Nutriționiștii din toate colțurile lumii și din toate timpurile au recomandat întotdeauna includerea legumelor în dietă, pentru o stare de sănătate bună. Orice plan de dietă conține legume, întrucât acestea sunt bogate în nutrienți, nu conțin multe calorii, iar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că o dietă bogată în legume reduce riscul de a dezvolta boli cronice, printre care obezitate, diabet de tip doi, boli de inimă și altele.
Care sunt efectele uimitoare ale consumului zilnic de legume, află mai jos:
Legumele reduc riscul de a dezvolta boli de inimă
O dietă bogată în legume poate ajuta la normalizarea tensiunii arteriale și poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă și infarct. Experții în nutriție au arătat de-a lungul timpului faptul că verdețuri precum salată verde și spanac, care se găsesc la orice pas, pot reduce riscul de a dezvolta boli de inimă. De asemenea, studiile de specialitate au arătat că nutrienții regăsiți în legume, precum potasiu și magneziu ajută la normalizarea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de infarct ori atac de cord. Tocmai de aceea se recomandă să mâncați patru-cinci porții de legume pe zi.
Ajută la menținerea sănătății pielii
Legumele îți hrănesc, fără doar și poate, pielea. Conțin nutrienți care ajută la menținerea sănătății pielii și reduc deteriorarea celulară cauzată de razele solare. Mai mult de atât, anumite legume sunt o sursă excelentă de betacaroten, vitamina C și antioxidanți, care sunt, de asemenea, ingrediente esențiale pentru menținerea sănătății pielii. De asemenea, un studiu realizat pe femei cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani care au consumat alimente bogate în vitamina C au avut o piele mai tânără și mai sănătoasă, mai lipsită de riduri, comparată cu alte persoane care au urmat o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați. De asemenea, consumând o cantitate mare de legume în fiecare zi poți reduce riscul de a dezvolta inflamații cronice și pot contribui, de asemenea, la încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

Ajută la menținerea sănătății ochilor
Menținerea vederii sănătoase implică, de asemenea, protejarea ochilor de efectele nocive ale razelor UV. Iar acest lucru îl poți face cu ușurință dacă vei alege să consumi legume care sunt o sursă bogată de vitamina A, C, carotenoide și fitonutrienți, care sunt responsabili de menținerea sănătății vederii. Studiile de specialitate au arătat că alimentele bogate în caroten, dar și luteina și zeaxantina ajută la reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare și a cataractei.
Credit foto: Shutterstock