Inflamațiile cronice din organism pot determina creșteri în greutate, dar și anumite afecțiuni. Stresul, alimentele inflamatorii și lipsa de mișcare sunt doar câțiva factori ce pot spori riscul de a te confrunta cu probleme de sănătate. Tocmai de aceea, îți prezentăm alimente care au proprietăți antiinflamatorii.
Fructe de pădure
Bogate în fibre, vitamine și minerale, fructele de pădure, precum afinele, murele, zmeura și căpșunile, au proprietăți antiinflamatorii și pot reduce riscul de a dezvolta anumite afecțiuni. În plus, acestea ajută la întărirea sistemului imunitar, ajutând organismul să funcționeze optim.
Pește gras
Peștele gras, indiferent că vorbim de somon, sardine, hering sau macrou, este o sursă bogată de proteine și de acizi grași, responsabili de reducerea inflamațiilor ce pot determina boli de inimă, diabet, dar și afecțiuni ale rinichilor. În plus, studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care consumă somon vor avea un marker C-reactiv proteină mai mic.
Broccoli
Poate nu este alimentul preferat al multor oameni, însă alături de varza de Bruxelles, kale și conopidă, broccoli ajută la reducerea riscului de a dezvolta boli de inimă și cancer. În plus, broccoli este asociat cu proprietăți antiinflamatorii, fiind bogat în antioxidanți.
De asemenea, broccoli este bogat în sulforafan, un antioxidant ce ajută la combaterea inflamațiilor și reduce nivelul de citokine responsabile de inflamații.
Avocado
Printre superalimentele benefice pentru sănătate se numără și fructele de avocado. Conțin potasiu, magneziu, fibre și grăsimi mononesaturate, carotenoide și tocoferoli, ce sunt asociate cu reducerea riscului de apariție a cancerului. De asemenea, compușii regăsiți în avocado reduc inflamațiile în cazul tinerilor.

Ceai verde
Despre beneficiile ceaiului verde ai auzit de-a lungul timpului, însă acesta este asociat și cu reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, a cancerului, a bolii Alzheimer, a obezității și a altor afecțiuni. Acesta are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Ardei
Atât ardeii grași, cât și cei iuți sunt o sursă bogată de vitamina C și de antioxidanți, motiv pentru care reduc inflamațiile din organism. Dacă ardeii grași conțin un antioxidant cunoscut sub numele de quercetină, care reduc efectele nocive date de radicalii liberi, ardeii iuți conțin acid sinapic și ferulic, responsabili de îmbătrânirea celulară și de inflamații.
Ciuperci
Există o mulțime de soiuri de ciuperci în lume, însă unele dintre ele au proprietăți terapeutice extraordinare. Vorbim de trufe, ciupercile portobello și Shiitake, care sunt bogate în seleniu, cupru și vitamine de tip B. Acestea conțin, de asemenea, și fenoli și alți antioxidanți responsabili de reducerea inflamațiilor.
Struguri
La îndemâna oricui, strugurii conțin antocianini, care reduc inflamațiile. În plus, ei sunt responsabili de reducerea unor afecțiuni, precum boli de inimă, diabet, obezitate, Alzheimer și anumite afecțiuni ale ochilor. În plus, conțin resveratrol, un compus ce are numeroase beneficii asupra sănătății.
Credit foto: Pexels