Organismul uman își fabrică propriul colagen natural, însă producția scade pe măsura înaintării în vârstă. Colagenul este un tip de proteină care se găsește în țesutul conjunctiv, cartilaj, oase și tendoane. Ajută la menținerea flexibilității și fermității pielii, dar are și un rol esențial în susținerea sănătății unghiilor și articulațiilor corpului. Îți prezentăm în acest articol cum poți stimula în mod natural producția de colagen, în ce alimente găsești cele mai bune surse de colagen și cât de bune sunt pastilele sau suplimentele cu colagen!
Rolul colagenului în organism: principalele beneficii
Colagenul natural produs de organism se găsește în țesuturile conjunctive, oase, cartilaje, piele, mușchi, tendoane și ligamente. De asemenea, el mai este prezent în vasele de sânge și dinți. Rolul colagenului este de a ține corpul închegat, oferindu-i rezistență și structură. Colagenul este o proteină tare, insolubilă și fibroasă care acționează ca o structură de susținere a celulelor. De asemenea, oferă fermitate și elasticitate pielii.
De ce scade producția de colagen natural în organism?
Pe măsura înaintării în vârstă, producția de colagen scade, ceea ce determină reducerea elasticității pielii, apariția ridurilor, fragilitatea articulațiilor, oaselor, mușchilor, etc. Pe lângă procesul natural de îmbătrânire, există și alți factori care pot contribui la scăderea nivelului de colagen din corp. Printre aceștia se numără:
- Dieta săracă în substanțe nutritive și antioxidanți
Alimentele pe care le consumi au un impact major asupra sănătății tale din toate punctele de vedere, inclusiv asupra producției de colagen natural. Anumite deficiențe nutriționale pot împiedica formarea de colagen nou. De exemplu, dacă nu ai suficienți antioxidanți, radicalii liberi în exces îți pot distruge celulele, făcând imposibilă repararea acestora. Alimentele pline de zahăr și carbohidrați rafinați pot crește stresul oxidativ și inflamația în organism, determinând reducerea stratului de colagen și accelerarea procesului de îmbătrânire.
- Expunerea excesivă timp îndelungat la soare
Radiațiile UV au un rol important în degradarea straturilor de colagen deoarece inactivează antioxidanții din piele. Acest lucru poate scădea rezistența generală a pielii, poate genera riduri și poate crea un micromediu propice pentru dezvoltarea unor tumori.
- Fumatul
Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri atunci când vine vorba sănătatea ta. El favorizează nu doar îmbătrânirea pielii, ci și apariția cancerului pulmonar, bronșitei și bolilor de inimă. Țăgările distrug colagenul în tot corpul și în special în țesuturile arteriale, crescând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare.
- Stresul
Un organism supus constant stresului va produce mai puțin colagen și va fi mai puțin capabil să prevină distrugerea depozitelor existente.
- Anumite afecțiuni
Afecțiunile autoimune în care organismul atacă țesuturile sănătoase, reduc producția și depozitele de colagen natural. Aceste boli sunt: lupus, sclerodermia sistemică, artrita reumatoidă sau sindromul Sjögren.
Alimente care conțin colagen
Colagenul se găsește în produsele de origine animală care conțin țesut conjunctiv (carne, pește, ouă). Totuși, organismul nu poate absorbi colagenul în întreaga sa formă. El descompune proteina în aminoacizii săi constituenți, pe care apoi îi folosește mai departe pentru a forma noi proteine.
Aminoacizii necesari pentru producerea de colagen pot proveni din orice sursă de proteine. Cu toate acestea, proteinele pe bază de plante s-au dovedit, în general, a fi mai sănătoase.
Sursele de proteine pe bază de plante includ:
- Alimente integrale din soia (tofu)
- Leguminoase (fasole, mazăre și linte)
- Nuci și semințe
- Cereale integrale
- Legume bogate în antioxidanți, precum: broccoli, spanac, morcovi, cartofi, anghinare, varză, sparanghel, sfeclă roșie, salată verde, cartofii dulci, dovlecei, gulie
Cele mai bune surse de colagen
Există o serie de substanțe care pot stimula creșterea de colagen natural în organism. Consumul regulat de alimente care conțin astfel de substanțe te pot ajuta să-ți crești nivelul de colagen. Iată ce nu ar trebui să lipsească din alimentația ta zilnică:
- Alimente bogate în vitamina C
Studiile au arăta că vitamina C acționează direct asupra ADN-ului unei persoane, reglând cantitatea de colagen pe care aceasta o are în celule. În plus, vitamina C funcționează și ca un antioxidant, ajutând la combaterea stresului oxidativ care degradează colagenul existent. Exemple de alimente bogate în vitamina C sunt: citrice, ardei, căpșuni, kiwi, roșii.
- Zinc
Zincul are un rol important în sinteza colagenului. De asemenea, el poate descompune și repara colagenul natural, ajută la vindecarea rănilor, menținerea sănătății și integrității pielii. Surse excelente de zinc sunt: nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale.
- Sulf
Sulful este esențial în sinteza și stabilizarea colagenulu și se găsește în: ceapă, usturoi, arpagic, praz, dar și în legumele crucifere, legumele cu frunze verzi, nuci, semințe, leguminoase și cereale integrale.
- Cupru
Cuprul susține funcțiile naturale de elastină și colagen ale organismului. Sursele bune de cupru include: cereale integrale, fasole, nuci, cartofi, tofu, legume cu frunze, cacao și fructe uscate. Cel mai bine, cuprul se ia din alimente, nu din suplimente alimentare deoarece un exces de cupru poate fi extrem de dăunător.
- Fier
Fierul este necesar pentru sinteza colagenului. Lipsa fierului afectează producția și depozitele de colagen. Sursele bune de fier pe bază de plante sunt: leguminoasele, tofu, nucile, semințele și legumele cu frunze verzi.
- Vitamina E
Vitamina E ajută la protejarea depozitelor de colagen de deteriorarea oxidativă. Poți găsi vitamina E în: nuci, semințe, legumele cu frunze verzi și fructe tropicale precum kiwi, mango și avocado.
- Polifenoli
Acești compuși vegetali reduc daunele oxidative și inflamațiile din piele datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatorii. În plus, împiedică degradarea colagenului și măresc sinteza. Surse bune de polifenoli sunt în: fructele și legumele colorate (struguri, varză, fructe de pădure, ardei și usturoi), dar și în ceai, cafea și condimente.
Suplimente cu colagen: cât sunt de eficiente?
Suplimentele cu colagen pot fi sub formă de pulbere, capsule sau lichide. Când este digerat în stomac, colagenul este descompus în aminoacizi care sunt apoi distribuiți în corp, acolo unde este nevoie de aceste proteine. Deși sunt necesare mai multe studii pentru a le dovedi eficacitatea, există unele cercetări care arată că suplimentele cu colagen pot ajuta la ameliorarea durerilor articulare, prevenirea pierderii osoase, promovarea masei musculare și sprijinirea sănătății inimii.
Așadar, colagenul natural este bun pentru menținerea sănătății articulațiilor, pielii și mușchilor. Această proteină este produsă de organism, însă pe măsură ce îmbătrânești, nivelul de colagen scade. Îți poți stimula producția de colagen și păstra depozitele existente adoptând o dietă bogată în antioxidanți, renunțând la fumat și evitând stresul.
Referințe:
https://www.healthline.com/
https://www.medicalnewstoday.com/
Sursa foto: Shutterstock.com