Alimente precum gelatina și peștele pot conține o cantitate mare de colagen, însă există și alte alimente care te pot ajuta să crești nivelul acestuia din organism.

Consumul unor alimente care ajută la creșterea producției de colagen din organism, acei polimeri de zaharuri, este esențială pentru a menține atât sănătatea, cât și frumusețea fizică. Deși multe persoane asociază colagenul cu produsele cosmetice, există și soluții prin a crește nivelul acestuia prin alimentație.

Asimilarea unor proteine care pot spori nivelul de colagen din organism te pot ajuta să previi boli ale pielii, ale mușchilor și chiar ale articulațiilor. Ba mai mult, împreună cu elastina, colagenul face parte din cele mai importante structuri ale corpului, motiv pentru care este esențial să se asigure formarea acestuia.

Ce beneficii are colagenul asupra sănătății

Deși este un ingredient folosit în produsele cosmetice și ajută la regenerarea pielii, colagenul are și alte efecte asupra organismului, printre care:

  • conferă un boost de energie
  • activează sistemul muscular și îmbunătățește performanța
  • relaxează mușchii și ameliorează crampele și contracțiile
  • ține sub control nivelul de zahăr din sânge
  • contribuie la menținerea sănătății cardiovasculare, ținând sub control nivelul de
  • colesterol și tensiunea
  • împiedică îmbătrânirea mușchilor, a oaselor și a încheieturilor
  • sporește absorbția de calciu în oase
  • previne deteriorarea cartilajelor și ligamentelor

Care sunt cele mai bune alimente pentru a spori producția de colagen din organism, află mai jos:

Carnea

Carnea conține o cantitate mare de colagen și alte proteine. Este recomandat să o consumi în cantități moderate, deoarece aceasta conține și colesterol și grăsimi saturate. Pentru o dietă sănătoasă alege să consumi pui, cucan, porc.

Pește

Deși nivelul de colagen din pește este mai mic în carnea de pește, nutriționiștii îl recomandă frecvent, deoarece este o sursă bogată de acizi grași Omega-3, niște acizi grași cae reduc inflamațiile.

Citrice

Citricele sunt o sursă excelentă de vitamina C, potrivit unui studiu publicat în Nutrition and Health Research Centers. Așadar, este indicat să consumi portocale, lămâi, kiwi și alte fructe care contribuie la formarea proteinelor în organism.

Ananas

Pentru a te bucura de o piele frumoasă alege să incluzi în dieta ta și ananas, care este o sursă bogată de vitamina C, mangan, dar și enzime proteolitice, care ajută la asimilarea aminoacizilor de colagen, precum și la eliminarea toxinelor din țesuturi.

Credit foto: Shutterstock