Să mănânci sănătos în timpul sarcinii este esențial pentru nevoile tale dar și ale fătului care se dezvoltă, întrucât îi vei oferi vitaminele și minerale de care are nevoie pentru a crește armonios.

Dieta în timpul sarcinii este crucială pentru sănătatea mamei și a fătului. În plus, acea nevoie de a mânca pentru doi nu există. Este, însă, esențial să alegi alimente nutritive, pentru ca acestea să răspundă nevoilor corpului care lucrează la construirea unei noi vieți.

O dietă echilibrată, bazată pe fructe și legume și alte alimente bogate nutrițional va ajuta la dezvoltarea armonioasă a bebelușului și se va resfrânge, implicit, asupra calității placentei. În plus, va ajuta la naștere dar și după, activând producția de lapte și prevenind anemia.

Ce ar trebui să mănânci dacă ești însărcinată:

Potrivit nutriționiștilor, o femeie însărcinată ar trebui să consume între 15-17% proteine, 53% carbohidrați, grăsimi - 30%, vitamine și minerale.

Astfel, în ceea ce privește carbohidrații, aceștia ajută la furnizarea de energie, Printre alimentele bogate în carbohidrați se numără orezul, pastele, cerealele, legumele, cartofii și fructele.

Proteine - Acestea ajută la dezvoltarea bebelușului și la stabilirea greutății lui. În plus, sporesc creșterea uterului și a sânilor. De aceea, medicii recomandă consumul a 80 de grame de proteine în primul trimestru de sarcină, 100 de grame înainte de naștere și 120 în timpul alăptării. Astfel, se includ în dietă carne de pui, nuci, fasole boabe, năut, dar și ouă. Acestea din urmă trebuie, însă, să fie gătite bine, pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme de sănătate.

Grăsimi - Cele sănătoase, căci despre ele vorbim, protejează organismul, transportă vitaminele și contribuie la formarea hormonilor, fiind o sursă bogată de energie.

Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să consume calciu, mai exact cel puțin 120 de grame pe zi. Astfel, este indicat să includeți în alimentație lapte, iaurt, brânză sau brânză cottage precum și cereale integrale, legume și verdețuri.

Nici alimentele bogate în acizi grași Omega-3 n-ar trebui să lipsească din dieta zilnică a femeilor însărcinate, motiv pentru care ar trebui să consume somon, hering, sardine, pește anșoa, dar și păstrăv și macrou. Sunt, de asemenea, indicați și creveții, somnul și tonul. Toate acestea trebuie, însă, să fie gătite bine, pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Gravidele au nevoie, de asemenea, de fier în primul trimestru de sarcină, pentru a preveni anemia.

În ceea ce privește vitaminele, ele ar trebui să includă în dietă alimente bogateîn vitaminele A, B, C și D, pentru a ajuta la formarea organelor bebelușului.

Credit foto: Pexels