Despre beneficiile limitării consumului de carne s-a vorbit mult de-a lungul timpului, însă studiile efectuate în ultimii ani au arătat că eliminarea acesteia din dietă are numeroase beneficii pentru sănătate.
Reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, pierderea în greutate și menținerea sănătății glandelor endocrine sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le are asupra sănătății renunțarea la carne. Acestea sunt, însă, amplificate de alimentele pe care alegi să le incluzi în dietă.
Află ce se întâmplă în organism atunci când încetezi să mai consumi carne, mai jos:
Contribuie la reducerea kilogramelor în plus
Multe dintre dietele din ziua de astăzi se bazează pe limitarea consumului de carne sau chiar eliminarea acesteia din alimentație. Toate studiile au arătat, însă, că acest lucru aduce numeroase beneficii pentru sănătate.
Spre exemplu, dieta vegetariană, care exclude carnea din dietă și dieta vegană, care implică excluderea produselor de origine animală din dietă contribuie la reglarea nivelului de insulină din sânge și la reducerea riscului de apariția a diabetului de tip 2.
Totodată, studiile efectuate de oamenii de știință au arătat că eliminarea produselor din carne din dietă contribuie la pierderea în greutate. Se recomandă, însă, includerea în alimentație a unor ingrediente care sunt bogate în nutrienți benefici pentru sănătate, precum antioxidanți, fibre și alți micronutrienți.
Ajută la prevenirea bolilor de inimă
Eliminarea cărnii din dietă ori limitarea consumului de carne poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. Studiile efectuate de oamenii de știință au arătat că produsele din carne conțin o cantitate mare de grăsimi saturate, motiv pentru care nutriționiștii recomandă eliminarea sau limitarea produselor care conțin o cantitate mare de grăsimi saturate, precum carnea roșie, bacon, cârnați, hot dog. Acestea ar trebui să fie înlocuite cu pește gras, semințe de in, nuci, dar și avocado și ulei de măsline, care sunt bogate în fibre și reduc nivelul de colesterol din sânge.
Chiar dacă nu elimini carnea total din dietă, alege să consumi carne slabă sau pește gras, precum somon, macrou ori ton.
Contribuie la prevenirea inflamațiilor
Limitarea consumului de carne și adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale și alte plante, care sunt o sursă excelentă în fibre, contribuie la reducerea inflamațiilor din organism și la întărirea acestuia.
Totodată, renunțarea la carne asigură menținerea sănătății intestinale, prevenind anumite forme de cancer, precum și apariția diabetului de tip 2.
Previne anumite forme de cancer
Limitarea consumului de carne poate contribui la reducerea riscului de cancer. Consumând o cantitate mare de carne roșie, precum bacon, crenvurști și alte tipuri de carne afumată și procesată determină creșterea riscului de a dezvolta cancer colorectal. De asemenea, studiile de specialitate au asociat consumul excesiv de carne roșie și procesată cu creșterea riscului de cancer de sân.
Credit foto: Shutterstock