Deși există puține lucruri pe care le poți face pentru a preveni alopecia, dacă începi devreme un tratament pentru căderea părului, este posibil să stimulezi creșterea de noi fire de păr. Medicul specialist poate recomanda administrarea unor medicamente, dar și alte proceduri medicale, precum terapia cu laser, injecții cu corticosteroizi sau transplantul de păr. Îți prezentăm în acest articol care sunt opțiunile tale de tratament pentru căderea părului!
De ce cade părul la femei?
Majoritatea oamenilor pierd între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi. În zilele în care te speli pe cap, poți pierde până la 250 de fire, însă acest lucru nu înseamnă că nu mai trebuie să-ți speli părul. Acesta va cădea oricum, pentru că așa este normal. Atunci când pierzi smocuri de păr și există suprafețe de chelie, poți spune că ai o problemă cu căderea părului.
Specialiștii susțin că există multe potențiale cauze, dar și diferite tratamente pentru căderea părului la femei. Principalele motive pentru care îți poți pierde părul includ:
- Aranjarea părului. De exemplu, dacă îți prinzi în mod regulat părul în moduri care trage de rădăcini, ai mai multe șanse să-l pierzi. Împletiturile, cozile de cal foarte strânse sau alte coafuri pot deteriora foliculii de păr și astfel pierderea poate fi permanentă. Acest tip de cădere a părului se numește alopecie de tracțiune.
- Deficit de vitamine. Dietele prea restrictive și pierderea rapidă în greutate pot provoca anumite carențe nutriționale în organism, iar acest lucru poate duce la căderea părului.
- Chimioterapia, radioterapia și anumite medicamente. Acestea provoacă căderea bruscă a părului, care poate apărea oriunde pe corp. Printre medicamentele responsabile pentru alopecie se numără: medicamentele pentru tensiunea arterială, medicamentele pentru gută și dozele mari de vitamina A.
- Stres fizic extrem sau șoc. Un eveniment traumatizant poate cauza căderea temporară a părului.
- Probleme hormonale. Acestea includ afecțiuni ale tiroidei, modificări hormonale cauzate de sarcină, menopauză sau pilulele contraceptive.
- Alte afecțiuni medicale (anemie, dermatită seboreică, psoriazis, sindromul ovarelor polichistice și altele)
- Moștenirea genetică și vârsta. Genele pot cauza subțierea părului în partea superioară a capului, iar înaintarea în vârstă poate provoca chelie.
Tratament pentru căderea părului la femei
Tratamentul pentru căderea părului la femei variază în funcție de cauzele alopeciei. De exemplu, dacă alopecia apare în timpul sarcinii, este posibil să nu fie nevoie de tratament. De asemenea, dacă părul cade din cauza coafurii, nu este necesar să iei medicamente, ci doar să-ți schimbi stilul de coafat. Dacă lipsa anumitor vitamine (inclusiv fier) reprezintă cauza pentru căderea părului la femei, medicul îți poate recomanda administrarea unor suplimente alimentare.
De obicei, cel mai frecvent tratament pentru căderea părului la femei este administrarea de Minoxidil (Rogaine). Acest medicament este disponibil sub formă de soluție lichidă, spumă sau șampon, care se aplică pe pielea scalpului o dată pe zi la femei. Studiile au arătat că produsele cu minoxidil pot ajuta la creșterea de noi fire de păr sau pot încetini rata căderii părului. Totuși, în mod obișnuit, este nevoie de cel puțin 6 luni de tratament pentru a preveni căderea ulterioară a părului și pentru ca părul să reînceapă să crească. În plus, pot apărea efecte adverse, precum: iritarea scalpului și creșterea nedorită a părului pe față și mâini.
În cazul femeilor care produc hormoni androgeni în exces (persoanele cu sindromul ovarelor polichistice), medicul poate recomanda un medicament anti-androgen spironolactonă împreună cu un contraceptiv oral pentru femeile care nu sunt la menopauză. Efectele adverse ale acestui medicament sunt: creșterea în greutate, pierderea libidoului, depresie și oboseală. De asemenea, nu se recomandă femeilor însărcinate deoarece poate provoca anomalii genitale la un făt de sex masculin.
Proceduri medicale pentru tratarea alopeciei la femei
Cele mai frecvente proceduri medicale folosite ca tratament pentru căderea părului la femei sunt:
- Transplantul de păr (bucăți mici de scalp cu foliculi de păr sunt luate din spatele capului și mutate în zonele de chelie)
- Terapia cu laser. Dispozitivele care emit lumină laser cu energie scăzută pot ajuta la creșterea părului. Unele studiile arată că ele funcționează, însă durează 2-4 luni până se văd rezultatele. În plus, este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă sunt efecte adverse pe termen lung.
- Microneedling pentru scalp, cu sau fără aplicarea de minoxidil. Aceasta este o procedură minim invazivă menită să stimuleze circulația sangvină și producția de colagen. În plus, creează micro-canale care permit pătrunderea tratamentelor pentru căderea părului.
- Injecții cu plasmă bogată în proteine. Această procedură constă în extragerea de sânge de la pacient, separarea plasmei de restul sângelui și apoi reintroducerea acesteia în zonele afectate de pe scalp.
Cum poți masca căderea părului la femei?
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a masca căderea excesivă a părului, și anume:
- Vopsește-ți părul cu o vopsea de calitate (acesta adaugă volum șuvițelor, făcând părul să pară mai plin)
- Masează-ți capul când te speli (aceasta poate stimula fluxul de sânge către scalp și foliculii de păr)
- Tunde-ți părul mai scurt (o tunsoare în scări poate face părul să pară mai plin)
- Utilizează un șampon care conferă volum
Așadar, există mai multe tratamente pentru căderea părului la femei, însă mai întâi trebuie să identifici cauza alopeciei. Discută cu un medic specialist și stabilește împreună cu el planul de tratament potrivit.
Referințe:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/diagnosis-treatment/drc-20372932
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/treating-female-pattern-hair-loss
Sursa foto: Shutterstock.com