Cheagurile de sânge pot fi periculoase pentru sănătate, iar de multe ori medicii prescriu medicamente pentru reducerea riscului de formare a acestora, printre care aspirină. Pe lângă acestea, există numeroase alimente și plante ce pot reduce apariția acestora.

Cheagurile de sânge sunt descrise ca fiind o masă semisolidă, ce apare prin unirea plachetelor, adică a unor componente din sânge cu proteine plasmatice. De obicei, ele apar în urma unor răni, însă acestea pot fi cauzate și de alți factori, precum anumite afecțiuni ca artimie cardiacă, hernie hiatală, infarct, obezitate, boala arterială periferică, tromboza venoasă profundă, embolism pulmonar, accident vascular cerebral.

Care sunt plantele și alimente care previn formarea cheagurilor de sânge:

Alimentele care conțin acid salicilic

De obicei, medicii prescriu aspirina pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge și pentru a evita anumite complicații. Acidul salicic, regăsit în aceasta, ar ajuta la reducerea riscului de formare a cheagurilor, motiv pentru care aspirina poate fi înlocuită cu alimente sănătoase, care sunt o sursă bogată de acid acilic, precum ananas, miere, struguri și derivați din struguri, precum vin, oțet, cidru, fructe de pădure, prune, măsline, portocale, ridichi, coacăze, ardei iuți.

De cealaltă parte, condimentele care conțin acid salicilic sunt: curry, piper Cayenne, paprika, cimbru, turmeric, ghimbir, mentă și lemn dulce.

Alimente care conțin acizi grași Omega 3

Potrivit Harvard School of Public Health, acizii grași Omega-3 sunt nutrienți care ajută la prevenirea formării cheagurilor de sânge. De aceea, este recomandat consumul de pește gras, precum somon, sardine, macrou, ton. Totodată, experții în nutriție recomandă și legumele bogate în acizi grași Omega-3, precum mini varza de Bruxelles, kale, spanac și salată, precum și alte ingrediente, precum semințe de in ori de floarea-soarelui, ulei de canola, ulei de porumb și soia.

Alimente bogate în vitamina E

Potrivit unui studiu publicat în 2011, în revista Thrombossis Research, oamenii de știință au descoperit că vitamina E are puterea de a inhiba trombocitele, celulele responsabile de coagularea sângelui, acționând astfel ca un anticoagulant natural. Așadar, nu ezitați să includeți în dietă alimente bogate în vitamina E, precum spanac, broccoli, kiwi, mango și roșii.

De cealaltă parte, persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge ar trebui să evite alimentele bogate în vitamina K, precum banane, pere, sparanghel, ficat de vită, fasole verde, avocado, brânzeturi, caju, bacon, alune de pădure, muguri de pin ori nuci pecan.

Simptome determinate de cheagurile de sânge

Atunci când prezinți un risc de a te confrunta cu cheaguri de sânge, nu ignora simptomele care le pot indica. Așadar, potrivit specialiștilor, ar fi bine să mergi la medic de urgență atunci cnd tușești cu sânge, te confrunți cu bătăi rapide ale inimii ori cu amețeli sau stări de leșin, dureri în piept ce se transmit către umeri, brațe ori spate, ai dificultăți de vorbire ori vedere încețoșată.

Credit foto: Shutterstock