Toamna este, fără doar și poate, sezonul strugurilor. Cultivați încă de acum 8.000 de ani, strugurii au numeroase beneficii pentru sănătate, experții arătând de-a lungul timpului că ajută la prevenirea cancerului, a bolilor de inimă și a tensiunii arteriale.

Potrivit nutriționiștilor, strugurii roșii au proprietăți nutritive și sunt recomandați pentru combaterea multor probleme de sănătate, având un conținut bogat de fibre, vitamina C, vitamina A, potasiu, fier și folați.

Care sunt beneficiile strugurilor roșii, află mai jos:

Conțin reveratrol, un antioxidant benefic pentru organism

Strugurii roșii sunt o sursă excelentă de resveratrol sau phytoalexin, care este cunoscut drept ”molecula tinereții”. Astfel, resveratrolul are numeroase beneficii asupra organismului uman, întrucât ajută la protecția organismului, acționând ca o barieră împotriva agenților externi nocivi. Totodată, grație aportului mare de antioxidanți, strugurii roșii ajută la prevenirea îmbătrânirii celulare, combate inflamațiile și ajută la eliminarea toxinelor din sânge.

Ajută la reducerea tensiunii arteriale

Strugurii roșii conțin, de asemenea, și potasiu, o fibră insolubilă benefică pentru menținerea sănătății inimii. Tocmai de aceea, acești struguri sunt recomandați persoanelor care suferă de boli de inimă. Conform studiilor de specialitate, consumul a 15-20 de boabe pe zi va reduce nivelul de sodiu din sânge și va normaliza tensiunea arterială. Poți, de asemenea, să incluzi strugurii și în salate.

Combat constipația

Recunoscuți pentru proprietățile laxative și pentru aportul bogat de fibre, strugurii roșii ajută și la combaterea constipației. Este, însă, important să fie consumați la micul dejun. De asemenea, ei conțin acid organic, zahăr și celuloză, care ajută la tonficierea mușchilor stomacului și a intestinelor.

Ajută la încetinirea bolii Alzheimer

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Mount Sinai Medical School din New York, resveratrolul regăsit în strugurii roșii ajută la încetinirea bolii Alzheimer. Acest antioxidant ajută la reducerea riscului de deteriorare cognitivă, care apare de obicei la începutul bolii. Totodată, ajută la combaterea stresului oxidativ și este mai eficient decât ceaiul negru, potrivit specialiștilor. Tot ei susțin că un consum regulat de vin roșu sau de struguri ajută la îmbunătățirea funcționării creierului.

Previn apariția cancerului

Studiile de specialitate au arătat, de asemenea, că un consum constant de struguri este asociat cu prevenirea unor afecțiuni, precum cancer de sân ori colorectal. Motivul? Ei bine, conțin anticianine și proantocianidinele care încetinesc dezvoltarea celulelor tumorale. În același timp, polifenolii au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, fapt pentru care încetinesc deteriorarea celulelor cauzată de cancer. Ei sutn eficienți, de asemenea, și pentru pacienții care fac chimioterapie, întrucât ajută la îmbunătățirea calității vieții acestora.

Credit foto: Shutterstock