Sarcina este, fără îndoială, cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei. Îi aduce bucurie și împlinire sufletească, însă în același timp este important să fii atentă la nevoile tale. De aceea, îți propunem să descoperi câteva rețete pe care să le încerci în primul trimestru de sarcină.

În urmă cu zeci de ani, oamenii considerau că este important să mănânci sănătos abia în ultimul trimestru al sarcinii. Studiile recente au arătat, însă, că este important să ai grijă de alimentația ta înainte de a rămâne însărcinată, precum și în primul trimestru de sarcină.

Potrivit specialiștilor, alimentele consumate de mamă influențează direct sarcina și dezvoltarea festului. Iar în primele săptămâni de sarcină, amețelile, arsurile și oboseala pot reduce apetitutul, însă este important să ții cont de câteva reguli.

Spre exemplu, este indicat să ai cel puțin două gustări pe zi, pe lângă cele trei mese principale ale zilei. În acest fel îți vei ține sub control glicemia. DE asemenea, pentru a evita să te îngrași, este indicat să mănânci moderat, în cantități medii.

În primul trimestru de sarcină ai nevoie de un un surplus de 150 de calorii pe zi. Poți consuma produse lactate degresate, fructe și legume. ESte, de asemenea, important să bei cel puțin doi litri de apă pentru a te hidrata, dar și pentru a ajuta la formarea lichidului amniotic.

Ce rețete poți să încerci în trimestrul întâi de sarcină, află mai jos:

Salată de spanac

Această rețetă este ideală pentru primul trimestru de sarcină, deoarece spanacul conține o cantitate mare de fier, care este esențial în această perioadă, întrucât producția de sânge este ridicată.

Ingrediente necesare:

- 200 grame de spanac
- o mână căpșuni
- 200 grame de pepene
- o mână de nuci de macadamia

Mod de preparare:

Spală bine spanacul și căpșunile, după care taie-le mărunt și pune-le într-un bol.

Taie și pepenele sub formă de cubulețe, iar apoi pune-le peste spanac și adaugă nucile. Condimentează după gust cu puțin ulei de măsline și sare și servește imediat.

Supă cremă de broccoli

Această supă este bogată în folați, cunoscut și sub numele de vitamina B9 sau acid folic, acesta fiind esențial în timpul sarcinii, întrucât previne malformațiile genitale. 

Ingrediente necesare:

- 300 grame broccoli
- o ceapă mare
- două linguri de ulei de măsline
- 100 grame de smântână
- 150 grame de mazăre verde
- 500 ml de supă de legume

Mod de preparare:

Într-o tigaie întinsă, pune uleiul la încins, după care adaugă ceapa. Când a căpătat o culoare aurie, adaugă mazărea și broccoli tocat mărunt și amestecă bine, timp de zece minute.

Ulterior, adaugă supa de legume și lasă la fiert. Gătește totul, până când broccoli s-a înmuiat. Trece totul prin blender, după care adaugă smântâna și servește cu crutoane.

Alimente recomandate în primul trimestru de sarcină 

Totodată, în primul trimestru de sarcină este indicat să consumi alimente bogate în vitamina B6, precum germeni de grâu, carne, pește, praz, ardei, dar și banane. Sunt recomandate, de asemenea, ouăle, dar gătite bine, precum și brânza. Cartofii, fasolea, conopida, laptele de soia, cerealele integrale, tortilla, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, precum și semințe de dovleac.

Printre fructele recomandate în primul trimestru de sarcină se numără grapefruit, portocale, lămâi, căpșuni, mango, pepene verde, pepene galbin, clementine, nectarine, piersici.

Credit foto: Shutterstock