Ceapa este, fără doar și poate, indispensabilă în bucătărie, dar, în același timp, are și proprietăți terapeutice, fiind bogată în vitamine și minerale.

Ceapa este folosită de multe gospodine, în nenumărate preparate, motiv pentru care îți propunem să descoperi care sunt beneficiile acesteia pentru sănătate.

Potrivit nutriționiștilor, ceapa este bogată în apă, 90 la sută din compoziția acesteia fiind apă, dar și alți nutrienți benefici pentru sănătate, precum uleiuri esențiale, vitamine de tip B, ce asigură funcționarea optimă a sistemului nervos și întărirea sistemului imunitar, vitamina C și E, care sunt recunoscute pentru proprietățile antioxidante, dar și numeroase minerale, precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu, sodiu, sulf. Ceapa conține, de asemenea, și acizi esențiali, precum și fibre.

Ce efecte are ceapa în organismul uman, află mai jos:

Are proprietăți diuretice

Persoanele diagnosticate cu boli de rinichi, gută, pietre la rinichi, edem ori hipertensiune ar trebui să consume ceapă, întrucât aceasta are efecte diuretice. Ceapa conține, de asemenea, și fibre, dar și o cantitate scăzută de zahăr și grăsimi.

Combate bacteriile și fungii

Ceapa acționează ca un expectorant natural și ajută la combaterea bacteriilor și a fungilor. Tocmai de aceea, este perfectă pentru persoanele care suferă de răceală, gripă, bronșită, faringită și boli respiratorii. Ba mai mult, ceapa s-a dovedit efecientă pentru a trata chiar și astmul și alergiile și, în plus, este un protector pentru sistemul cardiovascular, prevenind tromboza.

Îmbunătățește digestia

Ceapa are, de asemenea, abilități purificatoare și ajută la eliminarea toxinelor din organism, ce sunt produse în timpul digestiei. Aceasta ajută, de asemenea, la stimularea ficatului, a pancreasului, dar și a vezicii urinare, ajutându-le să secrete substanțele necesare.

Combate anumite forme de cancer

Bogată în vitamina C, care ajută la combaterea formării radicalilor liberi, ceapa este eficientă pentru a preveni anumite forme de cancer, precum cancer de colon, cancer de prostată, esofagian sau de stomac, întrucât ajută la reducerea celulelor canceroase și împiedică extinderea acestora la alte organe.

Îmbunățește somnul și starea de spirit

Potrivit nutriționiștilor, ceapa previne apariția excesului de homocisteină, care interferează cu producția de serotonină, dopamină și noradrenalină, care sunt responsabile de menținerea stării de spirit, de somn și apetit.

Cum să prepari suc de ceapă

Pentru a trata alte probleme de sănătate, precum arsuri, mușcături de insecte poți încerca sucul de ceapă, pe care-l poți prepara cu ușurință.

Ai nevoie de:

- trei cepe mari
- un cuțit ascuțit
- un storcător de fructe sau blender
- un borcan
- o strecurătoare

Mod de preparare:

Curăță ceapa și taie-o sub formă de cuburi, iar apoi spală-le bine.

Pune totul în blender și mărunțește-le.

Strecoară totul și pune sucul obținut în borcan.

Consumă sucul de ceapă amestecat cu o linguriță de miere și apă sau aplică-l pe piele, pentru a combate arsurile ori înțepăturile de insecte.