Alergia la ambrozie este printre cele mai frecvente forme de alergii sezoniere.
Polenul produs de planta de ambrozie provoaca la unele persoane rinita alergica (inflamarea nasului) sau chiar astm bronsic (inflamarea cailor respiratorii care determina limitarea fluxului de aer in plamani). Acest tip de alergie apare, de obicei, spre sfarsitul verii, pe masura ce florile se maturizeaza si isi elibereaza polenul.
Afla cum iti dai seama ca ai o alergie la ambrozie si ce trebuie sa faci pentru a-ti ameliora simptomele!
- Cum apare?
- Cat dureaza sezonul polenului de ambrozie?
- Alergia la ambrozie la copii
- Simptome alergie la ambrozie
- Diagnostic
- Tratamentul alergiei la polenul de ambrozie
- Remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor
- Metode de prevenire
Cum apare?
Plantele de ambrozie cresc de obicei in toate zonele rurale, cu exceptia dealurilor inalte si zonelor montane.
De asemenea, ele se regasesc si in zonele urbane prost intretinute, in special in apropierea daramaturilor, in gradini si parcuri neingrijite, santiere de constructii, zone cu deseuri, etc. Florile se maturizeaza spre sfarsitul verii, iar caldura si umiditatea scazuta le determina sa-si elibereze polenul.
O singura planta poate produce pana la un miliard de boabe de polen, care sunt considerate alergeni. Aceste boabe sunt foarte usoare, diametrul unui bob de polen fiind de numai 15-25 micrometri (0.015-0.025 mm). Prin urmare, ele calatoresc usor prin aer, putand fi transportate cu cateva sute pana la mii de kilometri departare. Astfel, polenul astfel raspandit poate provoca simptome de alergie in zonele in care planta de ambrozie nu este prezenta.
Studiile arata ca reactia alergica se poate declansa chiar si la o expunere redusa la boabele de polen. Acest lucru inseamna ca o persoana cu sistem imunitar foarte sensibil poate dezvolta simptome alergice dupa expunerea la doar 10 boabe de polen pe metru cub de aer.
In mod obisnuit, alergia apare deoarece sistemul imunitar al organismului trateaza alergenul (polenul de ambrozie) ca un invadator strain. Astfel, se declanseaza o reactie chimica care produce si trimite histamina prin fluxul sanguin, determinand aparitia simptomelor alergice.
Cat dureaza sezonul polenului de ambrozie?
De obicei, perioada de polenizare incepe la mijlocul lunii august si tine pana in septembrie. In functie de conditiile meteorologice, acest sezon poate incepe mai devreme sau se poate extinde pana mai tarziu, in lunile octombrie-noiembrie. Unele studii au aratat ca temperaturile crescute si nivelurile mai ridicate de dioxid de carbon contribuie la prelungirea timpului favorabil alergiilor.
Alergia la ambrozie la copii
De obicei, alergia se declanseaza dupa expunerea la polenul plantei pe parcursul mai multor ani (3-4 ani).
Prin urmare, in mod obisnuit simptomele alergice apar la copiii cu varsta de cel putin 4-5 ani. Cu toate acestea, exista cazuri in care si copiii cu varsta mai mica de 4 ani au fost afectati.
Copiii cu alergie la ambrozie prezinta un risc mai mare de a avea astm alergic.
De asemenea, ei sunt mai predispusi la dezvoltarea unor alergii noi la alte substante.
Simptome alergie la ambrozie
Polenul de ambrozie este principala cauza a rinitei alergice.
Simptomele alergiei sunt asemanatoare cu cele ale rinitei.
Alergie ambrozie - Semne si simptome principale:
- Stranut
- Secretii nazale apoase sau nas infundat
- Anosomie (pierderea mirosului)
- Dureri de cap si de urechi
- Iritatie conjunctivala. Aceasta include ochii rosii, iritati, umflati si aposi si prurit ocular.
- Senzatie de mancarime in gat, urechi si cerul gurii
- Tuse si respiratie suieratoare. Aceste simptome sunt mai frecvente in special la persoanele care sufera deja de astm.
- Agravarea simptomelor astmului
- Senzatie de slabiciune, somnolenta si oboseala
- Eruptii cutanate. Eruptia se dezvolta de obicei in decurs de 2 zile de la expunere si se rezolva de la sine in termen de 3 saptamani, atata timp cat persoana alergica evita expunerea suplimentara la ambrozie in acest timp.
- Sindromul de alergie orala. Acesta este mai putin frecvent si este caracterizat umflarea buzelor, gurii, gatului sau limbii. Alergia orala reprezinta o reactie incrucisata intre celulele imune si proteinele alimentare care seamana cu unele antigene de ambrozie, suficient de mult pentru a pacali sistemul imunitar. Persoanele alergice pot dezvolata o alergie orala atunci cand consuma alimente din familia castravetilor (castraveti, pepeni si dovlecei), precum si seminte de floarea-soarelui si banane.
