Despre beneficiile pe care le are broccoli asupra sănătății s-a vorbit mult de-a lungul timpului, însă persoanele care îl consumă sunt foarte puține. Acesta conține glucide, vitamine, săruri minerale, precum și vitaminele C și K, care ajută la îmbunătățirea circulației sanguine. În plus, broccoli este bogat în fibre, care reduc nivelul de colesterol din sânge, dar și în calciu, magneziu, sodiu, potasiu, acid folic, seleniu, fosfor și zinc.

Deși nu are un gust tocmai plăcut, broccoli ar trebui să fie inclus în dietă, întrucât efectele pe care le are asupra sănătății sunt extraordinare. Mai exact, previne artrita, ajută la combaterea răcelii și reduce timpul de manifestare, previne îmbătrânirea celulară, contribuie la reglarea tensiunii arteriale și diminuează riscul de a dezvolta boli cronice, precum diabet, boli de inimă ori cancer.

Care sunt cele mai simple rețete cu broccoli pe care le poți încerca, află mai jos:

Supă cremă de broccoli

Ingrediente necesare:

- 500 de grame de broccoli
- 150 de grame de țelină
- o rădăcină de pătrunjel
- o ceapă
- un morcov
- un cartof
- sare și piper, după gust
- două linguri de ulei de măsline
- câteva linguri de smântână

Mod de preparare:

Curăță țelina, pătrunjelul, ceapa, morcovul și cartoful, după care spală-le bine. Desfă și buchețelele de broccoli și spală-le cu apă rece.

Ulterior, toacă legumele sub formă de cubulețe, apoi pune-le la fiert într-o oală cu apă și sare.

Fierbe legumele până se înmoaie și când s-au înmuiat, zdrobește-le cu ajutorul unui blender. Condimentează cu sare și piper, adaugă uleiul de măsline și mai lasă la fiert câteva minute. Servește supa cremă de broccoli cu crutoane și smântână.

Paste cu broccoli și sos de smântână

Ingrediente:

- 250 de grame de broccoli
- 250 de grame de paste
- 50 de grame de unt
- o lingură de ulei de măsline
- 200 ml de smântână de gătit
- 250 de grame de cașcaval ras
- o lingură de parmezan ras
- trei căței de usturoi
- câteva fire de busuioc proaspăt
- sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Fierbe pastele în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Între timp, spală broccoli și rupe buchețelele.

Într-o tigaie întinsă, pune uleiul și untul la topit, apoi adaugă usturoiul tăiat felii. Scoate usturoiul, adaugă smântâna și cașcavalul ras. Când a dat în clocot, adaugă buchețelele de broccoli și pastele.

Servește preparatul cu parmezan ras.

Salată de cartofi și broccoli

Ingrediente:

- 300 de grame de broccoli
- 300 de grame de cartofi
- un cățel de usturoi
- 3-4 linguri de ulei de măsline
- un ardei iute
- patru fileuri de anchois

Mod de preaprare:

Curăță și spală bine cartofii, apoi fierbe-i bine.

Într-o oală mare, fierbe apă cu sare, iar când a dat în clocot, adaugă buchețelele de broccoli. Lasă-le un minut, apoi scoate-le într-un bol.

Într-o tigaie întinsă, pune ulei la încins, apoi adaugă cățelul de usturoi. Când a căpătat o culoare aurie, adaugă și fileurile de anchois și ardeiul iute tăiat felii.

Toarnă acest amestec peste cartofi și broccoli, apoi condimentează cu sare și piper, după gust.