Fructele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, motiv pentru care au efecte benefice asupra sănătății.
Potrivit unui studiu realizat recent, o dietă echilibrată, din care nu lipsesc fructele, este o modalitate excelentă pentru a preveni diabetul de tip 2.
Conform unui studiu publicat în iunie, în Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, persoanele care consumă două porții de fructe pe zi prezintă un risc cu 36% mai scăzut de a dezvolta diabet de tip 2 în următorii cinci ani, spre deosebire de cei care consumă mai puțin de o jumătate de porție.
”Diabetul este o problemă serioasă de sănătate, care afectează multe persoane, dar diabetul de tip 2 poate fi prevenit.”, a declarat autorul studiului, Nicola Bondonno.
”Una dintre cele mai simple modalități pentru a prevenid diabetul de tip 2 este consumând o alimente sănătoase, printre care se numără două porții de fructe pe zi.”, a mai declarat acesta.
Bogate în vitaminele A, C, E, K, dar și în minerale precum potasiu, magneziu, calciu, fier, fructele sunt esențiale pentru menținerea sănătății și, în plus, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Edith Cowan, persoanele care consumă fructe prezintă un risc cu 50% mai mic de a dezvolta diabet.
Potrivit cercetării, o dietă sănătoasă, din care fac parte fructe întregi (deci nu sucuri!), legume, cereale integrale, carne slabă, poate juca un rol important în atenuarea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.
De asemenea, consumul de fructe și de legume este asociat cu un risc mai redus de sindrom metabolic, care se caracterizează prin afectarea glicemiei, prin creșterea tensiunii arteriale și chiar obezitate abdominală.
Ba mai mult, fructele, în special afinele, ajută la reducerea riscului de apariție a cancerului, întrucât ele conțin antocianină, un antioxidant ce stopează dezvoltarea tumorilor în cancerul de colon.
Printre altele, consumul de fructe ajută la îmbunătățirea stării de spirit, ameliorând depresia, dar asigură și o stare de sănătate mintală bună.