Hepatita virala este contagioasa, existand mai multe moduri de transmitere a acestei boli.
Totusi, te poti proteja de infectia cu virusul hepatic, prin adoptarea unor masuri de precautie simple si eficiente. Afla din acest articol cum anume se transmite hepatita si ce trebuie sa faci ca sa te feresti de aceasta boala deosebit de periculoasa!
- Tipuri de hepatite transmisibile
- Cum se transmite hepatita
- Hepatitele A si E
- Hepatitele B,C si D
- Cum iti dai seama ca ai hepatita
- Tratament hepatita
- Vitamine recomandate in tratamentul hepatitei
- Prevenirea transmiterii hepatitei
Care sunt formele de hepatite transmisibile?
Exista mai multe tipuri de hepatita, insa doar una dintre ele se poate raspandi de la o persoana la alta. Este vorba de hepatita virala, care este cauzata de infectia cu virusuri. Sunt 5 forme cunoscute de hepatite virale si anume A, B, C, D si E. Modalitatile prin care se poate transmite hepatita sunt multiple, variind de la consumul de alimente sau apa contaminata de la o persoana infectata si pana la transmiterea prin contact sexual.
Celelalte forme de hepatita (autoimuna, boala ficatului gras non-alcoolic, hepatita alcoolica si hepatita indusa de medicamente sau alte toxine) nu sunt transmisibile.
Cum se transmite hepatita?
Fiecare tip de virus hepatic poate fi transmis intr-un mod diferit. Iata care sunt modalitatile de transmitere a hepatitelor virale:
Hepatitele A si E
Virusurile hepatitei A si E (HAV si HEV) sunt transmise pe cale enterica, adica digestiva sau fecala. Pentru a fi expusa la aceste virusuri, o persoana trebuie sa ingereze materii fecale care sunt infectate cu virusurile hepatice A sau E. Acest lucru se poate intampla atunci cand persoana respectiva nu se spala pe maini dupa ce a folosit toaleta si apoi atinge sau pregateste mancarea altora. In principal, aceste hepatite se gasesc in zone ale lumii unde exista o igiena si conditii sanitare precare.
In ceea ce priveste perioada de incubatie pentru virusul hepatic A, acesta este de 15–50 zile. De asemenea, nu exista riscul de cronicizare a acestui tip de hepatita.
Hepatitele B, C si D
Virusurile hepatitelor cronice B, C si D (HBV, HCV și HDV) sunt transmise prin cale parenterala. Acest lucru inseamna ca aceste virusuri pot fi introduse pe orice cale, cu exceptia tractului intestinal. Astfel, o persoana se poate infecta cu virusurile hepatice B, C si D prin urmatoarele metode:
- Ustensile medicale, chirurgicale sau stomatologice contaminate si insuficient sterilizate
- Instrumente contaminate si nesterilizate, folosite la manichiura, pedichiura, frizerie, acupunctura, tatuaje, piercing
- Transfuzii cu sange sau produse din sange contaminat (plasma, seruri etc.)
- Tratamente injectabile facute cu ustensile contaminate si nesterilizate
- Folosirea in comun a acelor si seringilor, in cazul consumatorilor de droguri
- Transmitere prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata (aceasta cale de transmitere este mai frecventa in cazul virusului hepatitei B decat in cel al hepatitei C)
- Folosirea periutelor de dinti si a aparatelor de ras ale unei persoane infectate (sangele de pe aceste produse poate contine virusul hepatitei)
- De la mama la fat in timpul nasterii (mai frecvent in cazul virusului hepatic B)
Pentru multe persoane, hepatita B este o boala pe termen scurt (acuta). Pentru altele, ea poate deveni cronica (pe termen lung) si poate provoaca probleme grave de sanatate, precum ciroza sau cancerul hepatic. Riscul de hepatita cronica este legat de varsta pacientului atunci cand a fost infectat. Prin urmare, statisticile arata ca aproximativ 90% dintre sugarii cu hepatita B dezvolta infectie cronica, in timp ce doar 2% -6% dintre persoanele care sufera de hepatita B ca adulti se infecteaza cronic.
