Aparitia unor pete rosii pe piele pot fi simptomele unor alergii, infectii sau ale unor afectiuni medicale mai severe.

Diagnosticul corect este deosebit de important pentru a se acorda un tratament prompt si adecvat. In functie de cauza, tratamentul poate include unguente, analgezice, antiinflamatoare sau chiar antibiotice. Afla din acest articol care sunt cele mai frecvente cauze pentru petele cutanate rosii, cu ce alte simptome sunt asociate si ce tratament este disponibil!

Principalele cauze ale petelor rosii pe piele

Exista mai multe cauze ale petelor rosii aparute pe piele. De multe ori, petele nu reprezinta un motiv de ingrijorare si pot disparea de la sine. In alte cazuri, ele apar ca urmare a unor afectiuni mai serioase si necesita tratament medicamentos.

Iata care sunt cele mai frecvente cauze pentru aparitia unor pete rosii pe piele:

  • Alergii

Reactiile alergice sunt, de cele mai multe ori, responsabile pentru aparitia petelor cutanate rosii. Sunt mai multe tipuri de alergii care provoaca aceste reactii, inclusiv: alergiile alimentare, solare, alergiile la polen sau alti alergeni aerieni, produse cosmetice, metale, muscaturi de insecte si altele. Pentru a identifica alergenii care declanseaza alergia, un medic alergolog va efectua un test cutanat.

Petele provocate de alergii au dimensiune medie, sunt insotite de mancarime si piele solzoasa. De asemenea, ele pot fi pline de lichid. Eruptiile alergice variaza de la usoare la severe si, in unele cazuri, necesita asistenta medicala de urgenta.

  • Infectii fungice

Tinea corporis este o infectie fungica obisnuita care apare in stratul extern al pielii, pe trunchi si membre. Infectia este foarte contagioasa si se raspandeste usor prin contactul direct cu pielea afectata sau prin atingerea obiectelor contaminate. De asemenea, ciuperca poate fi transmisa prin intermediul animalelor de companie.

Eruptia cutanata se manifesta prin pete rosii, circulare, cu o margine ridicata. Uneori, apare si descuamarea pielii, insa durerea nu este prezenta. Tratamentul in cazul infectiei fungice consta in aplicarea unei creme antifungice. Daca nu este tratata corespunzator, infectia se poate raspandi si poate necesita medicamente antifungice orale.

  • Pupura

Purpura sunt pete rosii de sange care apar la suprafata pielii sau a mucoaselor din cauza spargerii vaselor mici de sange. Aceste pete variaza ca dimensiune si culoare. Pot fi pete mici (care poarta denumirea de petesii) sau mari (cunoscute ca echimoze). In prima etapa, petele sunt rosii, apoi se inchid la culoare, devin purpurii si apoi galben maronii. De obicei, pupura nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Petele pot aparea dupa un acces violent de tuse, varsaturi prelungite, plans excesiv sau din cauza varstei. Daca purpura este insotita de febra, poate fi vorba de o afectiune medicala mai serioasa, cum ar fi o infectie fungica, bacteriana, scarlatina sau o tulburare de coagulare a sangelui.

  • Afectiuni cronice ale pielii precum rozacee sau dermatita atopica

Rozaceea este o afectiune cronica a pielii care apare de obicei pe obraji, frunte si nas. Petele rosii sunt mici vase de sange sparte pe suprafata pielii. Pe langa eruptia cutanata, zona afectata este fierbinte si umflata, cu mici cosuri.

Dermatita atopica este o afectiune cronica des intalnita. Ea provoaca eruptii inflamatorii rosii, mancarime si piele solzoasa. Petele apar, de obicei, in pliurile pielii, precum coate, gat, incheieturile mainii, in spatele genunchilor sau urechilor.

  • Boli autoimune (psoriazis sau lupus)

In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar al pacientului identifica gresit anumite celule sanatoase ca fiind daunatoare si le ataca. Acest lucru provoaca o inflamatie in corp si determina pielea sa se inroseasca si sa se umfle. Bolile autoimune cae provoaca pete rosii sunt psoriazisul si lupusul.

