Beneficiile pătrunjelului pentru sănătate sunt nenumărate, prin urmare el poate fi folosit nu doar pentru a da gust mâncărurilor, ci și ca medicament. Bogat în substanțe nutritive, pătrunjelul susține sistemul imunitar și ajută la combaterea unor boli cronice, precum diabet, ateroscleroză, artrită și chiar cancer. Află din acest articol care sunt proprietățile uimitoare ale pătrunjelului și de ce trebuie să-l incluzi zilnic în dieta ta!

Valoarea nutrițională a pătrunjelului

Pătrunjelul este o plantă deosebit de populară în bucătăria internațională. Însă, pe lângă aroma deosebită pe care o oferă mâncărurilor, pătrunjelul are și nenumărate beneficii asupra organismului uman. Acestea se datorează conținutului bogat de nutrienți.

Pătrunjelul are în compoziția sa fibre, vitamina A, C și K, flavonoide, uleiuri esențiale active și minerale esențiale, precum: fier, calciu, fosfor, potasiu și magneziu. În plus, printre beneficiile pătrunjelului se mai numără și faptul că are foarte puține calorii.

Iată care este valoarea nutrițională a pătrunjelului per porție de 100 de grame:

  • Calorii (kcal)- 36
  • Lipide 0.8 g
  • Colesterol 0 mg
  • Sodiu 56 mg
  • Potasiu 554 mg
  • Carbohidrați 6 g dintre care fibre 3.3 g și zahăr 0.9 g
  • Proteine 3 g
  • Vitamina C 113 mg
  • Fier 6.2 mg
  • Vitamina B6 0.1 mg
  • Magneziu 50 mg
  • Calciu 138 mg

Beneficiile pătrunjelului asupra sănătății

Datorită complexului de vitamine, minerale și nutrienți din compoziția sa, pătrunjelul are o mulțime de efecte pozitive asupra organismului uman. Iată câteva din principalele sale beneficii:

  • Pătrunjelul este un puternic agent antioxidant

Pătrunjelul este bogat în flavonoide, carotenoide, tocoferol și acid ascorbic, antioxidanți care ajută la protecția celulelor împotriva radicalilor liberi și a altor compuși dăunători. Antioxidanții întăresc sistemul imunitar al organismului și-l ajută să combată bolile și infecțiile. Unele studii au arătat că extractul de pătrunjel poate proteja împotriva deteriorării ADN-ului și chiar de a descuraja creșterea celulelor canceroase.

  • Reglează nivelul zahărului din sânge, fiind eficient împotriva diabetului

Printre beneficiile pătrunjelului se numără și faptul că poate ajuta la controlarea nivelului de zahăr din sânge. Unele studii au arătat că alimentele bogate în miricetină pot reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu 26%. Pătrunjelul este una dintre cele mai bune surse de miricetină, având în compoziția sa aproximativ 8,08 mg miricetină la 100 de grame de pătrunjel.

  • Combate inflamația

Pătrunjelul este bogat în antioxidanți precum vitamina C și A, care pot ajuta la calmarea inflamației. Acest lucru poate fi de folos persoanelor care suferă de artrită (inflamația articulațiilor) sau gută. În plus, datorită sursei excelente de flavonoide și alți antioxidanți, pătrunjelul poate ajuta la reducerea riscului apariției mai multor boli cronice, inclusiv cancer, ateroscleroză, Alzheimer și boala Parkinson.

  • Poate ajuta la combaterea cancerului

Pătrunjelul conține un flavonoid cunoscut sub numele de apigenină, o substanță despre care se știe că are capacitatea de a bloca creșterea celulelor canceroase. De asemenea, pătrunjelul este bogat în luteolină și misirticină, care pot încetini progresia tumorii. Unele studii au arătat că extractul de pătrunjel poate ajuta la prevenirea deteriorării ADN-ului și de a descuraja răspândirea celulelor canceroase de sân.

