Ficatul gras, cunoscut și sub numele de steatoză hepatică, este o problemă care apare în urma acumulării excesive de grăsimi (trigliceride) în celula hepatică. Deseori, această problemă de sănătate poate fi însoțită de o inflamație a ficatului. Această afecțiune poate fi ținută sub control cu ajutorul unor remedii naturiste, însă este important să-ți schimbi stilul de viață.
Diabetul, prediabetul, obezitatea, colesterolul crescut și hipertensiunea arterială sunt câțiva dintre factorii ce determină apariția ficatului gras nonalcoolic, care se poate manifesta prin numeroase simptome, precum senzație acută de oboseală, lipsă de energie, dureri, atât în zona abdomenului, cât și în zona subcostală, inflamații, apetit redus, scădere în greutate.
Această afecțiune poate fi ținută sub control cu ajutorul unor remedii naturiste, precum:
Ceai verde cu lămâie
Proprietățile medicinale ale ceaiului verde sunt recunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Acesta conține galat de epigalocatechină, o substanță care are puterea de a reduce inflamația țesuturilor hepatice. Iar în combinație cu lămâia, proprietățile acesteia sunt sporite.
Ingrediente necesare:
250 ml de apă
o lingură de ceai verde
sucul obținut dintr-o lămâie
Mod de preparare:
Fierbe în clocot apa, după care adaugă ceaiul verde. Așteaptă să infuzeze pentru 10-15 minute, după care adaugă sucul de lămâie.
Consumă această băutură după mesele principale ale zilei.
Lapte cu turmeric
O combinație simplă, dar benefică pentru organism este, fără doar și poate, turmericul și laptele. Turmericul are proprietăți excelente pentru ficat, fiind o sursă excelentă de curcumin, o substanță activă, care se dizolvă mult mai bine în grăsime decât în apă, acesta fiind motivul pentru care e indicat să o consumi cu lapte.
Ingrediente necesare:
- 250 ml de lapte
- o linguriță de turmeric
Mod de preparare:
Încălzește laptele, după care adaugă turmericul și amestecă bine. Lasă câteva minute să se dizolve, iar apoi consumă această băutură.
Adoptă dieta mediteraneană
Studiile de specialitate efectuate în 2017 au sugerat că dieta mediteraneană poate ajuta la reducerea grăsimii din ficat, fără a determina pierderea în greutate. Aceasta ajută, de asemenea, și la reducerea nivelului de colesterol din sânge, a tensiunii arteriale și previne chiar diabetul de tip doi.
Dieta de tip mediteranean este caracterizată prin consumul sporit de pește și legume, precum vinete, roșii, morcovi, broccoli, ardei, cartofi dulci, linte, dar și nuci, semințe, avocado și măsline.
Consumul de cafea, un aliat de nădejde pentru ficat sănătos
Totodată, un studiu realizat în 2016 a arătat că un consum sporit de cafea poate avea beneficii pentru ficat. Acesta sporește producția de enzime ale ficatului despre care se crede că sunt asociate cu inflamațiile. De asemenea, consumul constant de cafea previne deteriorarea ficatului, motiv pentru care experții în nutriție recomandă consumul a două sau trei cești de cafea pe zi.
Credit foto: Shutterstock