In ceea ce priveste perioada de incubare a virusului hepatitei B, media este de 70 de zile, insa, poate varia intre 40 si 180 de zile. Virusul poate supravietui in afara organismului uman pana la 7 zile, timp in care poate infecta o persoana daca patrunde in corp. Virusul hepatitei B poate fi detectat la 30 sau 60 de zile dupa ce a patruns in organism.
In cazul virusului hepatitei C, perioada medie de incubatie este intre 14– 84 de zile, dar poate varia pana la 182 de zile. Mai mult de jumatate dintre persoanele care sunt infectate cu virusul hepatitei C dezvolta o infectie cronica. Statisticile arata ca intre 5-24% din persoanele cu VHC vor dezvolta ciroza in decurs de 10-20 de ani. Si au un risc crescut de a se imbolnavi de carcinom hepatocelular (cancer hepatic).
Hepatita D apare doar la persoanele infectate deja cu virusul hepatic B si accelereaza progresul hepatitei B, cronicizandu-se. Datele statistice arata ca majoritatea persoanelor (70-80% din cazuri) cu superinfectie HDV dezvolta ciroza si insuficienta hepatica in decurs de 5-10 ani de la infectare.
Cum iti dai seama ca ai hepatita?
Hepatita cronica in stadii incipiente nu provoaca de obicei simptome. In unele cazuri, simptomele pot fi asemanatoare gripei, astfel este posibil ca o persoana sa fie infectata cu virusul hepatic, dar sa nu stie. In schimb, hepatita acuta isi face simtita repede prezenta.
Principalele semne si simptome ale hepatitei sunt:
- Senzatia de oboseala si slabiciune
- Dureri abdominale
- Pierderea poftei de mancare
- Dureri articulare
- Febra, stari de greata si varsaturi, dureri de cap si dureri musculare
- Urina inchisa la culoare
- Decolorarea scaunului
- Icter (ingalbenirea pielii si ochilor) - Acesta poate dura in medie 4 saptamani.
Daca ai astfel de simptome, este important sa consulti un medic. Acesta va efectua mai multe analize de sange si teste suplimentare pentru a depista virusul hepatic. Chiar daca poti avea o hepatita acuta, ea se poate transforma in cronica si poate afecta grav ficatul.
In cazul in care infectia hepatica avanseaza si apare ciroza, mai pot exista si alte simptome:
- Scaderea tonusului muscular
- Scaderea in greutate
- Retentia de lichid in tesuturi
- Marirea in dimensiuni (umflarea) abdomenului
Tratament hepatita
Tratamentul pentru hepatita difera in functie de tipul infectiei si de gravitatea leziunilor hepatice rezultate.
Tratamentul hepatitei A
In cazul hepatitei A, nu exista un tratament specific. Este necesara odihna la pat si tratarea simptomelor, daca acestea apar. De exemplu, in cazul aparitiei varsaturilor sau diareei, este importanta hidratarea si nutritia corespunzatoare. Este important de stiut ca exista in prezent un vaccin impotriva acestui tip de hepatita.
Tratamentul hepatitei B
Pentru hepatita B acuta nu se aplica un anumit tratament. In schimb, pentru tratarea hepatitei cronice B sunt disponibile medicamente antivirale. Acestea au scopul de a opri replicarea virusului si de a proteja ficatul de alte daune. Tratamentul pentru hepatita de tip B poate dura intre 6 luni și 1 an si necesita, de asemenea, evaluari medicale periodice si monitorizare pentru a observa progresia bolii si pentru a vedea daca virusul hepatic raspunde la tratament. Cea mai buna metoda de prevenire a hepatitei B este vaccinul.
Tratamentul hepatitei C
Pentru hepatita C, medicul va prescrie medicamente antivirale, in functie de tulpina virusului prezenta in organism. Dupa tratamentul cu medicatia antivirala, pacientul va efectua teste de sange timp de 6 luni pentru a vedea daca boala mai este prezenta. Tratamentul infectiei cu virusul hepatitei C este eficient in proportie de 95% din cazuri, insa din pacate accesul la diagnostic si tratament este relativ scazut. In prezent nu exista un vaccin disponibil impotriva acestei forme de hepatita.
