Despre pericolul din spatele consumului de zahăr s-a vorbit mult de-a lungul timpului, iar tot mai mulți specialiști în nutriție atrag atenția asupra faptului că acesta ar trebui să fie limitat.
Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că zahărul este periculos pentru sănătate, declanșând numeroase inflamații, însă acesta poate fi înlocuit cu ajutorul unor îndulcitori naturali.
Care sunt îndulcitorii naturali eficienți pentru a limita consumul de zahăr, află mai jos:
Stevia
Această plantă faimoasă în Japonia, dar nu numai, este unul dintre cei mai puternici îndulcitori. Spre deosebire de zahăr, însă, ea nu conține calorii și este indicată și diabeticiolor, întrucât nu sporește producția de glucoză.
Când vine vorba de stevie, însă, este indicat să optezi pentru stevia pură, nu îndulcitori bazați pe stevia, cum ai putea să găsești în supermarchet, întrucât pot fi o combinație între îndulcitori artificiali și extract de stevie.
Miere
Dacă nu-ți faci griji că te-ai putea îngrășa, atunci cea mai simplă modalitate de a-ți îndulci băuturile este să optezi pentru miere. Aceasta conține și vitamine, minerale, aminoacizi și are, de asemenea, proprietăți antibiotice și bactericide, potrivit unui studiu realizat de cercetători din Insulele Baleare.
Evident, este recomandat să optezi pentru miere bio, care nu este rafinată.
Siropul de agave
Sucul obținut dintr-o plantă celebră în Mexic miroase la fel ca mierea, însă are o consistență mai ușoară. Spre deosebire de zahăr, siropul de agave conține nutrienți esențiali, precum vitamine și minerale. În plus, se dizolvă rapid în alimente, dar și în băuturi.
Sirop de arțar
Spre deosebire de zahăr, siropul de arțar conține o cantitate mai mică de calorii și, în plus, este o sursă excelentă de mangan, potasiu, calciu și zinc. Are, de asemenea puterea de a neutraliza efectele nocive date de radicalii liberi, însă este important să alegi variante bio, care nu conțin îndulcitori artificiali.
Melasa
O altă modalitate naturală prin care îți poți îndulci preparatele este melasa. Pe lângă gustul aromat, aceasta conține fier, vitamina A, vitamina B6, magneziu, potasiu, calciu, dar și antioxidanți. Potrivit specialiștilor în medicină naturopată, ea este o sursă de antioxidanți, fapt pentru care ajută la prevenirea unor afecțiuni.