  • Datorită efectului diuretic, pătrunjelul detoxifică organismul

Pătrunjelul are un efect diuretic, ceea ce înseamnă că ajută la detoxifierea vezicii urinare și a rinichilor. Diureticele elimină toxinele, înlătură excesul de apă, săruri și grăsimi din organism. Acest lucru reduce stresul asupra rinichilor și scade riscul de infecții urinare. Studiile arată că pătrunjelul poate reduce umflarea glandelor și poate trata afecțiunile prostatei.

Tot datorită efectului său diuretic, pătrunjelul poate fi folosit și pentru menținerea sănătății ficatului, având capacitatea de a curăța acest organ vital de agenții toxici.  

  • Ajută la reglarea menstruației

Ceaiul de pătrunjel ajută la ameliorarea simptomelor menstruației și la echilibrarea nivelului hormonal. Acest lucru se datorează prezenței miristicinei și apiolului din pătrunjel. S-a demonstrat că acești doi compuși au capacitatea de a controla producția de estrogen și de a echilibra nivelul hormonilor.

  • Îmbunătățește digestia

Beneficiile pătrunjelului se extind și asupra aparatului digestiv. Studiile au arătat că această plantă minune poate ajuta la digestie și poate reduce balonarea. Acest lucru se datorează anumitor compuși care permit expulzarea gazelor din organism.

  • Întărește vasele de sânge

Având un conținut bogat de acid folic și vitamina B, pătrunjelul este eficient în protejarea și întărirea vaselor de sânge. Acidul folic reduce homocisteinei, un aminoacid din sânge care, în cantități ridicate, poate provoca cheaguri de sânge, leziuni arteriale și alte probleme mai grave, precum atac de cord sau accident vascular cerebral.

  • Îmbunătățește circulația și tratează anemia

Fiind bogat în fier, pătrunjelul păstrează sănătatea sistemului cardiovascular. Fierul este o componentă importantă în producerea de globule roșii sănătoase, astfel consumul de ceai de pătrunjel ajută la îmbunătățirea circulației sângelui și prevenirea anemiei. În plus, vitamina C și calciul din pătrunjel ajută organismul să absoarbă fierul atât de important pentru sănătatea sângelui.

  • Păstrează sănătatea ochilor 

Fiind o sursă bogată de vitamina A, pătrunjelul este eficient în păstrarea sănătății ochilor, reducând riscul de dezvoltare a mai multor afecțiuni oculare, precum: degenerescență maculară, orbire nocturnă sau cataractă.

  • Menține oasele sănătoase

Vitamina K este un nutrient cheie care ajută la absorbția mineralelor în organism, ajutând la păstrarea oaselor puternice și sănătoase. Pentru ca beneficiile pătrunjelului să fie mai mari, această plantă trebuie consumată sub formă de ceai deoarece atunci când este fiert pătrunjelul, cantitatea de vitamina K eliberată se dublează.

  • Împrospătează respirația

Pătrunjelul îți păstrează o respirație proaspătă, înlăturând mirosul neplăcut din gură. Este suficient să mesteci 2-3 frunze de pătrunjel ca să observi beneficiile asupra respirației tale.

Pătrunjel: contraindicații

În general, beneficiile pătrunjelului sunt mult mai mari decât efectele sale adverse. Dacă este consumat în cantități normale, această plantă nu are reacții adverse. La unele persoane, cantitățile ridicate de pătrunjel pot provoca reacții alergice cutanate și pot avea un efect laxativ. De asemenea, consumul de pătrunjel în cantități foarte mari în sarcină pot declanșa contracții uterine.

În concluzie, beneficiile pătrunjelului sunt nenumărate și dovedite științific. Pătrunjelul este un remediu natural în tratarea mai multor afecțiuni, fie că este consumat sub formă de ceai, fie în stare crudă, în salate.

Referințe:

https://www.healthline.com/nutrition/parsley#blood-sugar

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25582089/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15742348

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5207605/

Sursa foto: Shutterstock.com