Cel mai bun tratament pentru constipație este un stil de viață sănătos, cu o nutriție bogată în fibre și hidratare suficientă. Exercițiile fizice regulate pot fi, de asemenea, de folos pentru îmbunătățirea tranzitului intestinal. Îți prezentăm în acest articol cele mai eficiente remedii naturale pentru constipație, dar și ce schimbări trebuie să faci în viața ta pentru a preveni această condiție!
Ce înseamnă să fii constipat?
Atunci când scaunul tău este dur sau mișcările tale intestinale sunt mai rare decât în mod normal, înseamnă că ești constipat. De obicei, constipația nu este un lucru grav și se rezolvă în scurt timp. Intervalul normal de zile dintre evacuarea intestinală variază de la o persoană la alta. Totuși, dacă scaunul nu apare după mai mult de 3 zile, înseamnă că ești constipat.
Cum scapi de constipație?
Tratamentul pentru constipație depinde de cauza apariției sale. Aceasta apare cel mai adesea din cauza unei diete deficitare, a consumului insuficient de apă sau sedentarismului. Există situații când anumite medicamente sau afecțiuni medicale pot provoca constipație.
Iată ce poți să faci când ești constipat:
- Bea 2-4 pahare suplimentare de apă pe zi
- Consumă lichide calde, mai ales dimineața
- Mănâncă mai multe fructe și legume
- Fă mai multă mișcare (atunci când ești activ, și mușchii intestinelor vor la fel)
- Ia suplimente alimentare ce conțin fibre (acestea sunt eficiente pentru a stimula mișcările intestinale dacă o dietă săracă în fibre este cauza constipației)
- Fă-ți un masaj abdominal deoarece poate ajuta la stimularea intestinelor. Masajul abdominal se efectuează prin mișcări circulare. Se începe dintr-o parte a șoldului în sus spre coaste, peste burtă, până în partea cealaltă. Apoi se continuă înapoi pe partea inferioară a burții. Repetă de 10 ori.
- Supozitoare cu glicerină
Alimente recomandate împotriva constipației
Cele mai eficiente alimente recomandate în tratamentul pentru constipație sunt:
- Iaurt și chefir
Iaurtul și chefirul conțin probiotice care sunt eficiente împotriva constipației. Probioticele sunt microorganisme cunoscute sub denumirea de bacterii „bune”, care pot ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinale și la înmuierea scaunelor. Studiile au arătat că persoanele care consumă iaurt (180 ml) în fiecare dimineață timp de 2 săptămâni își pot ameliora constipația cronică
- Leguminoase
Fasolea, lintea, năutul și mazărea sunt legume foarte bogate în fibre. Fibrele îmbunătățesc digestia și reduc constipația. În plus, leguminoasele conțin, de asemenea, cantități substanțiale de alți nutrienți care ajută la ameliorarea constipației, cum ar fi potasiu, acid folic, zinc și vitamina B6.
- Broccoli
Broccoli conține sulforafan, o substanță care oferă protecție intestinului și îmbunătățește digestia. De asemenea, marea calitate a sulforanului este că poate împiedica dezvoltarea unor microorganisme intestinale care pot interfera cu digestia sănătoasă.
- Fructe
Toate fructele sunt bune deoarece conțin o cantitate semnificativă de fibre și apă. Totuși, există unele care te ajută mai rapid să scapi de constipație. Acestea sunt:
- Mere și pere
- Prune (pe lângă fibre și apă, prunele conțin sorbitol și compuși fenolici care au beneficii gastrointestinale)
- Kiwi (acest fruct conține și actinidină, o enzimă care stimulează mișcarea în tractul gastrointestinal superior și substanțe fitochimice care îmbunătățesc digestia).
- Struguri
- Fructe de pădure (mure și zmeură)
- Varză murată
Varza murată conține bacterii probiotice care ajută la reducerea constipației. Studiile au arătat că varza murată făcută în casă (fără conservanți) conține aproximativ aceeași cantitate de bacterii ca și suplimentele probiotice.
- Uleiul de măsline și din semințe de in
Acestea uleiuri sunt considerate laxative naturale. În plus, au proprietăți antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii.
- Cereale, pâine și paste din făină integrală
Produsele integrale conțin foarte multe fibre, fiind adesea recomandate în tratamentul pentru constipație.
- Tăiței shirataki
Acești tăiței sunt obținuți din fibră de glucomanan, din rădăcina plantei konjac. Glucomananul este un tip de fibră solubilă care s-a dovedit științific că are efecte benefice asupra digestiei, inclusiv la ameliorarea constipației. Pe lângă îmbunătățirea mișcărilor intestinale, glucomananul acționează ca un prebiotic, echilibrând cantitatea de bacterii bune din intestine.
Alte remedii pentru constipație: 4 băuturi eficiente
Iată câteva băuturi naturale pe care să le încerci dacă ești constipat:
- Suc de lămâie. Apa cu suc de lămâie este un stimulent pentru sistemul digestiv, detreminând organismul să scape de orice toxină.
- Suc de mere. Această băutură naturală reprezintă o sursă bogată de fibre dietetice, care ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal.
- Soluție de bicarbonat de sodiu cu apă. Acest preparat de casă este cunoscut ca fiind un remediu natural pentru mai multe afecțiuni, în special pentru cele legate de stomac. Ajută la eliminarea gazelor și aciditatea din stomac, înmoaie scaunul și ușurează îndepărtarea acestuia din organism.
- Ulei de ricin. Cunoscut ca fiind un laxativ natural foarte puternic, uleiul de ricin stimulează mișcarea intestinală normală la fel ca uleiul de măsline.
Așadar, încearcă aceste remedii naturale înainte de orice alt tratament pentru constipație. În câteva zile, ar trebui să ai un tranzit intestinal normal. Dacă constipația persistă, este important să te adresezi unui medic pentru a identifica ce anume o determină.
Referințe:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322382
https://www.healthline.com/health/hard-stool
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6259526/
Sursa foto: Shutterstock.com