Beneficiile consumului de pește sunt numeroase pentru sănătate, atrag atenția oamenii de știință. Indiferent că vorbim despre somon, sardine, herinig ori macrou, acestea sunt tipuri de pește bogate în proteine, vitamine și minerale, care sunt esențiale pentru menținerea sănătății organismului.

Peștele este, fără doar și poate, un superaliment, cu numeroase beneficii pentru sănătate, atrage atenția Dawn Jackson Blatner, autorul studiului The Superfood Swap: The 4-Week Plan To Eat What You Crave Without The C.R.A.P., care susține că fiecare persoană ar trebui să consume cel puțin două porții de pește pe săptămână.

Află ce beneficii are peștele pentru organism, mai jos:

Consumul de pește reduce riscul de boli de inimă

Potrivit unor studii realizate pe mai mult de 191.000 de adulți din 51 de țări, consumul a două porții de pește pe săptămână, echivalentul a 175 grame, contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare, precum atac de inimă ori infart.

De asemenea, un studiu publicat în luna martie a anului 2021 a arătat că acizii grași Omega-3 scad șansele ca o persoană să dezvolte un episod cardiac.

”Consumul a două porții de pește pe săptămână contribuie la îmbunătățirea sănătății inimii. Acesta reduce riscul de infarct și de accidente cardiovascular.”, potrivit unor specialiști, care recomandă consumul de pește gras, precum somon, sardine, ton și macrou.

Contribuie la menținerea sănătății creierului

Acizi grași Omega-3 regăsiți în pește ajută la menținerea sănătății inimii. Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Columbia, persoanele care consumă pește gătit la cuptor ori pește fiert au șanse mai mari de a-și păstra sănătatea creierului. Motivul? Consumul constant de pește contribuie la reducerea îmbătrânirea prematură a creierului. Acesta ajută și la sporirea capacității de memorare și a puterii de concentrare.

Reduce riscul de apariție a depresiei

Se spune că ești ceea ce mănânci, iar peștele ar trebui să fie inclus în dieta persoanelor care prezintă un risc de a dezvolta depresie. Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, consumul constant de pește ajută la ameliorarea simptomelor cauzate de depresie.

Ajută la îmbunătățirea calității somnului

Consumul de somon și somnul merg mână-n mână, potrivit cercetătorilor. Conform unui studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine, consumul a trei porții de pește pe săptămână ajută la îmbunătățirea calității somnului și, în plus, oferă un boost de energie în timpul zilei. Motivul? Acesta conține o cantitate mare de vitamina D, care este esențială pentru a spori durata și calitatea somnului.

Contribuie la întărirea oaselor

Peștele conține, printre altele, o cantitate mare de calciu, mineral care ajută la menținerea sănătății oaselor. Astfel, consumat des, peștele poate ajuta la îmbunătățirea densității osoase, precum și la reducerea riscului de fracturi și de boli mai grave, precum osteoporoza.

Totodată, peștele ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar, reducând astfel riscul de îmbolnăvire. Specialiștii în nutriție, însă, recomandă să consumi peștele gătit la cuptor sau chiar fiert, nu prăjit. De asemenea, legumele n-ar trebui să lipsească de lângă el.

Credit foto: Shutterstock