In unele cazuri, alergia la ambrozie se poate agrava, provocand soc anafilactic.
Acesta debuteaza brusc si are simptome severe, precum dispnee (respiratie ingreunata), edem glotic sau respiratie suieratoare. Socul anafilactic este o urgenta medicala deoarece poate duce la obstructia cailor respiratorii si chiar deces.
Diagnostic alergie la ambrozie
Diagnosticul de alergie la ambrozie se stabileste de catre un medic alergolog pe baza observarii simptomelor si dupa efectuarea mai multor investigatii.
Reactiile alergice pot fi provocate de un numar foarte mare de alergeni. Prin urmare, este dificil sa fie identificat exact acela care provoaca probleme.
Metode de diagnostic pentru alergia la polen de ambrozie includ:
- Consult fizic. Daca pacientul prezinta simptome alergice la sfarsitul verii si toamna, medicul ar trebui sa ia in considerare posibilitatea de alergie
- Test cutanat prick. Acesta este cel mai utilizat test de diagnostic pentru alergii. In cadrul acestei proceduri, pielea este usor zgariata sau intepata cu un extract rafinat de alergeni (in acest caz polen de ambrozie). Dupa 15 minute, la persoanele cu alergie, zona testata va deveni rosie, umflata si va aparea senzatia de mancarime.
- Teste de sange. Uneori acestea sunt folosite pentru a vedea daca este prezent un anticorp impotriva ambroziei. De obicei, testele de sange sunt mai scumpe de efectuat si au mai multe sanse de eroare.
Tratamentul alergiei la polenul de ambrozie
Tratamentul alergiei se concentreaza pe gestionarea simptomelor si este stabilit de un medic alergolog.
Nu se recomanda administrarea de medicamente dupa ureche, deoarece acestea ar putea provoca mai multe daune. Planul de tratament poate include:
- Administrarea de antihistaminice si alte medicamente antialergice
Sunt recomandata medicamentele care reduc inflamatia nasului si ochilor. Acestea includ glucocorticoizi aplicati local in nas, stabilizatori mastocitari, antagonisti ai leucotrienelor si picaturi oftalmice. Tratamentul cu antihistaminice se incepe cu cel putin 2 saptamani inainte de inflorirea ambroziei, nu in varful sezonului. Tratamentul cu antihistaminice poate crea efecte adverse printre care: somnolenta, schimbarea starii de spirit, stari de confuzie si ameteala.
- Corticosteroizi inhalatori
Acestia sunt folositi pentru a ameliora astmul alergic datorat polenului de ambrozie.
De obicei, sunt administrati imediat ce apar simptomele si ar trebui continuate inca 4 saptamani dupa sfarsitul sezonului de polen.
- Imunoterapia cu alergeni
Cand tratamentul medicamentos pentru alergia la polen nu da rezultate, se poate apela la imunoterapia cu alergeni.
Aceasta este recomandata in special in cazuri cu simptome alergice severe in ciuda tratamentului. Acest tratament consta din injectarea unor cantitati mici de substante la care persoana este alergica (in acest caz polen de ambrozie). Scopul imunoterapiei este sa induca toleranta imuna progresiva fata de polen, astfel incat organismul sa nu mai produca reactii de hipersensibilitate. Terapia poate fi aplicata atat adultilor, cat si copiilor care sufera de alergie la ambrozie. Ea ajuta la controlarea simptomelor si prevenirea astmului.
Imunoterapia este de 2 feluri: imunoterapia subcutanata (injectii) si imunoterapia sublinguala(pastile care se topesc sub limba). Ambele terapii sunt eficiente, insa imunoterapia subcutanata dureaza mai mult si poate avea efecte secundare mai grave (desi foarte rare). Raspunsul pacientului la imunoterapia sublinguala depinde de starea pacientului, de cat de bine urmeaza tratamentul, de severitatea alergiilor si la cat de mult alergen este expus pacientul.
Tratamentul obisnuit este de 3-5 ani. Imunoterapia se efectueaza numai sub atenta supraveghere a unui medic alergolog.
Remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor
In cazul unor simptome usoare, poti apela la remedii naturiste care te ajuta sa-ti ameliorezi simptomele alergiei.
Remedii alergie ambrozie:
- Urzica
Aceasta planta verde bogata in minerale este una dintre cele mai eficiente remedii naturiste pentru ameliorarea simptomelor alergiilor. Ingredientul sau activ, scopoletina, este un antihistaminic natural. Prin urmare, ajuta la prevenirea stranutului, reduce congestia nazala si mancarimea ochilor aposi. Extractul de urzica poate fi luat sub forma de suplimente alimentare sau infuzie de ceai.
