Ficatul gras sau steatoza hepatică, așa cum este cunoscută sub denumirea oficială, este o afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă a grăsimilor în celulele hepatice și este întâlnită, de obicei, în rândul persoanelor care suferă de diabet, prediabet, obezitate, colesterol sau hipertensiune arterială. Uneori, această afecțiune poate să apară și în rândul femeilor însărcinate.

Ficatul gras sau steatoza hepatică este o afecțiune întâlnită în rândul multor persoane, însă poate fi ținută sub control cu ușurință, prin eliminarea unor alimente din dieta zilnică.

Potrivit specialiștilor, adoptarea unei diete sănătoase este crucială imediat ce a fost pus diagnosticul de ficat gras. De asemenea, bolnavii ar trebui să facă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi, în încercarea de a-și stabiliza greutatea.

Care sunt alimentele la care ar trebui să renunțe persoanele care suferă de ficat gras, află mai jos:

Alimente bogate în grăsimi

Persoanele care suferă de ficat gras se confruntă cu probleme digestive, fapt pentru care alimentele bogate în grăsimi sunt greu de digerat. Tocmai de aceea, bolnavii ar trebui să evite să le consume sau măcar să reducă consumul acestora. Printre aceștia se numără cartofii prăjiți, alimentele semipreparate, cele care conțin brânză ori grăsimi, produsele lactate.

Alimente care au un indice glicemic mare

Nici alimentele care conțin o cantitate bogată de zahăr sau care au un indice glicemic mare nu sunt permise bolnavilor de steatoză hepatică, întrucât acestea determină creșterea glicemiei, care afectează ficatul. Astfel, ele ar trebui să mănânce moderat alimente precum cartofi, pepene, banane, pâine albe, produse derivate din porumb, înghețată, iaurt cu fructe.

Cereale procesate

De asemenea, cerealele procesate nu sunt permise bolnavilor de ficat gras. Aceștia ar trebui, însă, să consume o cantitate mai mare de fibre, întrucât îi va ajuta să-și normalizeze nivelul de colesterol din sânge, dar și nivelul de glucoză.

Alcool

Consumul de alcool, indiferent că vorbim de consum excesiv ori moderat, va determina acumularea grăsimii în celulele ficatului. Astfel, odată ce acestea depășesc limita, celulele ajung să fie inflamate, iar fluxul de sânge este obstrucționat.

Mezeluri

Fie că vorbim despre cârnați, parizer, cremwurști sau chiar pate, acestea n-ar trebui să se regăsească în alimentația persoanelor bolnave de ficat gras. În schimb, ele ar putea fi înlocuite de friptură din carne slabă, pregătită la cuptor.

Sucurile de fructe sau băuturi carbogazoase

Sucurile din fructe și băuturile carbogazoase conțin calorii goale, non-nutritive, care în plus, deteriorează ficatul din cauza conservanților și E-urilor pe care le conțin. Acestea ar trebui să fie, însă, înlocuite cu apă plată și apă minerală, cu ceaiuri neîndulcite sau compoturi fără zahăr.

Credit foto: Shutterstock