Fructele sunt bogate în fibre, care sunt responsabile de întârzierea absorbției zaharurilor. Astfel, acestea provoacă mai puțin stres pancreatic decât zahărul din alimentele procesate. În plus, fructele sunt extrem de benefice pentru sănătate.
Din punct de vedere chimic, zahărul din fructe și zahărul rafinat sunt aceleași. Cu toate acestea, efectele lor asupra sănătății sunt complet diferite, motiv pentru care experții în nutriție recomandă consumul de fructe proaspete, întrucât organismul procesează zahărul din fructe în mod diferit întrucât fibrele regăsite în fibre minimizează impactul glucozei în sânge.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, diferențele dintre zahărul regăsit în mod natural în fructe și legume și zahărul adăugat sunt clare, iar acesta din urmă poate determina apariția cariilor și a unor boli cronice. Tocmai de aceea, este important să evitați consumul de alimente care conțin zahăr adăugat.
Multe dintre alimente conțin zahăr în mod natural ori sunt o sursă de nutrienți care se transformă în zahăr după ce au fost asimilate de organism. De asemenea, fructele sunt o sursă bogată de fructoză, în timp ce lactatele sunt bogate în lactoză.
Potrivit nutriționiștilor, multe dintre alimente, cu excepția cărnii, conțin zahăr în mod natural. Totuși, există și numeroase alimente care au zahăr adăugat în compoziție, totul din dorința de a le schimba gustul, de a spori nivelul de energie. Acestea ar trebui eliminate din dietă ori reduse, întrucât consumate excesiv, pentru o perioadă îndelungată, pot determina apariția unor boli cardiovasculare, precum hipertensiunea.
Fructele nu sunt nocive pentru diabetici, însă ar fi bine ca aceștia să opteze pentru fructe care au un conținut mai sărac în zahăr, precum merișoare, afine, căpșuni, lămâi, lime, zmeură, kiwi, grapefruit, pepene roșu, portocale.
Pe lângă conținutul bogat de fibre, fructele conțin și nutrienți, precum potasiu, folat ori vitamina C. Tocmai de aceea, nutriționiștii recomandă consumul variat de fructe, pentru a-i oferi organismului vitaminele și mineralele de care are nevoie.
Consumul constant de fructe ajută la reducerea riscului de obezitate. În plus, ele ajută la menținerea unei glicemii în limite normale, ceea ce este important pentru persoanele care suferă de diabet.
Credit foto: Shutterstock