Există numeroase activități care pot contribui la menținerea sănătății creierului, precum dezvoltarea unor noi abilități, citittul, exercițiile fizice, dar și somnul. Totuși, un rol important în acest caz îl are și dieta, fapt pentru care îți propunem să descoperi câteva alimente ce te pot ajuta să-ți păstrezi creierul tânăr.

 Potrivit lui Amy Goodson, nutriționist și autor al ”The Sports Nutrition Playbook, precum membru al unei asociații medicale, există numeroase legume ce au un rol important în ceea ce privește menținerea sănătății creierului.

Care sunt legumele care contribuie la menținerea sănătății creierului, află mai jos:

Legume cu frunze verzi

Potrivit nutriționiștilor, legumele cu frunze verzi, precum varza kale, spanacul, broccoli, salata verde, sunt o sursă excelentă de vitamina K, folați, betacaroten și luteină, nutrienți ce joacă un rol important în menținerea sănătății creierului.

”Aceste legume sunt bogate în antioxidanți, motiv pentru care previne deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi. Altfel spus, cu cât celulele tale sunt mai puțin deteriorate, cu atât ești mai sănătos.”, asigură Goodson.

De asemenea, un studiu publicat în revista Neurology a sugerat că o porție de legume cu frunze verzi poate încetini declinul cognitiv.

Legume crucifere

Potrivit sursei citate, recomandate pentru menținerea sănătății creierului sunt și cruciferele. Mai exact, broccoli, conopida și mugurii de varză de Bruxelles sunt o sursă bogată de folați, care contribuie la menținerea sănătății creierului și previne îmbătrânirea acestuia.

Legumele de culoare portocalie

Totodată, pentru menținerea sănătății creierului sunt recomandați și cartofii dulci, morcovii, ardeii grași, întrucât toate aceste legume sunt o sursă bogată de betacaroten. Potrivit Goodson, betacarotenul este asociat cu îmbunătățirea sănătății cognitive, grație aportului de antioxidanți. De asemenea, betacarotenul este indicat și pentru tratarea bolilor neurologice, precum Alzheimer.

Sfecla roșie

Un aliat de nădejde pentru menținerea sănătății creierului este sfecla roșie. Conține nitrați și acizi folici ce contribuie la îmbuntățirea funcției cognitive. Mai exact, acidul folic, cunoscut și sub numele de vitamina B9, ajută la reducerea riscului de a dezvolta anumite boli neurologice, precum demență, Alzheimer și chiar depresie.

Indiferent de alimentele pe care alegi să le consumi pentru a te asigura că-ți vei păstra creierul tânăr o perioadă cât mai lungă de timp, asigură-te că alegi o variantă cât mai sănătoasă. Spre exemplu, gătește-le la abur sau la cuptor, include-le în salate ori chiar în smoothie-uri, pentru a te asigura că le păstrezi proprietățile nutritive.

Credit foto: Shutterstock