Ceaiul din frunze de smochin este considerat a fi un aliat de nădejde pentru sănătate, întrucât conține nutrienți benefici pentru ameliorarea unor afecțiuni întâlnite în rândul multor persoane.
Dacă smochinele sunt recunoscute pentru gustul delicios, frunzele de smochin sunt recunoscute pentru proprietățile terapeutice, fiind considerate un adevărat adjuvant pentru diabet, deoarece ceaiul din frunze de smochin ajută la reducerea nivelului de insulină. Totodată, acestea sunt responsabile de scăderea indicelui glicemic, ajutând chiar și la prevenirea bolilor de inimă.
Potrivit unui articol publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, frunzele de smochin conțin compuși fenolici, acizi organici și substanțe volatile, care conferă efecte hipoglicemice, antioxidante, antiinflamatorii, hipolipemice și antimicrobiene.
Ceai din frunze de smochin - beneficii pentru sănătate:
Ajută la ameliorarea simptomelor diabetului
Ceaiul din frunze de smochin nu vindecă diabetul în mod miraculos. Consumat constant, însă, acesta ajută la ameliorarea simptomelor date de diabet, reducând nivelul de zahăr din sânge.
Totodată, un studiu a arătat că dacă este consumat cu regularitate, ceaiul din frunze de smochin ajută la menținerea sub control a glucozei din sânge și reduce creșterea glicemiilor după mese.
Ameliorează constipația
Atât smochinele, cât și ceaiul din frunze de smochin sunt recunoscute pentru proprietățile laxative. Astfel, specialiștii în nutriție recomandă persoanelor care se confruntă cu probleme digestive ceaiul din frunze de smochin. Ajută la combaterea constipației, dar și la stimularea digestiei.
Normalizează colesterolul și trigliceride
Experții în medicină naturopată recomandă ceaiul din frunze de smochin pentru reglarea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge. Totodată, aceștia sunt de părere că ceaiul din frunze de smochin ajută la creșterea colesterolului bun din sânge, HDL.
Are proprietăți antibacteriene
Frunzele din smochin conțin compuși recunoscuți pentru proprietățile antibacteriene. Astfel, acestea pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta infecții, în timp ce extractul din frunze de smochin este responsabil de inhibarea dezvoltării bacteriilor orale.
Ceai din frunze de smochin - cum îl prepari:
- 500 ml de apă
- două linguri de frunze uscate de smochin
Mod de preparare:
Într-un ibric, pune apa la fiert și las-o până când dă în clocot.
Ulterior, redu focul și adaugă frunzele. Lasă-le să fiarbă pentru cinci minute.
Ulterior, stinge focul, lasă ceaiul să se răcească, iar apoi strecoară-l.
Consumă două cești pe zi, însă fără a adăuga zahăr, miere ori alți îndulcitori.
Ceai din frunze de smochin - contraindicații
Ceaiul din frunze de smochin este o adevărată comoară pentru sănătate, însă este indicat să fie consumat în cantități moderate. Altfel, acesta poate cauza diaree.
De asemenea, persoanele alergice la smochine nu ar trebui să-l consume, deoarece pot dezvolta probleme digestive, dificultăți respiratorii ori pete. Totodată, dacă ai programată o operație, evită să bei ceai din frunze de smochine, întrucât crește riscul de sângerare.
Credit foto: Shutterstock