Alimentele bogate în iod n-ar trebui să lipsească din dieta persoanelor care prezintă un risc de a dezvolta afecțiuni ale tiroidei. Conform specialiștilor, iodul este un oligoelement esențial pentru sintetizarea hormonilor tiroidei, iar carențele de iod pot determina hipotiroidism ori hipertiroidism, atunci când iodul se regăsește într-o cantitate mare în organism.
Potrivit specialiștilor, glanda tiroidă nu poate funcționa fără un aport de iod, întrucât acest oligoelement ajută la producția hormonilor tiroidieni.
Care este cantitatea de iod pe care ar trebui să o consumi în funcție de vârstă:
Deși persoanele obișnuite n-ar trebui să consume mai mult de 150 de micrograme de iod pe zi, cantitatea de iod crește în cazul femeilor însărcinate și care alăptează la 250-300 micrograme. De aseme
Află cu exactitate care este cantitatea de iod pe care ar trebui să o consumi în funcție de vârstă, mai jos:
- 0-6 luni - 110 micrograme de iod pe zi
- 7-12 luni - 130 micrograme pe zi
- 1-8 ani - 90 de micrograme pe zi
- 9-13 ani - 120 micrograme pe zi
- băieți de 14 ani și adulți - 150 grame pe zi
- fete de 14 ani și femei mai în vârstă -150 micrograme pe zi
Alimente bogate în iod - de ce să le incluzi în dietă
Sare iodată
Cea mai simplă modalitate pentru a te asigura că vei consuma cantitatea optimă de iod este să alegi să-ți condimentezi mâncarea cu sare iodată. Aceasta are gust la fel ca sarea obișnuită, însă are mai multe beneficii pentru sănătate.
Alge marine
Potrivit specialiștilor, printre alimentele bogate în iod se numără și algele marine. Le poți folosi pentru a pregăti salate, supe ori chiar sushi sau poți alege să consumi niște suplimente alimentare pe bază de alge marine.
Afine
Conform nutriționiștilor, 11 grame de afine conțin 400 de micrograme de iod și, în plus, acestea au o valoare calorică scăzută, dar și un conținut redus de carbohidrați, motiv pentru care n-ar trebui să nu le incluzi în dietă. Totodată, afinele conțin vitamina C, fibre, potasiu, fier și calciu, dar și antioxidanți, motiv pentru care sunt recomandate pentru reducerea riscului de a dezvolta infecții ale tractului urinar.
Pește proaspăt
Pe lângă algele marine, peștele proaspăt și fructele de mare conțin, de asemenea, o cantitate mare de iod. Spre exemplu, 100 grame de cod conțin 170 micrograme de iod. În plus, acest tip de pește este o sursă bogată de vitamine, printre care B1, B2, B6 și B9, care ajută la capacitatea organismului de a sintetiza carbohidrații, grăsimile și proteinele.
Tonul și macroul sunt, de asemene, alte tipuri de pește care conțin iod. Potrivit nutriționiștilor, 150 grame de macrou conțin 225 micrograme de iod, în timp ce 100 grame de ton conțin 50 micrograme de iod.
Midii
Aceste moluște considerate adevărate comori în gastronomie sunt sărace în calorii, dar au un aport nutrițional ridicat, fiind o sursă bogată de vitamine, aminoacizi și minerale. Mai mult de atât, midiile conțin și iod, 100 grame având un aport de 130 micrograme de iod.
Printre alimentele care sunt surse de iod de numără pâinea albă, creveții, ouăle, prunele uscate, brânza Cheddar, sucul de mere, mazărea verge congelată, bananele, creveții, rucola, cartofii albi, merișoarele, fasolea.
Credit foto: Shutterstock