Tratamentul hepatitelor D si E
Pentru hepatitele D si E nu sunt disponibile medicamente antivirale. Tratamentul consta, de obicei, in odihna suficienta, hidratare corespunzatoare, adoptarea unei diete nutritive si evitarea alcoolului.
In cazul in care hepatita virala a cauzat o cicatrizare profunda a ficatului sau a provocat o ciroza atat de avansata incat nu raspunde la tratamentul medicamentos, medicul poate recomanda un transplant de ficat.
Ce vitamine sau suplimente sunt recomandate in tratamentul hepatitei?
Nu exista studii care sa arate faptul ca anumite suplimente alimentare pot trata definitiv hepatita. Ba mai mult, anumite cercetari arata ca unele produse pe baza de plante sau vitamine pot avea efecte negative asupra ficatului. De aceea, este important sa discuti cu un specialist inainte de include in dieta ta orice fel de tratament natural.
Exista anumite produse din plante care pot ajuta la ameliorarea simptomelor si efectelor secundare ale infectiei cu virusul hepatic C (depresie, anemie, neutropenie, probleme pulmonare sau oculare). Cele mai folosite suplimente in hepatita C sunt:
- Armurariu (ciulinul laptelui). Aceasta planta a fost cea mai studiata pentru hepatita. Cercetarile au aratat ca ingredientul activ din ciulinul laptelui, silimarina, are capacitatea de a proteja celulele hepatice si de a reduce inflamatia care deterioreaza ficatul.
- Curcumina. Deoarece are proprietati antiinflamatoare, curcumina poate ajuta persoanele cu afectiuni hepatice.
- Probiotice. Acestea ajuta la mentinerea sanatatii intestinului și ajuta la digestie. In cazul in care ficatul are tesut cicatricial și alte leziuni (ciroza), probioticele pot ajuta la prevenirea infectiilor și complicatiilor prin restabilirea echilibrului bacteriilor din intestin.
- Radacina de lemn dulce. Folosita in medicina traditionala chineza, radacina de lemn dulce poate incetini cresterea tumorilor canceroase in cazul cancerului ficatului.
- Vitaminele B12 si D. Anumite studii au demonstrat ca aceste vitamine pot fi de folos pentru a trata infectia cu virusul hepatic C.
- Zinc. Anumite studii au aratat ca suplimentele de zinc ar putea ajuta la corectarea deficientelor de zinc asociate cu hepatita C. De asemenea, ar putea reduce anumite simptome si ar putea imbunatati raspunsul pacientilor la tratament. In general, zincul este considerat sigur daca nu este utilizat in exces.
Daca vrei sa urmezi un tratament pe baza de plante, este esential sa te consulti cu un medic specialist.
Prevenirea transmiterii hepatitei
Exista mai multe metode de prevenire a infectiilor cu hepatita. Astfel, te poti proteja de expunere la factorii de risc prin aplicarea urmatoarelor masuri de precautie:
- Spalarea mainilor inainte de masa, dupa folosirea toaletei si ori de cate ori este necesar
- Spalarea corespunzatoare a legumelor si fructelor inainte de a le consuma
- Consumul apei numai din surse igienico-sanitare corespunzatoare
- Pastrarea alimentelor in conditii corecte de temperatura (la frigider) si ferirea lor de contactul cu insecte sau rozatoare
- Evitarea mancarurilor insuficient gatite
- Folosirea toaletelor igienizate
- Atentie la folosirea instrumentelor medicale sau a celor de la manichiura, pedichiura, frizerie, tatuaje
- Evitarea folosirii in comun a periutelor de dinti, aparatelor de ras sau instrumentelor de manichiura
- Indepartarea la timp a deseurilor menajere
- Folosirea de protectie in timpul contactului sexual
- Vaccinarea. In prezent, exista vaccin impotriva hepatitelor B si A.
In concluzie, exista multe moduri de transmitere a hepatitelor virale.
De aceea este deosebit de important sa-ti iei toate masurile de precautie pentru a te proteja de infectie. Tine cont de metodele de prevenire a hepatitei prezentate in acest articol si consulta un medic daca suspectezi ca ai fost infectat cu un virus hepatic.
Referinte:
https://www.cdc.gov/hepatitis/
https://www.nccih.nih.gov/health/hepatitis-c-and-dietary-supplements