Formarea de cheaguri de sânge îți afectează circulația sangvină și îți poate pune viața în pericol. Dacă aceste cheaguri ajung la organele vitale, precum plămâni, creier sau inimă, ele pot provoca accident vascular cerebral, atac de cord sau embolism pulmonar. Este important să descoperi cheagurile de sânge cât mai devreme, pentru a le trata și evita complicațiile. Află din acest articol care sunt cele mai bune remedii naturale pentru dizolvarea cheagurilor de sânge!

Cum îți poți da seama dacă ai un cheag de sânge la mână sau picior?

Cheagurile de sânge nu provoacă întotdeauna simptome și, din acest motiv, sunt adesea greu de descoperit într-o fază incipientă. Totuși, specialiștii îți recomandă să fii atent la anumite semne de avertizare care îți pot indica prezența unor cheaguri în vasele de sânge. Acestea pot include:

 • Dificultăți de respirație
 • Dureri în piept, care se agravează cu respirația profundă
 • Tuse cu sânge
 • Bătăi ale inimii mai rapide sau neregulate
 • Inflamația brațelor sau picioarelor
 • Durere sau sensibilitate a pielii, a mâinilor sau picioarelor, fără o cauză evidentă
 • Roșeața sau decolorarea pielii

Cum poți dizolva cheagurile de sânge prin remedii naturiste?

Cheagurile de sânge trebuie tratate de către un medic specialist. Pe baza analizelor și investigațiilor medicale, doctorul va putea stabili un tratament medicamentos care să ajute la dizolvarea cheagurilor și evitarea complicațiilor de sănătate. De obicei, acesta include medicamente anticoagulante. Uneori, poate fi nevoie și de intervenție chirurgicală.

Totuși, pe lângă tratamentul cu medicamente și procedurile medicale obișnuite în astfel de cazuri, există și anumite alimente sau suplimente care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cheaguri de sânge pe viitor. Iată care sunt acestea:

 • Turmeric

Compusul activ prezent în turmeric cunoscut sub numele de curcumină are capacitatea de a preveni formarea cheagurilor de sânge. Cercetătorii sunt de părere că proprietățile bio-active ale turmericului se datorează diferitelor componente izolate din rizomul său. Turmericul acționează ca un agent anti-trombotic sau anticoagulant, dar poate ajuta și la ameliorarea durerii cauzate de formarea cheagurilor de sânge.

 • Usturoi

Compușii de sulf din usturoi sunt cunoscuți pentru proprietatea lor de dizolvare a cheagurilor de sânge. În plus, usturoiul relaxează și dilată mușchii netezi ai arterelor, iar acest lucru ajută la reducerea tensiunii arteriale.

 • Ghimbir

Ghimbirul conține salicilat chimic, care este substanța din care se face aspirina. Acest lucru i-a determinat pe specialiști să spună că ghimbirul este eficient pentru prevenirea cheagurilor de sânge, însă sunt necesare mai multe studii în această direcție.

 • Scorțișoară

Acest condiment deosebit de aromat are efecte terapeutice extraordinare, printre care și proprietăți anticoagulante. Beneficiile scorțișoarei asupra circulației sangvine se datorează, cel mai probabil, subtanței chimice din compoziția sa, cumarina.

 • Semințe de in și chia

Aceste semințe minuscule sunt pline de acizi grași omega-3 sănătoși care ajută la prevenirea cheagurilor de sânge și la îmbunătățirea circulației sangvine. Semințele de in inhibă producția de trombocite, celulele sanguine implicate în coagulare și reduc riscul de întărire a arterelor. De asemenea, semințele de chia sunt cunoscute ca având proprietăți de diluare a sângelui și sunt pline cu nutrienți esențiali, în special acizi grași omega-3, care sunt buni pentru inimă.

 • Vitamina E

Unele studii au arătat că vitamina E are proprietăți anticoagulante. Printre alimentele care conțin vitamina E se numără: spanac, broccoli, kiwi, mango și roșii.

Cât durează până se dizolvă cheagurile de sânge?

Cheagurile de sânge pot dura de la câteva săptămâni până la luni pentru a se dizolva, în funcție de dimensiunea lor. Chiar și un cheag format la suprafață (care reprezintă o problemă minoră de sănătate), poate dura mai multe săptămâni până dispare.

În cazul unei tromboze venoase profunde sau embolie pulmonară, pacientul resimte o ușurare pe măsură ce cheagul devine mai mic. De obicei, durerea și umflarea cauzate de tromboza profundă încep să se amelioreze în câteva zile de tratament.

Dacă ești expus unui risc ridicat de a dezvolta cheaguri de sânge, tratamentul poate dura ani sau chiar toată viața.

Măsuri de prevenție pentru apariția cheagurilor de sânge

Pentru a reduce riscul dde formare a cheagurilor de sânge, este important să iei următoarele măsuri:

 • Poartă îmbrăcăminte și șosete lejere
 • Ridică regulat picioarele cu cel puțin 15 cm deasupra inimii
 • Poartă ciorapi compresivi dacă riscul de formare a chegurilor este mare
 • Fă mai multă mișcare zilnic, evită să stai mult în picioare sau în șezut
 • Evită să stai picior peste picior
 • Limitează cantitatea de sare din dietă

Așadar, cheagurile de sânge pot provoca probleme grave de sănătate. Ca să previi apariția lor, este important să adopți o dietă bogată în nutrienți, să faci mai multă mișcare și să-ți iei tratamentul prescris de medic, atunci când este cazul.

Referințe:

https://www.healthline.com/health/how-to-dissolve-blood-clots-in-legs

https://www.webmd.com/dvt/dissolve-blood-clot

Sursa foto: Shutterstock.com