Ceai de ceapă este cel mai adesea folosit ca tratament naturist pentru răceală. Cu toate acestea, el poate fi un remediu eficient în combaterea mai multor afecțiuni medicale. Datorită proprietăților terapeutice uimitoare ale acestei legume, ceaiul de ceapă poate ajuta la susținerea imunității și creșterea nivelului de energie. Îți prezentăm în acest articol și alte proprietăți extraordinare ale ceaiului de ceapă!

Care este valoarea nutrițională a cepei?

Ceapa reprezintă o sursă neprețuită de nutrienți importanți vitamine, minerale, antioxidanți și componenți cu conținut de sulf, care sunt deosebit de sănătoși pentru sănătate.

Din punct de vedere nutrițional, ceapa crudă are un conținut foarte mic de calorii. În principal, este formată în cea mai mare parte din apă (89%), dar conține și carbohidrați (9%), fibre (1,7%) și cantități mici de proteine ​​și grăsimi.

Conform datelor Ministerului Agriculturii al Statelor Unite, 100 de grame de ceapă conține:

  • Calorii: 40
  • Apă: 89%
  • Proteine: 1,1 grame
  • Carbohidrați: 9,3 grame
  • Zahăr: 4,2 grame
  • Fibre: 1,7 grame
  • Grăsimi: 0,1 grame

În ceea ce privește conținutul de vitamine, minerale și antioxidanți, în ceapă se regăsesc: vitamina C, B9 (folat), B6 și potasiu, antocianine (doar în ceapa roșie), quercetină, sulfuri, polisulfuri și tiosulfinați.

Ceai de ceapă: beneficii

Datorită conținutului de nutrienți și antioxidanți din compoziția acestei legume uimitoare, ceaiul de ceapă poate avea următoarele beneficii asupra sănătății:

  • Menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge

Studiile au arătat că ceaiul de ceapă este benefic pentru bolnavii de diabet, deoarece poate reduce nivelul crescut de zahăr din sânge. Ceapa tinde să îmbunătățească răspunsul la glucoză, ceea ce ajută la creșterea regresiei insulinei. În plus, proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante ajută la reducerea simptomelor diabetului.

  • Ajută la păstrarea sănătății sistemului digestiv

Ceapa conține inulină, un compus care este bun pentru sănătatea intestinului. Specialiștii spun că un consum regulat de ceai de ceapă va ține la distanță indigestia, constipația și balonarea.

  • Poate ajuta la păstrarea sănătății inimii

Hipertensiunea arterială este cauza multor boli cardiovasculare, inclusiv infarct miocardic și accident vascular cerebral. Flavonolul, quercetina și potasiul din ceaiul de ceapă ajută la controlul tensiunii arteriale. În plus, compușii din sulf ajută la diluarea sângelui, inhibând creșterea microorganismelor dăunătoare. În acest fel, se poate preveni formarea cheagurilor de sânge, care favorizează apariția hipertensiunii arteriale.

  • Poate îmbunătăți somnul

Ceapa conține L-triptofan, o formă de aminoacid, care este un sedativ natural. În plus, acesta ajută la reducerea nivelului de stres și, prin urmare te poate ajuta să dormi mai bine.

Ceai de ceapă pentru tuse

Deși ceaiul de ceapă nu poate trata complet răceala, specialiștii susțin că este eficient pentru a ameliora simptomele acestei afecțiuni, în special tusea. Această proprietate uimitoare se datorează următorilor compuși:

  • Quercetina. Acest flavonol este asociat cu reducerea riscului de apariţie a infecţiilor și susținerea sistemului imunitar. În plus, are proprietăţi antiinflamatorii şi antivirale.
  • Compuși de sulf. Aceștia ajută la expulzarea mucusului din căile respiratoria și pot ameliora simptomele durerii în gât.

Ceai de ceapă la copii

Ceaiul de ceapă este recomandat pentru copiii care sunt răciți și tușesc. Această băutură caldă poate reduce inflamația de la nivelul gâtului celor mici. Deși este folosit ca remediu naturist pentru răceală de mult timp, ceaiul de ceapă nu trebuie consumat în exces.

Pentru cei mici este suficient o cană, maxim două pe zi, dacă tolerează gustul ușor amărui și nu sunt alergici la acest aliment. Totuși, specialiștii spun că bebelușii sub 1 an nu ar trebui să consume niciun fel de ceai, inclusiv de ceapă. În plus, ei recomandă ca ceapa să fie consumată crudă, pentru o eficiență mai mare.

Rețetă ceai de ceapă

Deoarece ceaiul de ceapă are un gust ușor neplăcut, se poate îndulci cu puțină miere.  Pentru a crește cantitatea de antioxidanți se poate amesteca cu usturoi. Iată o rețetă bună de ceai de ceapă:

Ingrediente:

  • 1 ceapa tocată (mică)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 linguriță miere
  • 1-2 căni de apă
  • Suc de lămâie (opțional)
  • Frunză de dafin sau scorțișoară (opțional)

Mod de preparare:

  1. Pune apa la fiert.
  2. Adaugă ceapa tocată, cățeii de usturoi zdrobiți și foile de dafin în apa clocotită.
  3. Lasă toate ingredientele să fiarbă câteva minute, iar după ce culoarea apei începe să se întunece, oprește focul.
  4. Filtrează ceaiul cu o sită și pune lichidul într-o cană.
  5. Adaugă miere când se mai răcește și pudră de scorțișoară. Opțional, poți adăuga și suc de lămâie pentru un gust bogat.

Rețetă ceai de ceapă pentru imunitate

Ideal pentru susținerea imunității, ceaiul de ceapă se poate prepara astfel:

  1. Pune 1 pahar de apă la fiert.
  2. Adaugă o ceapă tocată, 2-3 boabe de piper negru, 1 vârf de cardamon și 1/2 de linguriță de semințe de fenicul.
  3. Acoperă și lasă la fiert aproximativ 15-20 de minute.
  4. Strecoară ceaiul și bea-l cu sau fără îndulcitor (miere).

Ceai de ceapă și nucă

Scapă rapid de tuse cu această rețetă eficientă de ceai de ceapă și nuci:

Ingrediente:

  • 1 ceapă mare, cu tot cu coji
  • 6-8 nuci cu tot cu coajă
  • ¼ linguriță de pudră de scorțișoară
  • 2 litri de apă
  • bucățică de ghimbir (aproximativ 2 cm)
  • Miere după gust

Mod de preparare:

  1. Spală bine ceapa și nucile, dar lasă-le cu tot cu coajă.
  2. Ceapa se taie rondele (cu coajă cu tot), iar nucile se zdrobesc (cu tot cu coajă).
  3. Pune ceapa, nucile și scorțișoară în apă și lasă totul la fiert. Când începe să clocotească, se acoperă și se lasă la fiert 15 minute. După aceea, se stinge focul și se lasă la infuzat încă 30 de minute.
  4. Se adaugă apoi ghimbirul ras și se mai lasă câteva minute, după care se strecoară.
  5. Opțional se adaugă miere și se servește călduț.

Așadar, ceaiul de ceapă are nenumărate beneficii pentru sănătate. Bea câte o cană în fiecare zi dacă vrei să ții bolile departe.

Citește și: Beneficiile laptelui de capră: ce boli poate vindeca?

Referințe:

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=onion

https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits

Sursa foto: Shutterstock.com