizarea tractului digestiv.

De asemenea, pe lângă aceste aliemnte, persoanele care suferă de Hashimoto ar trebui să-i ofere organismului anumiți nutrienți, precum zinc, care se regăsește în carnea roșie și în nuci, fier, regăsit rapid în alimentele de origine animală, mangan, care se găsește în nuci și în cereale, dar și vitamina A și seleniu.
De cealaltă parte, persoanele care suferă de boala Hashimoto n-ar trebui să includă în dietă nuci, alune, spanac, morcovi, dar și varză, broccoli și conopidă, întrucât nu fac decât să inflameze glanda tiroidă.
Ce complicații pot să apară:
Netratată la timp sau neținută sub control, boala Hashimoto poate determina apariția multor afecțiuni, precum boli cardiace, întrucât poate determina creșterea nivelului de colesterol LDL, tulburări mentale, dar și reducerea libidoului, precum și malformații congenitale.