Termenul de pneumonie de aspiratie se refera la consecintele pulmonare adverse care apar dupa inhalarea anormala a unor secretii in tractul respirator inferior.
Acest tip de pneumonie este frecventa in special la persoanele cu probleme de glutitie.
Ea poate provoca mari probleme de sanatate, inclusiv decesul pacientului. Rata mortalitatii din cauza pneumoniei prin aspiratie depinde in mare masura de volumul si continutul aspirat. Statisticile arata ca boala poate fi fatala in proportie de pana la 70% din cazuri.
Afla din acest articol mai multe informatii utile despre pneumonia prin aspiratie, inclusiv cauze, simptome si metode de tratament!
- Ce este pneumonia de aspiratie?
- Cauze pneumonie de aspiratie
- Simptomele pneumoniei de aspiratie
- Diagnosticul pneumoniei de aspiratie
- Metode de tratament
- Complicatii pneumonie de aspiratie
- Prevenirea pneumoniei de aspiratie
Ce este pneumonia de aspiratie?
Atunci cand o persoana inhaleaza alimente, acid gastric sau saliva in plamani, acestea pot transporta bacterii care afecteaza plamanii.
In mod obisnuit, plamanii au sisteme de aparare (tuse) care ajuta la eliminarea secretiilor inainte ca ele sa provoace inflamatie sau infectie. Daca, din anumite motive, plamanii nu pot indeparta singuri particulele inspirate, se dezvolta pneumonia prin aspiratie. Aceasta boala provoaca inflamatii si leziuni pulmonare acute inhalatorii. Continutul gastric inhalat este foarte acid, iar acest lucru poate cauza daune severe plamanilor chiar inainte de a se dezvolta infectiile.
Cauze pneumonie de aspiratie
Esecul mecanismelor naturale de aparare, cum ar fi inchiderea glotei si a reflexului de tuse reprezinta principalele cauze ale pneumoniei de aspiratie. Afectiunea apare cele mai frecvent la copii si persoanele in varsta. Totusi, exista si alti factori de risc care o pot declansa.
Alte cauze pentru penumonia de aspiratie
- Tulburari de motilitate esofagiana, varsaturi prelungite si obstructie gastrica
- Boala de reflux gastroesofagian
- Tulburari neurologice
- Probleme la inghitire (de exemplu ca urmare a unui accident vascular cerebral, boala Alzheimer sau alte boli)
- Intoxicatie cu alcool sau droguri
- Proceduri dentare, respiratorii sau digestive
- Un sistem imunitar slabit cauzat de diabet, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta cardiaca sau alte probleme de sanatate (cancer, boala Parkinson)
- Fumatul
- Utilizarea unui tub de alimentare sau a unui ventilator care permite bacteriilor sa se deplaseze catre plamani
- Igiena orala deficitara, dinti care lipsesc sau proteze
Bacteriile care cauzeaza pneumonia de aspiratie pot fi:
- Cele care sunt intotdeauna in jurul gurii si gatului, precum: Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus si Haemophilus influenzae.
- Cele din spital, precum: Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa si Streptococcuss aureus rezistent la meticilina.
Simptomele pneumoniei de aspiratie
De obicei, simptomele pneumoniei de aspiratie incep la 1-2 zile dupa inhalarea particulelor straine.
Cel mai frecvent semn de boala este tusea. Aceasta poate fi cu mucus gros, decolorat, care miroase urat. Alte simptome care pot aparea includ:
- Febra
- Dificultati de respiratie (dispnee)
- Disconfort/durere la nivelul pieptului
- Pielea albastruie din jurul gurii sau varfurilor degetelor
- Probleme la inghitire
- Respiratie scurta, rapida sau zgomotoasa
- Halena (respiratie urat mirositoare)
- Batai rapide ale inimii
- Confuzie, oboseala sau lipsa concentrarii
- Schimbari de voce, cum ar fi galgait si raguseala
- Lipsa poftei de mancare
- Pierderea in greutate
Diagnosticul pneumoniei de aspiratie
Diagnosticul de pneumonie prin aspiratie se pune pe baza semnelor sau simptomelor aparute la persoanele cu risc crescut de imbolnavire.
Medicul va asculta plamanii pacientului si daca observa anumite sunete suspecte, va recomanda efectuarea unei radiografii toracice pentru a confirma diagnosticul de pneumonie. Daca radiografia prezinta o anomalie in fundul plamanilor (o locatie obisnuita pentru materialul aspirat), inseamna ca aspiratia este cauza infectiei tractului respirator inferior.
In plus, se mai pot efectua si alte teste pentru a determina gravitatea infectiei si a stabili tratamentul adecvat. Acestea includ:
- Analize de sange. Acestea sunt folosite pentru a afla daca numarul de celule albe din sange este mare (semn de infectie). De asemenea, se mai poate realiza un test pentru determinarea gazelor sangvine arteriale.