Psoriazisul este o tulburare autoimuna a pielii care poate fi declansata de stres, medicamente, infectii, leziuni sau factori de mediu. Se prezinta ca o eruptie rosie, cu mancarime, iritatii, si placi solzoase. Apare de obicei pe coate, genunchi si scalp, dar si pe alte parti ale corpului. Psoriazisul este de mai multe feluri si poate fi declansat la randul lui de arsuri solare, infectii sau medicamente.

Lupusul este o boala cronica autoimuna care afecteaza articulatiile, pielea, rinichii, inima, plamanii, creierul si celulele sanguine. Unul din sipmtomele lupusului sunt eruptii cutanate rosii care apar in mai multe parti ale corpului.

Alte cauze ale petelor rosii pe piele

In plus fata de cauzele mentionate mai sus, pot exista si altele care provoaca aparitia unor pete rosii la nivelul pielii. Acestea includ:

  • Caldura excesiva, combinata cu umiditate. Atunci este foarte cald afara si pielea transpira, persoanele sensibile pot experimenta aparitia pe piela a unor pete mici rosii. Aceasta este dermatita seboreica si provoaca o senzatie de arsura. Petele apar in special pe fata, gat, spate, piept si coapse. Iritatia aparuta din cauza caldurii dispare la racoare.
  • Boli infectioase precum pojar sau varicela.
  • Scabia sau raia. Scabia este o afectiune provocata de un acarian, cunoscut sub denumirea de sarcopt. Boala se manifesta prin bubite rosii, care apar in special intre degete, pe incheieturile mainii si in zona genitala. Este extrem de contagioasa.
  • Pruritul inotatorului (dermatita cercariala). Dermatita cercariala este o eruptie pruriginoasa care apare dupa inotul in ape infectate cu paraziti eliberati de pasari sau animale. Aceasta afectiune este de fapt o reactie alergica la parazitii care, de altfel, mor imediat cand intra in piele (oamenii nu reprezinta o gazda buna pentru ei). Dermatita cercariala dispare, de obicei, de la sine dupa cateva zile.

Pete rosii pe piele la sugari si copii mici

Exista multe motive pentru aparitia petelor rosii la copii. De obicei, roseata la sugari poate fi cauzata de diverse alergii, de iritatii provocate de contactul cu detergentii, produsele cosmetice pentru copii sau sapunul ramas in spatele urechilor. Alte cauze comune ale petelor rosii la nivelul pielii copiilor includ:

  • Iritatii de scutec. Petele rosii apar in partea genitala a sugarului si provoaca acestuia un disconfort evident.
  • Scarlatina, pojarul si varicela. Acestea sunt boli infectioase comune in randul copiilor.
  • Impetigo, o boala infectioasa contagioasa cauzata de stafilococul auriu. Apare frecvent la sugari si copiii mici si se trateaza cu aplicarea locala a unor solutii dezinfectante si cicatrizante. Fiind o infectie bacteriana, este nevoie si de administrarea de antibiotice. 
  • Eczema atopica. In acest caz apar pete rosii, insotite de mancarime, piele uscata si crapata. Eczema este mai frecventa in spatele genunchilor, coatelor si gatului, dar poate aparea oriunde.
  • Boala maini- picioare- gura. Aceasta este o boala obisnuita a copilariei care provoaca vezicule pe palme si talpi si ulceratii in gura. Este de natura virala si este foarte contagioasa. Provoaca febra si dureri in gat.
  • Boala obrajilor palmuiti. Cunoscut ca eritem infectios, aceasta afectiune este cauzata de parvovirusul uman. Este mai frecventa la copii si trece de la sine in termen de 3 saptamani. Eruptiile rosii cutanate sunt insotite de febra, dureri de cap, secretii nazale si gat iritat.

Pete rosii la adolescenti

Cele mai frecvente cauze pentru aparitia petelor rosii la adolescenti sunt:

  • Acneea

Cosurile se formeaza atunci cand porii pielii sunt blocati de substante uleioase (glande sebacee) si de celulele moarte ale pielii. Cand cosurile se amesteca cu bacteriile, pielea cu cosuri se inflameaza si devine rosie. Acneea este mai frecventa in timpul pubertatii, insa poate aparea la orice varsta.