- Captalan (Petasites hybridus)
Cunoscut si sub denumirea de brusture dulce, captalanul reprezinta unul dintre cele mai testate remedii impotriva alergiilor. Este folosit pentru a ameliora tusea si pentru a trata simptomele afectiunilor respiratorii superioare. In mai multe studii, planta s-a dovedit la fel de eficienta ca si antihistaminicele in ameliorarea alergiilor. In plus, captalanul nu provoaca somnolenta precum anumite medicamente. Captalanul se administreaza numai la recomandarea specialistului, deoarece anumite substante din planta (petazina) poate avea efecte adverse asupra sistemului nervos.
- Bromelaina
Aceasta este o enzima care se regaseste in ananas. Este un puternic antiinflamator, avand capacitatea de a reduce inflamatia nazala si sinusala. Bromelaina se gaseste sub forma de capsule, insa este important sa discuti cu un medic inainte de administrarea sa deoarece poate interactiona cu anumite medicamente.
- Quercitina
Aceasta substanta se gaseste in fructe (mere, struguri rosii si grapefruit) si in legume (ceapa). Este un antioxidant, antidecongestionant si antihistaminic natural. Ea impiedica celulele imune ale corpului de a elibera histamine, substantele chimice care provoaca simptome alergice. Consulta un medic pentru a vedea care este doza optima si care sunt contraindicatiile.
- Vitamina C
Acidul ascorbic sau vitamina C este un stimulent natural al sistemului imunitar. In plus, actioneaza ca un antihistaminic usor, ajutand la stabilizarea membranelor celulare ale mastocitelor, care elibereaza histamina. Unele studii au aratat ca nivelurile de histamina au fost semnificativ reduse atunci cand nivelurile de vitamina C din sange au crescut. Vitamina C este considerata in general sigura, insa dozele foarte mari pot provoca eroziune dentara, diaree, greata si stomac deranjat.
- Eucalipt
Aceasta planta este eficienta pentru subtierea mucusului si ameliorarea tusei. Exista mai multe forme de a beneficia de efectul acestei plante, si anume: pastile, sirop de tuse, ceai, inhalatii sau unguente. Eucaliptul poate interactiona cu anumite medicamente, de aceea este necesar sa consulti un medic inainte de administrare. De asemenea, nu se recomanda eucaliptul copiilor.
Metode de prevenire
Pentru a preveni aparitia alergiilor, cea mai eficienta metoda este de a reduce expunerea la polenul acestei plante.
Este imposibil sa nu iesi din casa pe toata perioada de inflorire a ambroziei, dar poti lua anumite masuri sa te protejezi.
Preventie alergie ambrozie:
- Urmareste cantitatea de polen existenta la un moment dat in zona in care locuiesti. Mass-media raporteaza nivelul polenului, mai ales atunci cand acesta este foarte ridicat (lunile august-septembrie). Masurarea nivelului de polen se face si in Romania si exista inclusiv aplicatii meteo unde il poti verifica (ragweed pollen). Cel mai bine este sa eviti sa iesi din casa intre orele 10:00-16:00, deoarece atunci nivelul este cel mai ridicat.
- Stai cu geamurile inchise, astfel incat polenul sa nu intre usor in casa sau masina.
- Usuca-ti rufele in interior in loc de exterior. De asemenea, schimba-ti hainele de-afara si fa dus de fiecare data cand intri in casa pentru a indeparta orice urma de polen.
- Foloseste o masca de protectie si ochelari de soare atunci cand iesi afara. Acest lucru este recomandat mai ales in sezonul in care planta isi raspandeste polenul.
- Evita anumite alimente. Consumul de alimente care contin proteine similare cu cele din polen poate agrava reactia alergica a organismului. Posibilele alimente declansatoare sunt: bananele, pepenii, dovleceii, mierea, semintele de floarea soarelui sau ceaiul de musetel.
Alergiile la polenul de ambrozie creeaza probleme de sanatate la nivel global. Prin urmare, pentru eradicarea alergiilor la ambrozie mai multe state ale lumii incearca sa limiteze raspandirea polenului acestei plante. Diferite metode sunt puse in practica, inclusiv folosirea erbicidelor, plivirea, tunderea, rotatia culturilor sau mulcirea (acoperirea solului pentru a impiedica aparitia buruienilor).
In concluzie, alergia la ambrozie este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii.
Ea provoaca simptome similare cu cele ale rinitei alergice si apare in special in sezonul polenizarii florii, in lunile iulie-octombrie.
Alergia la polenul de ambrozie poate provoca astm sau poate agrava simptomele acestei afectiuni respiratorii.
In cazuri grave, poate duce la soc anafilactic. Prin urmare, este deosebit de important sa recunosti la timp simptomele alergiei si sa te prezinti la un medic alergolog pentru a efectua mai multe teste.