Ouăle sunt considerate superalimente, însă numărul pe care este indicat să-l consumi pe săptămână a stârnit mereu discuții. Nutriționiștii subliniază însă, faptul că acestea au mai multe beneficii asupra sănătății decât efecte adverse, având puterea de a spori nivelul de colesterol bun din sânge, dar și de a preveni cataracta și degenerarea maculară.
O modalitate bună de a-ți începe ziua este să incluzi ouăle la micul dejun. Conțin proteine și nutrienți care ajută la menținerea sănătății și, în plus, sunt superalimente care fac parte din piramida nutrițională.
Ce trebuie să știi despre beneficiile ouălor asupra sănătății tale, află mai jos:
Consumate cu moderație nu cresc nivelul de colesterol
Este adevărat, ouăle conțin colesterol, dar u reprezintă un risc pentru sănătatea ta dacă le consumi moderat. Reține faptul că organismul tău, în special ficatul, produce colesterol, acesta fiind necesar pentru anumite funcții. Este, însă, indicat să-ți păstrezi sub control nivelul de colesterol normal din sânge, pentru a preveni apariția bolilor de inimă.
Ouăle sunt o sursă bogată de colină
În compoziția ouălor se găsește colina, un nutrient responsabil de menținerea sănătății și a stării de bine. Colina este un tip de vitamina B, ce ajută la regenerarea membranelor celulare și a altor molecule esențiale pentru îmbunătățirea funcționării creierului.
Ouăle au un aport nutrițional
Experții în nutriție îți recomandă să incluzi ouăle la micul dejun, întrucât au un aport nutrițional excelent, și anume:
- vitamina A
- folați
- vitamina B5
- vitamina B12
- vitamina B2
- fosfor
- seleniu
- proteine
- grăsimi saturate.

Ouăle contribuie la menținerea sănătății vederii
Pe măsură ce înaintezi în vârstă, calitatea vederii tale scade. Acest proces degenerativ poate fi, însă, încetinit cu ajutorul unor vitamine pe care le poți include în dietă, iar două dintre ele se găsesc în ouă - luteină și zeaxantină.
Acești antioxidanți sunt eficienți pentru menținerea sănătății vederii și pot preveni apariția cataractei și a degenerării maculare.
Ouăle ajută la reducerea trigliceridelor din sânge
Alege întotdeauna să consumi ouă crescute natural, ce respectă ciclul vieții, întrucât acestea au un aport crescut de acizi grași Omega-3 și pot reduce nivelul de trigliceride din sânge, sporind astfel sănătatea inimii.
Credit foto: Shutterstock