Dieta low-carb este un regim alimentar care se bazează pe reducerea consumului de carbohidrați. În general, persoanele care adoptă această dietă pot consuma între 50-100 grame de carbohidrați pe zi, potrivit specialiștilor. Sub această cantitate, însă, vorbim despre dieta keto, iar dacă cantitatea de carbohidrați crește la 100-200 grame, atunci vorbim de o dietă moderată în carbohidrați.
Beneficiile dietei low-carb - ce se întâmplă în organismul tău
Potrivit nutriționiștilor, o dietă low carb nu înseamnă doar pierdere în greutate, ci și îmbunătățirea sănătății, întrucât odată ce adopți această dietă nivelul de zahăr din sânge se va menține într-o cantitate normală, iar nivelul scăzut de insulină poate ajuta, de asemenea, la topirea kilogramelor în plus.
Această dietă este recomandată și persoanelor care suferă de diabet, întrucât niveelul scăzut de carbohidrați va determina menținerea în limite normale a nivelului de zahăr din sânge și, îmbunătățirea implicită a nivelului de glucoză.
Dieta low-carb - alimente permise în cadrul acestei diete:
- Legume fără amidon - dovlecel, varză, broccoli, varză, spanac, roșii
- carne - de pui, porc, vită și miel
- pește și fructe de mare, precum creveți
- ouă
- brânză, în special cheddar
- măsline
- ulei, precum ulei de măsline sau ulei de cocos
- unt
- smântână
- iaurt grecesc
- nuci, precum migdale
- fructe - zmeură, pepene verde, pepene galben
- avocado
- ciocolată neagră
Dieta low-carb - alimente pe care să le limitezi ori să le elimini din alimentație:
În timpul dietei low-carb ar fi bine să limitezi sau chiar să elimini anumite alimente, mai ales dacă îți dorești să slăbești. Care sunt acestea, află mai jos:
- chipsuri și prăjituri procesate
- orez
- pâine
- fulgi de ovăz
- paste
- cereale, precum bulgur și quinoa
- lapte
- fructe, precum struguri și banane
- fasole și linte
- cartofi dulci și cartofi obișnuiți
- înghețată, prăjituri, suc
Dieta low-carb - idei de meniu pentru trei zile
Ziua 1
Mic dejun - omletă din legume și avocado
Prânz - Buritto fără orez sau fasole, cu carne, brânză, guacamole
Cină - piept de pui la grătar cu broccoli sau conopidă la cuptor ori cartof dulce cu unt
Ziua 2
Mic dejun - budincă de semințe de chia cu nuci și pepene
Prânz - salată cu somon pe grătar
Cină - Wrap de pui sau vită cu salată, salată de roșii și oțet din vin
Ziua 3
Mic dejun - ouă cu spanac sau varză kale, afine ori căpșuni cu iaurt grecesc și nuci tăiate
Prânz - Supă de pui sau de legume
Cină - Creveți și legume la cuptor