Dieta mediteraneană se bazează, în principal, pe alimente care conțin acizi grași Omega-3 și antioxidanți, fapt pentru care aceasta are numeroase beneficii pentru sănătate. Care sunt acestea, dar și care sunt alimentele permise și interzise, îți propunem să afli în articolul de astăzi.

Dieta mediteraneană are numeroase beneficii asupra sănătății, iar unul dintre acestea este abilitatea de a îmbunătăți capacitatea de memorare. Totodată, această dietă, care se bazează pe consumul de produse proaspete, este faptul că este bogată în nutrienți de calitate. Totodată, ea are proprietăți cardioprotectoare și previne îmbătrânirea celulară.

Dieta mediteraneană - care sunt alimentele permise

Dieta mediteraneană, specifică Greciei, se bazează pe consumul de legume, fructe, condimente, ulei de măsline, pește și vin roșu, iar printre alimentele recomandate se numără:

- legume - roșii, castraveți, ardei gras ori iute, dovlecei, avocado, morcovi, broccoli, vinete, fasole, năut, linte
- fructe - mere, banane, portocale, pere, căpșune, struguri, smochine, pepene, pere
- nuci și semințe - migdale, nuci, nuci macadamia, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac
- legume: fasole, linte, năut
- cereale integrale: ovăz integral, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, grâu integral, pâine intergrală și paste
- tuberculi - cartofi, cartofi dulci, napi
- pește și fructe de mare - somon, sardine, macrou, creveți, scoici, stridii, crab, midii
- carne - de pui, de rață, de curcan
- ouă - de pui și de rață
- lactate - brânză, iaurt, iaurt grecesc
- ierburi și condimente - usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, scorțișoară, piper
- grăsimi sănătoase - ulei extra virgin de măsline, avocado, ulei de avocado

Dieta mediteraneană - alimente interzise

Totodată, specialiștii în nutriție recomandă ca în timpul acestei diete să eliminate alimentele care conțin zahăr adăugat, precum prăjituri, înghețată. Nu sunt recomandate nici pâinea albă, pastele obținute din făină rafinată, dar nici carnea procesată ori alimentele care sunt sărace în grăsimi ori dietetice.

Dieta mediteraneană - beneficii pentru sănătate

Ajută la îmbunătățirea memoriei

Dieta mediteraneană are efecte uimitoare asupra sistemului nervos. Grație aportului de antioxidanți și flavonoide, dieta mediteraneană ajută la îmbuntățirea memoriei în cazul adulților. Totodată, ajută la combaterea efectelor nocive date de radicalii liberi, îmbunătățind performanța cognitivă

Reduce riscul de apariție a bolilor de inimă

Studiile de specialitate publicate au arătat că dieta mediteraneană ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă. Conform unui studiu realizat pe 7000 de femei și bărbați din Spania, bolnavi de diabet ori de boli de inimă, persoanele care au urmat dieta mediteraneană au avut un risc cu 30 la sută mai mic de a dezvolta probleme cu inima. Totodată, anumite cercetări au arătat că alimentele din dieta mediteraneană ajută la reducerea riscului de infarct în cazul femeilor.

Previne declinul cognitiv și boala Alzheimer

Bazată pe alimente sănătoate, această dietă ajută la încetinirea declinului cognitiv și sporește puterea de concentrare. De asemenea, acest regim încetinește progresia bolii Alzheimer.

Credit foto: Shutterstock