Nu există vară fără mers la mare, măcar pentru două zile, iar fiecare escapadă este un moment potrivit pentru a te bucura de pește proaspăt sau fructe de mare, precum creveți. Fie că-i servești cu paste, cu orez sau în salată, aceștia sunt extrem de gustoși și nutritivi, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Află ce se întâmplă în organismul tău atunci când îi consumi, mai jos:
Vei crește aportul de proteine
Creveții sunt o sursă bogată de proteine. Potrivit nutriționiștilor, 100 de grame de creveți conțin aproximativ 19 grame de proteine, ceea ce înseamnă cam 75 la sută din cantitatea de proteine pe care o conține fasolea, spre exemplu. Astfel, aceștia contribuie la dezvoltarea masei musculare și, fiind o sursă bogată de proteine, joacă un rol important în regenerarea celulelor și a țesuturilor, reglând nivelul de enzime și hormoni.
Poate fi un boost de cupru
Un mineral esențial în dieta oricui este cuprul, întrucât acesta este implicat în metablizarea fierului și în formarea țesutului conjunctiv și a neurotransmițătorilor. Potrivit studiilor de specialitate, bărbații adulți și femeile care nu sunt însărcinate și nu alăptează ar trebui să consume în jur de 900 de micrograme de cupru. Iar fiecare porție de 100 de grame de creveți conțin aproximativ 300 de micrograme de cupru. Așadar, combină-i cu cartofi sau cu salată și consumă-i de cel puțin două ori pe săptămână.
Sunt o sursă de antioxidanți
Potrivit studiilor de specialitate, creveții sunt o sursă bogată de antioxidanți, mai exact conțin un carotenoid numit astaxantină, ce este responsabil de reducerea inflamațiilor, precum și de prevenirea efectelor nocive date de radicalii liberi.
Contribuie la menținerea sănătății inimii și a creierului
Multe studii de specialitate realizate de-a lungul timpului au arătat că astaxantina ajută la întărirea arterelor, reducând astfel riscul de infarct. Totodată, pot crește nivelul de colesterol bun din sânge (HDL). De asemenea, astaxantina este crucială în ceea ce privește menținerea sănătății creierului. Are proprietăți antiinflamatorii, prevenind deteriorarea celulelor creierului care cauzeaza frecvent pierderi de memorie și boli neurodegenerative, precum Alzheimer.
Credit foto: Shutterstock