  • Pitiriazisul roz

Pitiriazisul roz este o eruptie benigna frecventa, care apare de obicei la adolescenti si adulti tineri. In faza initiala, apare o pata rosie mare pe piept, trunchi sau spate. Apoi, urmeaza pete mai mici, cu o forma asemanatoare unui inel. Petele pot fi solzoase si provoaca mancarime. Cauza exacta a acestei afectiuni nu este cunoscuta, insa expertii sustin ca la baza poate fi o infectie virala sau bacteriana. Pitiriazisul roz prezinta simptome precum dureri de cap, gat si febra. De obicei dispare singur in 6-8 saptamani. Ca si tratament, in unele cazuri va fi necesar un medicament corticosteroid, antihistaminic sau antiviral. Acesta ajuta la reducerea mancarimilor si inflamatiei.

Cand trebuie sa te ingrijorezi?

De obicei, orice pata neobisnuita aparuta pe piele trebuie investigata de un medic. Totusi, petele rosii nu sunt intotdeauna motive de ingrijorare. Este esential sa te adresezi de urgenta pentru mai multe investigatii daca apar si alte simptome precum:

  • Febra
  • Senzatia de oboseala
  • Probleme de respiratie
  • Dureri semnificative
  • Inflamatie
  • Aparitia puroiului

Petele rosii si cancerul

Cancerul de piele, atat melanomul cat si carcinomul bazocelular, poate avea ca simptome aparitia de pete rosii pe piele, insotite de placi solzoase. Este esential sa te adresezi medicului in urmatoarele situatii:

  • Daca petele nu dispar in timp
  • Se modifica in dimensiune si culoare
  • Se inrautatesc in orice fel
  • Sangereaza sau se inflameaza
  • Apar brusc, fara un motiv evident

Un alt tip de cancer care se poate manifesta prin pete rosii este limfomul. Acesta este un cancer al sistemului limfatic. Apare in urma degenerarii maligne a limfocitelor, celulele albe care au un rol esential in imunitate. Limfomul poate aparea in diferite zone ale corpului, inclusiv pe piele. Printre simptomele limfoamelor cutanate se numara si o eruptie rosie pe piele.

Tratamentul petelor rosii

Tratamentul petelor rosii pe piele depinde de cauza care a determinat aparitia lor. Acesta poate contine urmatoarele:

  • Evitarea factorilor care au declansat instalarea simptomelor. De exemplu, in cazul alergiilor, cel mai eficient tratament este evitarea alergenilor.
  • Gestionarea stresului. Stresul poate fi o cauza pentru aparitia mai multor afectiuni cutanate, precum psoriazis sau zona zoster.
  • Creme topice cu corticosteroizi. Acestea pot ameliora unele simptome, precum mancarimea.
  • Medicamente imunosupresoare si terapie cu lumina ultravioleta. Acestea pot fi de folos in cazul psoriazisului sau petelor aparute din cauza alergiilor solare.
  • Medicamente antiinflamatorii si analgezice simple. Ele sunt folosite pentru a reduce inflamatiile si pentru a calma durerile.
  • Remedii casnice precum comprese reci si bai de fulgi de ovaz. Acestea sunt eficiente pentru reducerea mancarimii.
  • Creme antifungice si antibiotice. Aceste medicamente se administreaza in cazul petelor rosii cauzate de infectii bacteriene.
  • Unguente si creme emoliente (in special pentru tratarea iritatiilor).

Este recomandat sa soliciti parerea unui medic specialist inainte de a folosi orice fel de crema pe corp. De asemenea, este important sa se evite consumul de alcool pe perioada tratamentului si sa se adopte o dieta sanatoasa si echilibrata.

In concluzie, petele rosii aparute pe piele sunt relativ frecvente si nu sunt neaparat un motiv de ingrijorare. Ele pot fi provocate de o multitudine de cauze, de la reactii alergice, la infectii sau boli mai grave. Este esential sa te adresezi unui medic pentru a obtine un diagnostic si un plan de tratament corect.