Cele mai frecvente tratamente cu bicarbonat de sodiu se administrează pentru arsurile la stomac și indigestia acidă, însă beneficiile sale asupra sănătății nu se opresc aici. Pe lângă proprietățile antiacide, bicarbonatul de sodiu este un excelent agent antiseptic și un exfoliant uimitor, fiind indicat atât pentru boli interne, cât și pentru diverse tratamente cosmetice. Îți prezentăm în acest articol principalele beneficii ale bicarbonatului de sodiu, doza recomandată și contraindicațiile sale!

Pentru ce este bun bicarbonatul de sodiu?

Bicarbonatul de sodiu este utilizat în principal în alimentație, în special la fabricarea produselor de panificație. În forma sa naturală, acest compus chimic anorganic este cunoscut sub numele de nahcolit, care face parte din mineralul natural natron. Egiptenii au fost primii care și-au dat seama de proprietățile de curățare ale natronului și, prin urmare, l-au folosit ca săpun. Treptat, oamenii au început să producă și să vândă compusul pe care îl cunoaștem astăzi ca bicarbonat de sodiu.

În prezent, există multe tratamente cu bicarbonat de sodiu, însă principala sa proprietate recunoscută la nivel mondial este cea de agent antiacid. El are capacitatea de a neutraliza acidul, ceea ce îl face să fie eficient la tratarea afecțiunilor legate de aciditatea ridicată a fluidelor corporale. De exemplu, bicarbonatul este folosit pentru indigestie, care este cauzată de o cantitate prea mare de acid în stomac. De asemenea, acest compus chimic este utilizat pentru ulcerul stomacal și leziuni renale, dar și pentru placa dentară, albirea dinților și multe altele. Popularitatea bicarbonatului de sodiu este extrem de mare, însă nu există suficiente dovezi științifice care să susțină toate aceste utilizări. Îți prezentăm în continuare beneficiile bicarbonatului de sodiu dovedite prin diverse studii!

Bicarbonat de sodiu pentru stomac

Principalele tratamente cu bicarbonat de sodiu sunt pentru arsurile la stomac ce apar în cazul bolii de reflux gastroesofagian. Unele studii au arătat că bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din stomac. Prin urmare, se recomandă consumul unei soluții obținute prin dizolvarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu într-un pahar cu apă rece, la 1-2 ore după masă. Specialiștii recomandă acest tratament doar pe termen scurt, pe o perioadă de maxim 2 săptămâni.

Bicarbonat de sodiu pentru infecții urinare

Soluția de bicarbonat de sodiu cu apă poate acționa ca o barieră de protecție împotriva infecțiilor tractului urinar. Acest lucru se datorează capacității sale de a reduce nivelul de acid din urină.

Amestecul de bicarbonat de sodiu și apă s-a dovedit eficient pentru ameliorarea senzației de arsură la urinare și reducerea nevoii urgente de a urina. Cu toate acestea, este important de știut că tratamentul cu bicarbonat de sodiu nu este suficient pentru a elimina bacteria care a provocat infecția urinară. Pentru acest lucru este nevoie de antibiotice.  

Bicarbonat de sodiu pentru boli renale

Rinichii au un rol vital în organismul uman, ajutând la eliminarea toxinelor, a excesului de deșeuri și apă din sânge. În același timp, rinichii echilibrează cantitatea de minerale importante precum potasiu, sodiu și calciu. Deși sunt necesare mai multe studii științifice, anumite cercetări au arătat că bicarbonatul de sodiu poate îmbunătăți funcția rinichilor și poate încetini progresia afecțiunilor renale cronice.

Bicarbonat de sodiu pentru îmbunătățirea performanței fizice

În timpul activității fizice riguroase, se eliberează acid lactic. Acesta are tendința de a se acumula în mușchi și articulații, creând rigiditate și oboseală musculară. Anumite studii sugerează că bicarbonatul de sodiu administrat pe cale orală cu 1-2 ore înainte de exerciții de mare intensitate poate ajuta la îmbunătățirea performanței atletice la bărbați. La femei sau persoanele care nu fac sport de performanță, bicarbonatul de sodiu nu pare să aibă același efect.  

Beneficii bicarbonat de sodiu pentru gută și probleme articulare

Nivelurile ridicate de acid uric în urină, sânge și în țesuturile din organism provoacă durere și favorizează apariția bolilor cronice precum artrita și guta. Unele cercetări au arătat că bicarbonatul de sodiu ajută la neutralizarea excesului de acid, putând fi utilizat pentru tratarea acestor afecțiuni.

Tratamente cu bicarbonat de sodiu pentru piele și păr

Fiind ușor abraziv, bicarbonatul de sodiu este un excelent exfoliant pentru piele. El ajută la îndepărtarea celulelor moarte și producerea de noi celule, oferind astfel o strălucire naturală a pielii. În plus, ajută și la prevenirea acneei datorită efectelor sale antibacteriene. Tratamentul constă în diluarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu în apă și aplicarea acestei soluții pe față cu mișcări circulare. Exfolierea se face doar de 2 ori pe săptămână, nu zilnic.  

De asemenea, tratamentul cu bicarbonat de sodiu este recomandat pentru a calma mâncărimea pielii cauzată de mușcături de insecte sau înțepături de albine, dar și de arsurile solare. Pentru acest lucru, fă o baie caldă adăugând în apă 1-2 căni de bicarbonat. Unele persoane folosesc și alte ingrediente precum amidonul de porumb și fulgii de ovăz pentru o eficiență mai mare.

În ceea ce privește beneficiile bicarbonatului de sodiu pentru păr, deși nu există nicio dovadă științifică pentru acest lucru, unele persoane susțin că acest ingredient minune poate ajuta la menținerea strălucirii părului. Este folosit în special de persoanele cu păr gras deoarece se crede că poate ajuta la absorbirea excesului de sebum. Dacă ai părul subțire, nu ar trebui să aplici tratamente cu bicarbonat de sodiu mai mult de o dată pe lună deoarece există posibilitatea să-ți subțiezi și mai tare firele de păr.

Bicarbonatul de sodiu: contraindicații

Deși bicarbonatul de sodiu este în general sigur pentru consum, dacă este administrat în cantități ridicate, el poate avea mai multe efecte negative. Acestea pot fi:

  • Deshidratare
  • Probleme digestive
  • Alterarea echilibrului electroliților
  • Creșterea nivelului de sare în sânge și scăderea cantității de calciu
  • Spasme musculare datorate reducerii nivelului de calciu
  • Balonare
  • Aritmii cardiovasculare (bătăi neregulate ale inimii)

Specialiștii recomandă ca tratamentele cu bicarbonat de sodiu să fie prelungite peste 2 săptămâni. Doza zilnică nu ar trebui să depășească ½-1 linguriță de bicarbonat diluat într-un pahar mare cu apă. De asemenea, femeile însărcinate și copiii sub 12 ani ar trebui să evite administrarea zilnică de bicarbonat de sodiu.

Așadar, tratamentele cu bicarbonat de sodiu pot fi folosite ocazional pentru indigestie, arsuri stomacale, afecțiuni renale, infecții urinare și altele. Totuși, este important să nu depășești doza recomandată și să discuți întotdeauna cu un medic înainte de administrare pentru a evita efectele adverse.

Referințe:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/dangers-of-drinking-baking-soda#dangers

https://www.healthline.com/nutrition/baking-soda-benefits-uses#bottom-line

https://medlineplus.gov/druginfo/meds/a682001.html

Sursa foto: Shutterstock.com