Descrisă ca fiind o boală inflamatorie cronică ori acută, ce se manifestă la nivel articular, artrita este întâlnită astăzi sb diferite forme, existând peste 100 de tipuri ale afecțiunii.
De obicei, această afecțiune este cauzată de traumatisme artriculare, de afecțiuni metabolice, precum gută, infecții, precum boala Lyme ori afecțiuni autoimune, lupus eritematos sistem și se manifestă prin:
- dureri articulare
- inflamație a țesutului articulației afectate
- rigiditate articulară
- incapacitatea de a folosi articulația
Totuși, artrita este o afecțiune ale cărei simptome pot fi ținute sub control prin alimentație, motiv pentru care îți propunem să descoperi care sunt alimentele interzise în dietă dacă suferi de această boală:
Carne roșie și procesată
Studiile de specialitate efectuate de-a lungul timpului au asociat consumul de carne roșie și procesată cu inflamațiile, care pot spori riscul de apariție a artritei.
Conform experților, dietele bogate în carne roșie și alimente procesate sporesc nivelul de proteină C-reactivă și homocisteină, care determină inflamații în organism. De cealaltă parte, o dietă bazată pe consumul de verdețuri și legume ajută la ameliorarea simptomelor date de artrită.
Alimente care conțin gluten
Glutenul, care se referă la proteinele regăsite în grâu, orz și secară, este corelat cu artrita, motiv pentru care specialiștii recomandă ca persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta această problemă de sănătate să le excludă din dietă. Totodată, un studiu realizat de oamenii de știință a arătat că oamenii care optează pentru o dietă fără gluten sau o dietă vegană își vor reduce riscul de a dezvolta artrită și combat cu ușurință inflamațiile.
Alimentele procesate
Alimentele care sunt mult prea procesate, precum fast-food, cerealele integrale și prăjiturile care conțin făină rafinată, zahăr adăugat, conservanți și alte ingrediente ce pot spori inflamațiile, sunt considerate a fi nocive pentru persoanele care suferă de artrită, înrăutățindu-le simptomele.
Alcool
Alcoolul este, de asemenea, responsabil de înrăutățirea simptomelor date de artrită, motiv pentru care persoanele care suferă de artrită inflamatorie ar trebui să reducă consumul de alcool.
Alimentele bogate în sare
Să renunți la consumul de sare poate fi o idee excelentă dacă suferi de artrită. Alimentele care conțin o cantitate mare de sare, precum creveți, pizza, anumite tipuri de brânză, carne procesată și alte ingrediente procesate.
Potrivit oamenilor de știință, un studiu realizat pe șoareci a stabilit că simptomele date de artrită au fost mult mai severe în cazul șoarecilor care au avut o dietă bogată în alimente sărate, spre deosebire de cei care au consumat alimente cu un aport de sare obișnuit. De asemenea, riscurile de a se confrunta cu probleme ale cartilajelor și a oaselor au fost mai mici în cazul șoarecilor care n-au consumat o sare în exces.
Alimente recomandate persoanelor bolnave de artrită
De cealaltă parte, persoanele care prezintă riscuri de a se confrunta cu artrită, o boală care afectează aproape 8, 3 milioane de persoane numai în Statele Unite ale Americii, ar trebui să consume fructe, legume, cu excepția lintei, a fasolei și a boabelor de soia, nuci, cereale integrale, precum ovăz, orez, produse lactate, ouă, cafea, ceai verde, ulei de cocos, ulei de măsline și ulei de in.
În ceea ce privește consumul de care, nutriționiștii recomandă carnea de pui, vită și miel.
Credit foto: Shutterstick