Una dintre cele mai comune afecțiuni în rândul copiilor este, fără doar și poate, anemia feriprivă, care este caracterizată prin deficitul de fier din organism. Acest mineral este eficient pentru menținerea unor funcții esențiale, și anume funcționarea optimă a hemoglobinei, proteina care transportă oxigenul în sânge, îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și a procesului de respirație.

Anemia la copii este o afecțiune ale cărei simptome pot fi ținute sub control prin dietă, motiv pentru care îți recomandăm să descoperi care sunt alimentele pe care ar trebuie să le incluzi în regimul celor mici:

Scoici

Acestea sunt o sursă bogată de fier, dar conțin și o cantitate însemnată de vitamina B12. Potrivit nutriționiștilor, 100 grame de scoici consumate pe zi asigură doza zilnică recomandată de vitamina B12.

Pentru a ști că sunt proaspete, verifică dacă au un miros plăcut înainte de a le găti și nu uita să le speli bine. Le poți fierbe la abur, până se deschid cochiliile ori le poți prăji.

Carne roșie

Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de proteină, carnea roșie este bogată în fier și vitamina B12. De obicei, spun nutriționiștii, fierul din surse animală este mai bine absorbit de organism spre deosebire de cel din plante. Copiii, însă, ar trebui să-l consume o dată sau de două ori pe săptămână.

Linte

Experții în nutriție recomandă și lintea pentru a ține sub control anemia. Aceasta este o sursă bogată de fier și, în plus, conține fitați, care favorizează absorbția fierului în intestin. Înainte de a găti lintea este, însă, indicat să o ții în apă rece pentru 24 de ore. În acest fel, ea își va elibera mai ușor fierul. Poți folosi lintea pentru a găti hummus sau chiar pate vegetal, care este foarte apreciat de copii.

Pește

Spre deosebire de scoici, carnea de pește nu conține o cantitate mare de fier, dar este o sursă bogată de vitamina B12 și acizi grași sănătoși, precum Omega-3. De aceea, nutriționiștii recomandă consumul a trei-patru porții de pește pe săptămână, însă sunt indicate tipurile de pește gras, precum somon, macrou, ton.

Ouă

Ouăle sunt considerate superalimente, fiind o sursă excelentă de fier și vitamina B12, dar și vitamina A, biotină și proteină. Deși conțin o cantitate mare de colesterol, ouăle sunt și o sursă de lecitină, care este prezentă în albuș. Fie că sunt pregătite sub formă de omletă ori fierte, ouăle sunt preferate de copii.

Credit foto: Shutterstock