Ficatul este un organ esențial, îndeplinind numeroase funcții în organism. Mai exact, acesta ajută la digestie și la metabolismul alimentelor, stochează vitamine și minerale, elimină toxinele din sânge și contribuie la sintetizarea proteinelor. Pentru a-i păstra sănătatea, însă, este important să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată.
Care sunt cele mai bune alimente pe care le poți consuma pentru un ficat sănătos, află mai jos:
Sfecla roșie
Deși sfecla roșie nu are un gust tocmai plăcut, aceasta este o sursă de nutrienți ce ajută la îmbunătățirea sănătății ficatului. Fie că alegi să o consumi în salate, fie că o incluzi în smoothie-uri, sfecla roșie conține antioxidanți, motiv pentru care are proprietăți antiinflamatorii și anticarcinogene.
Broccoli
Recomandat pentru menținerea sănătății ficatului este și broccoli, care conține numeroase substanțe nutritive, ajutând la combaterea simptomelor date de boala ficatului gras non-alcoolic, precum și la reducerea riscului de apariție a tumorilor ficatului. Broccoli poate fi consumat proaspăt sau gătit la cuptor ori la abur și poate fi inclus în diferite preparate, precum quiche, paste ori salate.
Legumele cu frunze verzi
Spanac, varza kale și chiar salata se numără printre verdețurile ce pot fi benefice pentru sănătate, contribuind și la menținerea sănătății ficatului. Acestea conțin antioxidanți, astfel că ajută la eliminarea efectelor nocive date de radicalii liberi. Acestea pot fi consumate sub formă de salate, smoothie-uri ori incluse în diferite mâncăruri.
Pește gras
Bogat în acizi grași Omega-3, peștele gras conține grăsimi sănătoase ce ajută la reducerea inflamațiilor, prevenind astfel apariția bolilor de inimă. Totodată, un studiu realizat în 2016 a arătat că acizii grași reduc nivelul de grăsime și de trigliceride în rândul pacienților care suferă de steatohepatită nonalcoolică și boala ficatului gras non-alcoolic.
Ulei de măsline
Recunoscut pentru proprietățile pe care le are asupra sănătății, uleiul de măsline este considerat o adevărată comoară pentru menținerea sănătății ficatului, întrucât ajută la îmbunătățirea nivelului de grăsime din ficat și chiar a enzimelor din acesta.
Nuci
Bogate în grăsimi sănătoase, dar și în vitamina E, un antioxidant puternic, nucile contribuie la menținerea sănătății inimii și ajută, de asemenea, la menținerea sănătății ficatului, reducând riscul de apariție a unor boli.
Credit foto: Shutterstock