Chiar daca un sirop de raceala poate fi disponibil fara prescriptie medicala si poate ameliora anumite simptome ale acestei infectii respiratorii, el trebuie administrat conform instructiunilor medicului specialist. Utilizat incorect sau peste doza recomandata, poate avea efecte adverse si cauza mari probleme de sanatate, in special copiilor.

Afla ce siropuri sunt eficiente pentru răceală si ce trebuie sa stii inainte sa le utilizezi!

Ce sirop de tuse este bun pentru bebelusi?

Nu toate medicamentele fara prescriptie medicala folosite pentru tratarea racelii obisnuite sunt potrivite pentru bebelusi si copiii mici. Acest lucru este valabil si pentru siropul de tuse.

In general, toate medicamentele pentru răceală sunt prea puternice pentru bebelusi.

In plus, unele pot contine pana la 25% alcool. Din acest motiv, siropurile pentru tuse nu trebuie administrate copiilor cu varsta sub 2 ani. Chiar si cele concepute special pentru copii nu trebuie oferite celor mici decat in cazul in care sunt recomandate de un medic si doar in dozele prescrise. Studiile arata ca remediile pentru tuse si raceala sunt responsabile pentru un numar considerabil de supradoze accidentale de droguri la copii si bebelusi, iar supradozajul poate provoca moarte subita la copii.

De obicei, bebelusii sunt tratati cu remedii naturale, care pot include:

  • Solutii saline nazale. Acestea sunt eficiente pentru decongestionarea nasului si usurarea respiratiei.
  • Hidratarea corespunzatoare. Sugarii trebuie sa fie bine hraniti si hidratati atunci cand se lupta cu raceala, deoarece mucusul si febra pot elimina lichidele si electrolitii vitali.
  • Curatarea pasajelor nazale. Nasul se curata cu aspiratoare sau pompe nazale.
  • Umiditatea aerului din camera. Folosirea unui umidificator il poate ajuta pe cel mic sa respire mai bine si sa usureze congestia. De asemenea, o baie cu aburi de 10-15 minute poate slabi mucusul, ajutand la eliminarea sa mai rapida.
  • Odihna. Aceasta este esentiala pentru ca bebelusul sa se vindece mai repede.

Cele mai eficiente siropuri de raceala si gripa pentru copii

Majoritatea siropurilor de răceală includ urmatoarele ingrediente care nu sunt recomandate copiilor sub 4 ani:

  • Dextrometorfan si guaifenesin (expectorant pentru tuse)
  • Decongestionante (pseudoefedrina si fenilefrina)
  • Anumite antihistaminice (bromfeniramina, maleat de clorfenamina si difenhidramina)

La varste de peste 4 ani, siropurile de răceală ar trebui administrate sub stricta supraveghere si doar la recomandarea medicului pediatru.

Nu trebuie depasita doza recomandata si nici folosita o combinatie de medicamente cu aceleasi ingrediente. Febra copilului se poate reduce folosind acetaminofen, insa doar la recomandarea pediatrului. De asemenea, ibuprofen (substanta activa din nurofen) se recomanda doar peste 6 luni, iar aspirina nu se utilizeaza de copiii sub 18 ani din cauza riscului de sindrom Reye, o boala rara, insa extrem de grava.

Pentru a reduce inflamatia de la nivelul cailor respiratorii, cele mai bune remedii naturale sunt:

Extract de flori de tei

  • Acesta este recomandat copiilor cu varste de peste 2 ani si se foloseste diluat cu putina apa. Are efecte antiinflamatorii, ajuta la stimularea transpiratiei si la reducerea febrei.

Ceai de ceapa

  • Bogata in antioxidanti si compusi cu efecte expectorante si antiinflamatorii, ceapa este eficienta in raceala si gripa, ajutand la eliminarea mucusului si la calmarea tusei.

Sirop din ridiche neagra pentru răceală 

  • Eficienta pentru tratarea tusei uscate, ridichea neagra reprezinta un tratament natural utilizat frecvent impotriva infectiilor cailor respiratorii.

Sirop din muguri de brad pentru răceală 

  • Coniferele sunt cunoscute pentru proprietatilor lor antimicrobiene, fiind folosite inca din timpuri stravechi pentru tratarea infectiilor cailor respiratorii. Mugurii de brad sunt eficienti pentru calmarea tusei, reducerea durerilor de cap si eliminarea starilor de oboseala.

Cel mai bun sirop de răceală pentru adulti

Pentru adulti sunt disponibile mai multe medicamente si siropuri pentru raceala. Siropurile de tuse pot oferi alinare pentru o perioada scurta de timp. De asemenea, pot sparge congestia din piept prin subtierea mucusului si eliminarea acestuia din caile respiratorii. Totusi, ele trebuie folosite cu atentie si doar in limita dozajului prescris de medic.

De asemenea, o alternativa buna este si apelarea la diverse remedii naturale care te pot ajuta sa te simti mai bine. Unele dintre cele mai eficiente siropuri de raceala pentru adulti sunt:

  • Sirop cu miere si propolis. Mierea ajuta la calmarea gatului iritat si omoara bacteriile din tractul respirator superior. Propolisul are proprietati antioxidante, antifungice si antibacteriene. Totodata, este un excelent antiviral si antiinflamator, fiind benefic si pentru intarirea sistemului imunitar.
  • Sirop din frunze de patlagina. Aceasta planta are un continut bogat de aucubina si flavonoide care ofera acesteia un efect expectorant, emolient, antiinflamator si antibacterian. In plus, flavonoidele din compozitia frunzelor de patlagina au o actiune de protejare si intarire a sistemului imunitar.
  • Suc proaspat de ananas. Medicii naturopati sugereaza ca acest fruct este mai eficient decat orice sirop traditional de tuse. Ananasul contine bromelaina, o enzima digestiva care are proprietati antiinflamatorii. In plus, sucul de ananas calmeaza gatul iritat si ajuta la eliminarea mucusului.

Administrare siropuri de răceală

Iata cateva sfaturi utile pe care sa le urmezi pentru a fi in siguranta atunci cand folosesti medicamente fara prescripie medicala pentru raceala:

  • Citeste cu atentie pe prospect pentru a afla care este doza recomandata in functie de varsta si care sunt contraindicatiile medicamentului respectiv.
  • Nu utiliza medicamente care produc somnolenta atunci cand conduci masina. De asemenea, este recomandat sa nu consumi alcool atunci cand iei un tratament medicamentos.
  • Nu depasi doza recomandata.
  • Asigura-te ca folosesti un medicament potrivit pentru simptomele pe care le ai.
  • Consulta un medic daca simptomele se inrautatesc sau nu se amelioreaza dupa 2 zile. De asemenea, discuta cu acesta si daca tusea dureaza mai mult de 2 saptamani sau revine dupa o anumita perioada de timp.
  • Nu lua medicamente fara sa discuti cu un medic daca esti insarcinata, alaptezi sau iei alte medicamente eliberate pe baza de reteta.
  • Nu administra medicamente unui copil sub 4 ani fara recomandarea medicului.
  • Evita duplicarea ingredientelor daca utilizezi mai multe produse.

In concluzie, siropurile de răceală din comert pot fi administrate doar la recomandarea medicului specialist.

Copiii sub 4 ani nu ar trebui tratati cu astfel de medicamente, fiind preferate remediile naturale.

Tine cont ca nu exista un tratament care sa vindece raceala sau gripa, ci doar pentru ameliorarea simptomelor.

Consulta de urgenta un medic daca infectia nu trece in 10 zile sau daca simptomele se inrautatesc.