- Cultura sputei. Aceasta este testata pentru a depista tipul de bacterii care au provocat pneumonia.
Metode de tratament
Tratamentul pneumoniei prin aspiratie include administrarea de antibiotice, insa doar daca exista evidente clare ca exista un proces infectios.
Exista mai multe tipuri de antibiotice care pot fi folosite, medicul va stabili care este cel mai potrivit medicament pentru fiecare pacient in parte.
Alte masuri pentru pneumonia de aspiratie
- Oprirea sau reducerea dozei de medicamente care provoaca sedare la persoanele cu afectiuni ce cresc riscul de aspiratie.
- Ridicarea usoara a capului patului pentru a impiedica alimentele, lichidele sau acidul din stomac sa se deplaseze in sus in gat si apoi in jos in plamani.
- Invatarea unor tehnici specifice de inghitire pentru a reduce riscul de aspiratie.
- Bronhodilatatoare care ajuta la relaxarea cailor respiratorii.
- Fizioterapie pentru a elimina flegma din piept.
- Oxigenoterapie in cazul in care pacientul nu are suficient oxigen in sange
- Steroizi pentru a reduce inflamatia din plamani
In cele mai multe cazuri, pacientii se vindeca de acest tip de pneumonie.
Cu toate acestea, perioada de recuperare este mai mare decat in alte cazuri de pneumonie. De asemenea, uneori pot aparea complicatii care pot duce la decesul bolnavului.
Complicatii pneumonie de aspiratie
Complicatiile pneumoniei de aspiratie apar in special la pacientii care nu se prezinta la medic in fazele incipiente ale bolii, la persoanele in varsta si cele cu alte afectiuni grave. Cele mai frecvente probleme de sanatate care pot aparea din cauza aspiratiei de lichid sau corp strain in plamani sunt:
- Abces pulmonar
- Fistula bronhopleurala
- Bacteremie (infectia sangelui) si sepsis (extinderea infectiei in tot corpul)
- Leziuni permanente ale plamanilor
- Insuficienta respiratorie
- Atelectazie (colaps al plamanilor)
- Sindromul de detresa respiratorie (o forma severa de insuficienta respiratorie)
Dupa aparitia complicatiilor, conform statisticilor, in peste 20% de cazuri pneumonia de aspiratie este letala. Sansele de supravietuire si vindecare depind de:
- Gradul de severitate a pneumoniei
- Tipul de bacterii care cauzeaza infectia
- Prescrierea tratamentului corect
- Prezenta afectiunilor medicale care compromit sistemul imunitar al pacientului sau capacitatea sa de inghitire
Prevenirea pneumoniei de aspiratie
Prevenirea pneumoniei prin aspiratie inseamna de fapt evitarea intrarii substantelor sau obiectelor straine in tractul respirator. Acest lucru se poate efectua prin:
- Tratarea patologiilor existente
- Acordarea unei atentii speciale pacientilor care se afla sub ventilatie artificiala
- Ridicarea pacientului intr-un unchi de 30-45 de grade atunci cand mananca. De asemenea, se recomanda consumul unor portii mici de alimente moi si lichide mai ingrosate.
- Evitarea sedativelor si medicamentelor antihistamice. Acestea cresc riscul de aspiratie deoarece usuca gura si provoaca somnolenta.
- Renuntarea la fumat. Nicotina si substantele chimice din tigari dauneaza grav plamanilor.
- Reducerea sau oprirea unor medicamente. Medicul ar trebui sa recomande stoparea administrarii de medicamente care afecteaza muschii responsabili pentru inghitire sau care provoaca somnolenta.
- Renuntarea la alcool si droguri. Consumul excesiv de alcool sau droguri creste riscul aparitiei pneumoniei prin aspiratie, deoarece o persoana poate fi prea intoxicata pentru a inghiti asa cum trebuie.
- Pastrarea unei igiene orale corespunzatoare. Aceasta ajuta la distrugerea bacteriilor daunatoare din gura, astfel incat sa nu fie aspirate. Igiena consta in spalarea dintilor de 2 ori pe zi, inclusiv periajul limbii. Persoanele care nu au dinti trebuie sa se spele usor pe gingii cu o periuta moale. Protezele dentare trebuie indepartate si curatate cu o periuta de dinti electrica si apa dupa micul dejun si cina. De asemenea, ele trebuie inmuiate peste noapte intr-o solutie de curatare.
Asadar, pneumonia de aspiratie este o infectie pulmonara cauzata de inhalarea de continut gastric, secretii sau alte corpuri straine in plamani.
Afectiunea este mai freceventa in randul varstnicilor, copiilor sau persoanelor cu sistem imunitar scazut si alte probleme grave de sanatate. Desi, in cele mai multe cazuri, boala se vindeca, pot aparea complicatii severe care pot fi letale.
Referinte:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470459/
https://www.nature.com/articles/srep38097